<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Akár Szlovákia felől is tölthetné Magyarország a tárolóit, így az ukrán vezetékeken tovább szállíthatnánk Ukrajnának, de valamiért mégsem így tesz a magyar fél. Az ukránok így továbbra is úgy érzik, sántít a hivatalos magyarázat, inkább orosz nyomásra zárhattuk el a csapot.

Magyarország a Szlovákia felé létesített úgynevezett interkonnektoron, kapcsolódási ponton keresztül is feltölthetné gáztározóit - mondta egy brüsszeli konferencián kedd délután Andrij Koboljev, az ukrán állami energiavállalat, a Naftohaz vezetője.

Jött a Gazprom, erre elzártuk a gázt - véletlen egybeesés?

Koboljev úgy fogalmazott, hogy nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszerüzemeltetőtől, s annak valódi okát sem ismerik, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak. "Lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés. Nem tudom" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Jelenleg Szlovákia felől maximális, Lengyelország felől pedig "jó mennyiségben" áramlik a földgáz Ukrajnába, míg Magyarország irányából szünetel a szállítás. A szeptemberi magyar  döntés előtt pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója; a Naftohaz vezetője szerint így orosz politikai nyomás miatt zárta el a gázcsapot Ukrajna felé Magyarország.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Két hónapja tesztelünk

Andrij Koboljev elmondása szerint a szlovákok teljes mértékben készen állnak, hogy megkezdjék a gázszállítást Magyarországra, a magyar oldalon viszont még teszteket végeznek. Ezek a Naftohaz szerint szeptember eleje óta zajlanak, miközben az Ukrajnát Szlovákiával összekötő interkonnektor beüzemelése és kereskedelmi forgalomba helyezése között mindössze két hét telt el, és a vezeték addig is teljes terheléssel működött.

"Ha a magyar kormány annyira aggódik, hogy több gázra van szüksége a földalatti tározókban, akkor az interkonnektor erre nagyon jó megoldás lehet" - hangoztatta a Naftohaz vezetője. Ha valóban a gáztározók feltöltése a cél, miért nem üzemelték be a szlovákiai interkonnektort? - tette fel a kérdést Andrij Koboljev.

Hozzátette, tudomásuk szerint - miután Szlovákiától is vásárolnak gázt - a Szlovákián keresztül érkező gáz ára sokkal kedvezőbb is annál, mint amennyit Magyarország jelenleg a Gazpromnak fizet.

Még mindig úgy tudják, hamarosan megint adunk gázt

Andrij Koboljev ismét azt mondta, ígéretet kaptak arra, hogy Magyarország hamarosan újraindítja a gázszállításokat. Amikor legutóbb erről beszélt, arra az FGSZ Földgázszállító annyit reagált: továbbra sem adottak a feltételek ahhoz, hogy újrainduljon a hazánkból Ukrajna felé irányuló gázszállítás - és ez még egy hete sem volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntött Svédország a NATO-csatlakozásról, továbbra sincs döntés az olajembargóról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 19:31
Svéd NATO-csatlakozás, orosz olajembargó és magyar vétó, háborús cselekmények - ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontos helyről kapott gratulációt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 18:29
Brüsszelből, az Európai Bizottság fejétől.  
Makro / Külgazdaság Elmondta Orbán Viktor, mit keresünk még az EU-ban
Wéber Balázs | 2022. május 16. 17:46
Ma délután az Országgyűlés ötödször is miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. A kormányfő beszédében elmondta: Magyarország helye ebben az évtizedben is az EU-ban van, de továbbra is harcolni fog a jogaiért. Szerinte a NATO biztos támasz, de a magyar hadsereget erősíteni kell, mert a gyenge országokat fenyegetik támadások. Beszélt arról is, hogy a kibontakozó gazdasági válság idején sem adják fel eredményeiket és céljaikat: a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatást, a nyugdíjak értékének megőrzését és a rezsicsökkentést.
Makro / Külgazdaság Putyin most ráfordul a muszlim világra
Káncz Csaba | 2022. május 16. 16:41
Moszkva igyekszik demonstrálni, hogy továbbra is kiemelt figyelemmel fordul a muszlim világ irányába. A térség országai nem csatlakoztak a Nyugat Moszkva elleni szankcióihoz, de aggódnak a konfliktus gazdasági stabilitásra gyakorolt ​​hatása miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Olyan összeget kér Magyarország Brüsszeltől, ami kérdésessé teszi az orosz olaj bojkottját
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 16:08
A magyar külügyminiszter szerint vagy a vezetékes import korlátozásától el kell tekinteni, vagy 15-18 milliárdos beruházási programot kell Brüsszelnek finanszírozni.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Brüsszelben – kiakadtak Magyarországra a vétó miatt
Wéber Balázs | 2022. május 16. 14:12
Több tagországnak sem tetszik, hogy az EU a jelek szerint Magyarország miatt nem tudja elfogadni az Oroszország elleni olajembargót.
Makro / Külgazdaság Fenyegetőzött egy sort Oroszország – mi lesz, ha Svédország és Finnország NATO-tag lesz?
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:55
Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint nem kell illúziókba esni.
Makro / Külgazdaság A magyar kormány továbbra is nemet mond az uniós olajembargóra
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 11:28
Túlmegy a magyar kormány által meghúzott határokon. 
Makro / Külgazdaság Nagyon ígérgetik az EU-s vezetők, hogy jön a hatodik szankciós csomag
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 10:25
De egyelőre a mikorról még nincs konkrétum, több időre van szükségük.
Makro / Külgazdaság Kikapott a kancellár pártja a legnagyobb német tartományban
Privátbankár.hu | 2022. május 16. 09:33
A CDU behúzta a szavazatokat Észak-Rajna-Vesztfáliában.  
hírlevél
Ingatlantájoló