<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Akár Szlovákia felől is tölthetné Magyarország a tárolóit, így az ukrán vezetékeken tovább szállíthatnánk Ukrajnának, de valamiért mégsem így tesz a magyar fél. Az ukránok így továbbra is úgy érzik, sántít a hivatalos magyarázat, inkább orosz nyomásra zárhattuk el a csapot.

Magyarország a Szlovákia felé létesített úgynevezett interkonnektoron, kapcsolódási ponton keresztül is feltölthetné gáztározóit - mondta egy brüsszeli konferencián kedd délután Andrij Koboljev, az ukrán állami energiavállalat, a Naftohaz vezetője.

Jött a Gazprom, erre elzártuk a gázt - véletlen egybeesés?

Koboljev úgy fogalmazott, hogy nem kaptak magyarázatot a gázszállítások leállítására a magyar rendszerüzemeltetőtől, s annak valódi okát sem ismerik, mindössze annyit tudnak, hogy Magyarország néhány nappal azt követően zárta el a csapot, hogy magas rangú orosz tisztviselők Budapestre látogattak. "Lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés. Nem tudom" - tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Jelenleg Szlovákia felől maximális, Lengyelország felől pedig "jó mennyiségben" áramlik a földgáz Ukrajnába, míg Magyarország irányából szünetel a szállítás. A szeptemberi magyar  döntés előtt pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója; a Naftohaz vezetője szerint így orosz politikai nyomás miatt zárta el a gázcsapot Ukrajna felé Magyarország.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Két hónapja tesztelünk

Andrij Koboljev elmondása szerint a szlovákok teljes mértékben készen állnak, hogy megkezdjék a gázszállítást Magyarországra, a magyar oldalon viszont még teszteket végeznek. Ezek a Naftohaz szerint szeptember eleje óta zajlanak, miközben az Ukrajnát Szlovákiával összekötő interkonnektor beüzemelése és kereskedelmi forgalomba helyezése között mindössze két hét telt el, és a vezeték addig is teljes terheléssel működött.

"Ha a magyar kormány annyira aggódik, hogy több gázra van szüksége a földalatti tározókban, akkor az interkonnektor erre nagyon jó megoldás lehet" - hangoztatta a Naftohaz vezetője. Ha valóban a gáztározók feltöltése a cél, miért nem üzemelték be a szlovákiai interkonnektort? - tette fel a kérdést Andrij Koboljev.

Hozzátette, tudomásuk szerint - miután Szlovákiától is vásárolnak gázt - a Szlovákián keresztül érkező gáz ára sokkal kedvezőbb is annál, mint amennyit Magyarország jelenleg a Gazpromnak fizet.

Még mindig úgy tudják, hamarosan megint adunk gázt

Andrij Koboljev ismét azt mondta, ígéretet kaptak arra, hogy Magyarország hamarosan újraindítja a gázszállításokat. Amikor legutóbb erről beszélt, arra az FGSZ Földgázszállító annyit reagált: továbbra sem adottak a feltételek ahhoz, hogy újrainduljon a hazánkból Ukrajna felé irányuló gázszállítás - és ez még egy hete sem volt.

Makro / Külgazdaság Árvíz után kolera - mi jöhet még?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:49
Továbbra is pakisztániak milliói, köztük gyerekek fogyasztanak szennyezett vizet fél évvel az országban pusztító árvíz után - derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kedden közzétett, a víz világnapja alkalmából készített beszámolójából.
Makro / Külgazdaság Ott csaptak le váratlanul az ukránok, ahol az oroszok nem számítottak rá
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 08:00
Az ukránok szerint orosz cirkálórakéták semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Ma reggel még a forinttal van az erő, de meddig?
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 07:30
Erősödött kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Makro / Külgazdaság Megdobálták a rendőröket az elégedetlen fiatalok, könnygáz volt a válasz
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 06:32
Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Kijev is megszólalt a kínai béketervvel kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína ábrándokat kerget – kemény lesz az ébredés
Káncz Csaba | 2023. március 20. 19:16
Kína csökkenő demográfiai ereje, valamint bővülő politikai ambíciói közötti óriási szakadék téves stratégiai döntésekhez vezethet. A múltbeli dicsőség emlékei vagy az elvesztett státusztól való félelem ugyanarra a veszélyes útra vezethetik, mint amelyre Oroszországot Ukrajnában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lesöpörheti a külföldi építőipari cégek véleményét a kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 17:47
Állami pénzből lehet kivásárolni az érintett külföldi cégeket? Az ÉVOSZ ezt javasolja.
Makro / Külgazdaság Gigantikus hadgyakorlat kezdődött a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:51
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.
Makro / Külgazdaság Agyondicsérte Putyint a kínai államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:21
Oroszország jóléte jelentősen megnőtt Vlagyimir Putyin elnök vezetésének köszönhetően - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai államfő, amikor orosz hivatali partnere hétfőn kötetlen eszmecserén fogadta őt a Kremlben.
Makro / Külgazdaság Moszkvát és Brüsszelt is keményen kiosztotta a lengyel kormányfő
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 16:01
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadásában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG