BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 27. 18:31

A Volkswagen csoport arra szólította fel az Európai Központi Bankot (EKB), hogy a pénzintézet minél hamarabb kezdjen közvetlenül a világ legnagyobb vállalataitól értékpapírokat vásárolni, így segítve a cégeket a koronavírus okozta válság átvészelésében.

A német vállalatóriás képviselője a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy az EKB-nak „egyértelmű és világos jeleket” kell küldenie a cégek felé, és a lehető leghamarabb meg kell vásárolnia azok rövid, vagy hosszú lejáratú adósságait. A Volkswagen Európában az egyik legnagyobb értékpapír kibocsátónak számít.

A világ legnagyobb autógyártója a múlt héten bezárta összes európai gyárát, míg a Kínán kívüli autóipar majdnem teljesen leállt. "Különböző, diverzifikált finanszírozási források állnak továbbra is a cég rendelkezésére, de sajnos nem mindegyik olyan likvid, azonnal hozzáférhető, mint amilyenek a korábbiak voltak" - mondta Frank Witter pénzügyi vezérigazgató.

A német autógyártó cég azt követően fogalmazta meg felhívását az EKB felé, hogy az európai pénzintézet bejelentette, kész 750 milliárd eurót fordítani pénzügyi eszközök vásárlására, hogy így mérsékelje a vírus okozta gazdasági károkat.

A Volkswagen folyó adósság finanszírozási programja keretében 15 milliárd euró értékben képes értékpapírokat kibocsátani, további 5 milliárd eurót pedig külön a belga értékpapír piacon rövid távú adósságok finanszírozására. A csoport, kifejezetten pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó ágazata pedig további kereskedelmi papír programmal rendelkezik, 2,5 milliárd eurós limittel.

A nagyvállalatok az euróövezet 1,4 trillió eurós kereskedelmi papír piacának csupán a töredékét képviselik, ám az ezekhez való gyors hozzáférés létfontosságú lehet a rövid távú likviditási hiányok megszüntetésére törekedni kívánó vállalatok számára, főleg most a koronavírus okozta gazdasági nehézségek idején.

Az Európában közel 500 ezer alkalmazottat foglalkoztató Volkswagen már több tízezer német munkavállalóját állította át rövidebb munkaidőre, akik kieső munkabérét a német központi költségvetés pótolja ki.

Az autóipari óriás az EKB-val közvetlen tárgyalásokat is folytat, annak érdekében, hogy hozzáférjen a szükséges pénzekhez, a központi bank kibővített refinanszírozási műveletein keresztül. A bankok aztán mínusz 0,75 százalékon kínálják hiteleiket.

A múlt héten, amikor az EKB bejelentette a 750 milliárd eurós többlet eszközvásárlást a Covid-19 gazdasági hatásainak kezelése érdekében, a pénzintézet vállalta, hogy a nem pénzügyi értékpapírokat is „vásárolhatóvá teszi”.

Miközben a központi bank csütörtökön már hozzá is kezdett vállalati kötvényeket a program keretében vásárolni, ugyanakkor a nem pénzügyi érték papírok vásárlásának technikai és jogi részletein még mindig dolgoznak.

Az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő FED a múlt héten jelentette be, hogy szintén elkezd értékpapírokat vásárolni, újraindítva egy olyan gyakorlatot, amelyet utoljára a 2008-as pénzügyi válság során már folytattak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél