BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 27. 18:31

A Volkswagen csoport arra szólította fel az Európai Központi Bankot (EKB), hogy a pénzintézet minél hamarabb kezdjen közvetlenül a világ legnagyobb vállalataitól értékpapírokat vásárolni, így segítve a cégeket a koronavírus okozta válság átvészelésében.

A német vállalatóriás képviselője a Financial Times-nak úgy nyilatkozott, hogy az EKB-nak „egyértelmű és világos jeleket” kell küldenie a cégek felé, és a lehető leghamarabb meg kell vásárolnia azok rövid, vagy hosszú lejáratú adósságait. A Volkswagen Európában az egyik legnagyobb értékpapír kibocsátónak számít.

A világ legnagyobb autógyártója a múlt héten bezárta összes európai gyárát, míg a Kínán kívüli autóipar majdnem teljesen leállt. "Különböző, diverzifikált finanszírozási források állnak továbbra is a cég rendelkezésére, de sajnos nem mindegyik olyan likvid, azonnal hozzáférhető, mint amilyenek a korábbiak voltak" - mondta Frank Witter pénzügyi vezérigazgató.

A német autógyártó cég azt követően fogalmazta meg felhívását az EKB felé, hogy az európai pénzintézet bejelentette, kész 750 milliárd eurót fordítani pénzügyi eszközök vásárlására, hogy így mérsékelje a vírus okozta gazdasági károkat.

A Volkswagen folyó adósság finanszírozási programja keretében 15 milliárd euró értékben képes értékpapírokat kibocsátani, további 5 milliárd eurót pedig külön a belga értékpapír piacon rövid távú adósságok finanszírozására. A csoport, kifejezetten pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó ágazata pedig további kereskedelmi papír programmal rendelkezik, 2,5 milliárd eurós limittel.

A nagyvállalatok az euróövezet 1,4 trillió eurós kereskedelmi papír piacának csupán a töredékét képviselik, ám az ezekhez való gyors hozzáférés létfontosságú lehet a rövid távú likviditási hiányok megszüntetésére törekedni kívánó vállalatok számára, főleg most a koronavírus okozta gazdasági nehézségek idején.

Az Európában közel 500 ezer alkalmazottat foglalkoztató Volkswagen már több tízezer német munkavállalóját állította át rövidebb munkaidőre, akik kieső munkabérét a német központi költségvetés pótolja ki.

Az autóipari óriás az EKB-val közvetlen tárgyalásokat is folytat, annak érdekében, hogy hozzáférjen a szükséges pénzekhez, a központi bank kibővített refinanszírozási műveletein keresztül. A bankok aztán mínusz 0,75 százalékon kínálják hiteleiket.

A múlt héten, amikor az EKB bejelentette a 750 milliárd eurós többlet eszközvásárlást a Covid-19 gazdasági hatásainak kezelése érdekében, a pénzintézet vállalta, hogy a nem pénzügyi értékpapírokat is „vásárolhatóvá teszi”.

Miközben a központi bank csütörtökön már hozzá is kezdett vállalati kötvényeket a program keretében vásárolni, ugyanakkor a nem pénzügyi érték papírok vásárlásának technikai és jogi részletein még mindig dolgoznak.

Az Egyesült Államok központi bankjának szerepét betöltő FED a múlt héten jelentette be, hogy szintén elkezd értékpapírokat vásárolni, újraindítva egy olyan gyakorlatot, amelyet utoljára a 2008-as pénzügyi válság során már folytattak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél