3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Két robbantás is történt Oroszországban, a lengyelek elítélték Oroszország egykori gyermekekért felelős ombundsmanját. Háborús összefoglaló.

  • Orosz rakéták lőszerraktárokra csaptak le az ukrajnai Pavlohrad város vasúti raktárában, hogy lassítsák Kijev felkészülését a várva várt ellentámadásra, amely hamarosan megkezdődik. A jelentések szerint harmincnégy ember, köztük öt gyerek megsérült a támadásban. Két nő állítólag intenzív osztályon van.
  • Az ukrán hadsereg jelentése szerint a légvédelmi személyzet a hétfő hajnali órákban az orosz erők által kibocsátott 18 rakétából 15-öt semmisített meg Kijevben és országszerte hallható légiriadó-szirénázás közben. 
  • Ukrajna bojkottálja a vasárnapi kezdődő dohai világbajnokságot, miután a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF) úgy döntött, hogy semleges színekben támogatja az oroszok és fehéroroszok visszatérését a nemzetközi porondra.
  • A Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessenek Oroszország és Ukrajna konfliktusának - közölte Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatását követően a pápai repülőn, útban Rómába, vasárnap este adott interjújában.

Orosz katona egy sorozósátornál a Néva partján, Szentpéterváron 2023. április 30-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. Fotó: MTI/EPA
Orosz katona egy sorozósátornál a Néva partján, Szentpéterváron 2023. április 30-án, az Ukrajna elleni orosz hadviselés második évében. Fotó: MTI/EPA

  • Az ukrán ellentámadások egyes állásokról kiszorították az orosz erőket az ostromlott keleti Bahmut városában, de a helyzet továbbra is „nehéz” – mondta egy magas rangú ukrán tábornok. „A helyzet meglehetősen nehéz” – mondta Olekszandr Szirszkij ezredes, a szárazföldi erők parancsnoka. "Ugyanakkor a város egyes részein az ellenséget egységeink ellentámadásba lendítették, és néhány állást elhagytak." Szirszkij ezt a kijelentést tette, amikor vasárnap a frontvonalbeli csapatokhoz látogatott – közölte a katonaság.
  • Az elmúlt 24 órában egy ember meghalt, három másik pedig megsebesült az orosz lövöldözésben Herszon régióban – közölte a régió kormánya.
  • Az orosz média arról számolt be, hogy Oroszországban két különálló éjszakai szabotázs is volt. Brjanszk kormányzója elmondta, hogy egy tehervonat kisiklott a vasúti síneken felrobbant robbanószerkezet miatt. Alekszandr Drozdenko, a leningrádi régió kormányzója azt állítja, hogy egy távvezeték-tartót robbantottak fel. Szerinte egy villanyoszlopon is találtak robbanószerkezetet, de az áramszolgáltatás nem szakadt meg. Az orosz hatóságok azt mondják, hogy mindkét incidenst vizsgálják.
  • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt írta, hogy tavaly nyár óta Oroszország „a legkiterjedtebb katonai védelmi rendszereket építette ki a világon” az általa ellenőrzött területeken Ukrajnában, valamint saját határrégióin. 
  • A lengyel külügyminisztérium közleményt adott ki, amelyben elítélte Oroszország egykori gyermekekért felelős ombudsmanját, Pavel Asztahovot, amiért az orosz állami tévében kifejtette, hogy a nagykövetek meggyilkolása „a nemzetközi jog keretein belül történik”, különös tekintettel Lengyelország nagykövetére. Lengyelország felszólította Oroszországot, hogy „a bécsi egyezménynek megfelelően biztosítsa valamennyi diplomata biztonságát”. 
  • Volodimir Zelenszkij beszélt Új-Zéland miniszterelnökével, Chris Hipkins-szel. Ukrajna elnöke elmondta, hogy megvitatták a „védelmi és humanitárius kérdésekben folytatott további együttműködést”, valamint „a csendes-óceáni térség országainak további konszolidációját Ukrajna támogatásában”. (The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Makro / Külgazdaság Betiltottak egy neonáci csoportot Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:47
Németországban szerdán ismét betiltottak egy, a német belügyminisztérium szerint szélsőjobboldali, elsősorban gyerekek és fiatal felnőttek befolyásolását célzó szervezetet, a hatóságok házkutatást tartottak a csoport több tagjánál.
Makro / Külgazdaság Brüsszel postázta kérdéseit a kormánynak, jó válasz esetén jöhet egy kis pénz
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 10:14
Főleg az igazságügyi reform végrehajtásáról érdeklődnek Brüsszelből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG