BUX
35 274.98
-0.17%
-61.00
OTP
10 870.00
-0.73%
-80.00
MOL
1 799.00
+0.28%
+5.00
RICHTER
6 510.00
+0.46%
+30.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
2018. december 19. 09:41

A Financial Timesnál. Ugyanazért emelik fel éppen őt, amiért a magyar kormány a földbe döngöli: mert a liberális demokrácia egyik legnagyobb védelmezője.

Soros György, 2015, München (Wikimedia Commons, Olaf Kosinsky)

Megválasztotta az év emberét a Financial Times, aki nem más lett náluk, mint a magyar kormány lábtörlője, Soros György.

A milliárdos kapcsán a lap terjedelmes portrécikke kiemeli, hogy mind Magyarországon, mind az USA-ban ő a nacionalista-populista jobboldal egyik legfőbb céltáblája, de a kenjünk-mindent-Sorosra attitűd nem csak az eredeti és a választott hazájában jellemző: Európa-szerte népszerű exportcikké vált az állampolgárok riogatására és mozgósítására.

Az FT megjegyzi, hogy jellemzően teljesítmény-alapon ítélik oda az év embere címet, ebben az esetben viszont az értékek miatt is, melyet Soros képvisel. Leírják, hogy a 88 éves milliárdos a liberális demokrácia és a nyitott társadalmak legnagyobb gyámolítója - ezen eszmék győzedelmeskedtek ugyan a hidegháború alatt, most viszont Donald Trumptól Orbán Viktoron át Vlagyimir Putyinig minden politikai erősember legfőbb céltáblájává váltak.

Soros filantrópként több mint három évtizeden át harcolt adományaival a tekintélyelvűség, a rasszizmus és az intolerancia ellen, és a nyitottság, a sajtószabadság és az emberi jogok érdekében, írják.

"Mindenért engem okolnak, megkaptam azt is, hogy én vagyok az antikrisztus. Bárcsak ne lenne ennyi ellenségem, de annak a jelének veszem ezt, hogy valamit biztos jól csinálok."

- idézik Sorost.

Röviden átszántanak a legaktuálisabb támadásokon, melyeket a milliárdos kapott: megemlítik, hogy az amerikai félidős választások kampányában a jobboldal azt terjesztette róla, hogy támogatta a közép-amerikaiak migránskaravánját. Ebben az időben történt az is, hogy egy Trump-rajongó bombát küldött a New York-i házához. Soros azt mondja, nagyon fáj neki, hogy a szélsőségeseket a róla fabrikált összeesküvés-elméletek motiválják arra, hogy ártsanak másoknak.

A cikk egyik fotóján láthatóak a magyar kormány antiszemita felhangú sorosozós plakátjai is. Kiemelik, hogy az egykori Soros-ösztöndíjas Orbán Viktor a választási kampánya központi figurájává tette a Sátánnak lefestett Sorost, aki a kormány narratívájában folyamatosan manipulálja az Európai Unió vezetését, és szponzorálja az Európába irányuló migrációt. Szó esik a cikkben a CEU Bécsbe kényszerítéséről is.

A nagy-britanniai Soros-képről is írnak: a szigetorszgában úgy emlékeznek rá, hogy ő az ember, aki lerombolta a Bank of England-et, amikor 1992-ben a font ellen fogadott. Újabban Brexit-ellenessége miatt támadják.

Előkerül az az egészen friss és emlékezetes eset is, hogy a Facebook a kritikusait titokban elkezdte Soros-ügynöknek bélyegezve lejáratni, miután az üzletember felszólalt a vállalat túlzott hatalma ellen.

Az FT találkozott is egy beszélgetésre Sorossal Marrákesben, az ENSZ migrációs csúcsán, és az volt a benyomásuk, hogy a milliárdos mindezen támadások ellenére is szívós maradt, sőt, ez az egész csak energizálja. Soros a találkozón kifejtette a véleményét Donald Trumpról, aki szerinte a saját legnagyobb ellensége, egy nárcisztikus személyiség, aki azt akarja, hogy körülötte forogjon a világ, és amit eddig elért, az a legvadabb álmait is túlszárnyalta.

Soros beszélt az Európai Unióról is, mely kapcsán még mindig nagy szenvedély dolgozik benne, de nyíltan kritizálja annak hiányosságait is. Azt mondja, bizonyos értelemben a Szovjetúnió végnapjaira emlékezteti az államszövetség, mert a brüsszeli bürokraták nem képesek belátni, hogy vesztésre állnak a harcban. Azt mondja, az EU-t látnokok alapították, akik tisztában voltak a vállalásuk gyengeségeivel, de bíztak abban, hogy ha eljön az idő, akkor meglesz a politikai akarat, ami az előrelépéshez szükséges. Most, mint mondja,

"az EU alkotmányos ügyvédek kezében van, akik mindig megtalálják a jogi kiskapukat a dolgok elvégzésére, így minden, aminek egyszerűnek kellene lennie, bonyolulttá válik."

Soros végül arról beszél, hogy minden nehézség ellenére folytatja a harcot, és a stafétabotot majd fiának, Alexandernek adja át.

"Elvekért harcolunk, függetlenül az eredménytől, függetlenül attól, hogy nyerünk vagy veszítünk. De nem annyira szeretek veszíteni."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megindult a csiki-csuki: ismét szigorítanak az USA-ban a vírus miatt
Wéber Balázs | 2020. július 14. 09:31
Kaliforniában be kell zárni a bárokat, múzeumokat és az éttermek benti részét a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt. Floridában viszont szombaton kinyitottak egy Disney Parkot. A járvány alatt 5,4 millió amerikai vesztette el egészségbiztosítását, globálisan pedig mintegy százmillióval nőhet az éhezők száma.
Makro / Külgazdaság Így esett hasra a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 09:01
Májusában az ipari termelés volumene 30,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi, magas bázistól.
Makro / Külgazdaság Váratlan cseh fordulat: a fegyvertartás mellé állt a kormány
MTI | 2020. július 14. 08:05
Alkotmányos joggá tennék a fegyveres önvédelemet és védelmet.
Makro / Külgazdaság Óvatos becslések szerint is 83-132 millió ember jut éhinségre a koronavírus miatt
MTI | 2020. július 14. 07:51
Persze az emberek nem csak a pandémia miatt éheznek, tavaly anélkül is 690 millió fő szenvedett súlyos alultápláltságtól.
Makro / Külgazdaság Megemelik az egészségügyi dolgozók bérét Franciaországban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 14. 06:51
Hét hétig tartó tárgyalások és több tüntetés után aláírták a kormány és a szakszervezetek megállapodását.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bravózott – tovább erősödött a nagy szövetséges
Wéber Balázs | 2020. július 13. 17:16
Andrzej Duda szűk győzelmével jól jár a lengyel kormánypárt, amely most három évig szinte azt csinál, amit akar. És jól jár az Orbán-kormány is, hiszen egyik legfontosabb politikai szövetségese lett még erősebb.
Makro / Külgazdaság Orbán Dudának: kritikus fontosságú volt a győzelme
MTI | 2020. július 13. 15:35
"A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője" - írta még a miniszterelnök a lengyel választás eredménye apropóján Dudának küldött levelében.
Makro / Külgazdaság Csúcson az új koronavírus-fertőzések száma, kötelező a maszk az üdülőszigeteken
Wéber Balázs | 2020. július 13. 13:01
Globálisan soha nem regisztráltak még annyi új koronavírus-fertőzöttet, mint tegnap. Az amerikai kontinensen a legsúlyosabb helyzet, de egyes európai országokban is növekszik az új esetek száma. Mallorcán és Ibizán kötelezővé tették a maszkviselést, a sportolást és a strandolást kivéve.
Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
hírlevél