<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Satufékre lépett a Gazprom, a G7 országai árplafot akarnak bevezetni az orosz olajra, az oroszok nukleáris terrorizmussal vádolják Ukrajnát. Az elmúlt órák háborús történései.

  • A Gazprom bejelentette, hogy a turbinák károsodására hivatkozva nem indul újra szombaton az Északi Áramlat 1-es vezetékeA Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller jelezte, hogy a Siemens a szankciók miatt nem tudja a javítást elvégezni. Az Európai Bizottság főszóvivője, Eric Mamer azt mondta, hogy a Gazprom leállásának nem ez az igazi oka. 

  • A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Rafael Mariano Grossi, hazatért a zaporizzsjai atomerőműben tett látogatásáról, a csapat hat szakértője a helyszínen maradt, hogy folytassák a munkát. Újságíróknak azt mondta, hogy a misszió a jövő hét elejére elkészíti a jelentését az eredményekről. Grossi elmondta, hogy az atomerőművet több sérülés is érte, s hogy a hadműveletek fokozódnak az üzem térségében, „ami nagyon aggasztó”. A katonák nem voltak elérhetők, amikor azt kérte, hogy hadd beszéljessenek velük az irányítóközpontról.

Diákok egy kijevi iskolában rendezett tanévnyitó ünnepségen 2022. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/EPA
Diákok egy kijevi iskolában rendezett tanévnyitó ünnepségen 2022. szeptember 1-jén. Fotó: MTI/EPA

  • Ukrán tisztviselők a NAÜ-vel megosztott információk manipulálásával és eltorzításával vádolták meg Oroszországot. Az állami tulajdonban lévő ukrán Energoatom üzemeltetője szerint az orosz tisztviselők „mindent megtesznek, hogy a NAÜ ne ismerje meg a dolgok valós helyzetét. 

  • A G7 pénzügyminiszterei bejelentették, hogy árplafont terveznek bevezetni az orosz olajra. Közleményükben kifejtették, hogy a felső határt úgy alakítanák ki, hogy „Oroszország ne tudja finanszírozni háborúját”. A Kreml azt mondta, hogy az árplafon bevezetése orosz megtorlást váltana ki. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint, ha a G7 vezetői előállnak ezzel, az a globális olajpiac destabilizálódásához vezetne. 

  • Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az orosz erők „jelentős veszteségeket” szenvedtek Herszon déli régiójában a hét elején indított kijevi ellentámadásban. A dél-ukrán katonai parancsnokság szóvivője szerint Ukrajna sikerei meglehetősen meggyőzőek, és hamarosan további pozitív hírek várhatóak. A nyugati tisztviselők is azt állítják, hogy az ukrán csapatok Herszon környékén több ponton is visszaszorították az orosz erőket. Becsléseik szerint körülbelül 20 ezer orosz katona tartózkodik a déli régió zsebében, de arra figyelmeztetnek, hogy még túlkorai lenne azt mondani, hogy működik-e az ukrán ellentámadás. 

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter „nukleáris terrorizmussal” vádolta meg Ukrajnát. A zaporizzsiai oroszbarát megbízott hatóságok azzal vádolják Kijevet, hogy megpróbált kémeket csempészni a NAÜ ellenőrző csoportjába, akik újságíróknak adták ki magukat.

  • A magát Donyecki Népköztársaságnak kikiáltó állam vezetője, Denis Puszilin megismételte az orosz invázió expanziós katonai céljait. „A mi feladatunk az összes város felszabadítása, amelyet az oroszok alapítottak az Orosz Birodalom idején, és a Szovjetunió alatt fejlődtek ki hatalmas országunk segítségével. Ez nemcsak Donbasz, hanem annál sokkal nagyobb terület" - jelentette ki. (The Guardian)

Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG