BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 10. 14:00

Ha Gyurcsány Ferenc megbukik, vele bukik az MSZP is - legalábbis olvasóink szerint. Szavazásunk eredményének értékelése alapján egy dolgot biztosan kijelenthetünk: bombameglepetés az lenne, ha a kormányt lefejeznék, ám az MSZP képes lenne keresztülvinni egy új miniszterelnök kinevezését

Ha Gyurcsány Ferenc megbukik, vele bukik az MSZP is - legalábbis olvasóink szerint. A cikk írásának időpontjáig több mint 15 ezer szavazat érkezett arra a kérdésre, vajon mi lesz a belpolitikai vihar vége. Az eredmények értékelése alapján egy dolgot biztosan kijelenthetünk: bombameglepetés az lenne, ha a kormányt lefejeznék, ám az MSZP képes lenne keresztülvinni egy új miniszterelnök kinevezését Gyurcsány Ferenc helyére.

Mindössze 582 klikkelő
- a szavazók kevesebb mint 4 százaléka - számít arra, hogy bár Gyurcsány Ferenc belebukik a válságba, az MSZP kormánypártként éli túl. Ennek egyik lehetősége az lenne, ha az MSZP rendkívüli kongresszusán a párt visszahívná Gyurcsányt, és új jelöltet állítana a helyére, melyet az országgyűléssel képes elfogadtatni.

Hat és félszer ennyien, 3810-en gondolják azt, hogy a helyzet változatlan marad, azaz mind az MSZP, mind pedig a miniszterelnök a jelenlegi pozíciójában vészeli át a válságot. A szavazatok egynegyede tehát azt valószínűsíti, hogy 2010-ig nem változik a felállás a parlamenten belül.

Valamivel többen, közel 4300-an viszont úgy vélik, nem csak hogy Gyurcsány Ferenc feje hull porba a parlamenti ciklus közepén, hanem az MSZP is kapitulálni kényszerül: a szavazók több mint 28 százaléka úgy véli, már 2010 előtt az urnához járulhatnak az előrehozott választásokon.


A szavazás indítása után sokáig az előbbi két vélemény fej-fej mellett haladva kapta a legtöbb szavazatot, tehát csak annyi volt biztos, hogy az olvasók szemében Gyurcsány Ferenc és pártja sorsa összeforrt: ha az egyik megy, megy a másik is. A legutóbbi belpolitikai fejlemények hatására azonban az elmúlt napok során vágtába kezdett a negyedik opció; a cikk írásának időpontjában a szavazók nagy többsége, közel fele - 6592 klikkelő - úgy véli, az ellenzéki pártoknak sikerül megállapodnia, és egy "szakértői kormánynak" nevezett testületet állítanak az ország élére.

Hogy pontosan mit is takar a kifejezés, az erősen kétséges; mindenesetre tény, hogy a mérleg nyelvének is tekinthető SZDSZ retorikájában a napokban igen sűrűn fordult elő.

A szavazás eredménye nagyjából egybevág a Századvég és a Forsense ma publikált kutatási eredményeivel. Eszerint is rekordszintre - 42 százalékra - nőtt azok aránya, akik a jelenlegi pártoktól független harmadik erőt látnának szívesen kormányon.

A Századvég-Forsense kutatás szerint az összes megkérdezett 45 százaléka szerint egy előre hozott választás kiírása lenne a legjobb megoldás a jelenlegi politikai helyzetben. A felmérés szerint viszonylag magas, 19 százalékos az MSZP kisebbségi kormányzásának a támogatottsága, a koalíció helyreállását pedig a megkérdezettek 20 százaléka támogatta, vagyis a felmérésben résztevők 39 százaléka azt szeretné, ha az MSZP kormányozna tovább.

Azok közül, akik egy MSZP vezette kormányt támogatnának, 27 százaléknyian voltak azok, akik a kabinet élén Gyurcsány Ferencet látnák szívesebben, és 12 százaléknyian voltak azok, akik úgy vélik, jobb lenne, ha új miniszterelnök irányítaná a kormányt, legyen az akár kisebbségi, akár koalíciós. A megkérdezettek 48 százaléka szerint az MSZP képes 2010-ig önállóan kormányozni, és 41 százalékuk vélekedik ezzel ellentétesen.

A megkérdezettek relatív többsége, 46 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását, és gyakorlatilag változatlan, 32 százalék a kormányt megtartani szándékozók aránya is a Századvég és a Forsense közös felmérése szerint.

Orbán feloszlatná a parlamentet
Minden meghívást elfogadott a Fidesz - még az SZDSZ-ét is
Egyre valószínűbb, hogy Gyurcsány távozik?
Válasszatok! Gyurcsány összehívta a kongresszust
Gusztos beküldené a safety cart

MTI, Privátbankár

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél