<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

És továbbra sem enged át fegyvereket a magyar-ukrán határon.

A mai Kormányinfón Gulyás Gergely megerősítette a már ismert kormányzati álláspontot, miszerint

Magyarország nem küld katonát az Oroszország által megtámadott Ukrajnába és semmilyen fegyverszállítmányt nem enged át a magyar-ukrán határon, mert az – mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta – veszélyeztetné a Kárpátalján élők biztonságát.

Kihangsúlyozta: Magyarország érdeke, hogy ne sodródjon bele a háborúba.

A kormány mindent elkövet a menekültek segítése érdekében. Minden Ukrajnából érkezőnek belépést biztosítunk, méghozzá a szokásosnál gyorsabban – közölte Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint szerda estig mintegy 120 ezren léptek be az országba. A kormány összesen 600 ezer menekültre számít.

Gulyás Gergely. (Fotó: MTI)Gulyás Gergely. (Fotó: MTI)

Magyarország eddig hat segítségpontot nyitott meg a határnál, emellett eddig mintegy 600 millió forint értékben küldött segítséget Ukrajnába, köztük tisztálkodási szereket, 30 tonna élelmiszert és 100 ezer tonna üzemanyagot. Ezen túl 1 milliárd 350 millió forintos támogatást nyújtanak a segélyszervezeteknek. 282 millió forint jött össze a telefonos adományvonalon – tette hozzá Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára.

Magyarország minden olyan szankciót támogat, amelyet az EU megszavaz, noha komoly véleménykülönbségek vannak. Mindenesetre az Orbán-kormány semmit nem fog megvétózni, elítélik Oroszország katonai beavatkozását. Ugyanakkor a szankcióknál óvatosnak kell lenni – figyelmeztetett Gulyás Gergely,

mondván, nem szabad olyan intézkedést hozni, ami nekünk jobban fáj, mint a szankcionáltaknak. E tekintetben komoly véleménykülönbségek vannak az uniós országok között is.

Az energiaszektornál felmérték, hogy

ha a Paks által termelt árammennyiséget a piacról kellene beszerezni, akkor egy átlagos magyar háztartásnak havi 22 ezer, évi 260 ezer forint többletkiadása lenne.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Magyarországnak jó néhány hónapra elegendő gáztartalék áll a rendelkezésére, a stratégiai gáztározók töltöttsége 54,4 százalék, szemben több uniós ország 14-28 százalékos arányával. Az energiaárak jelentős emelkedése kapcsán a miniszter egyértelművé tette, a kormány mindent elkövet a rezsicsökkentés fenntartása érdekében.

A háborús hatások miatt végelszámolás alá került Sberbank Magyarország Zrt. azon 12 önkormányzati ügyfelének, amelynek pénze ennél a hitelintézetnél befagyott, bérkifizetéséről a Magyar Államkincstár gondoskodik, egyúttal kedvezményes kamatozású hitelfelvételt biztosít nekik a bankbetétjeik erejéig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG