TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Barroso átadta Orbán Viktornak a partnerségi megállapodás dokumentumait, és el is köszöntek egymástól. Barroso szerint 8000 milliárddal többet kapunk az uniótól, mint amit befizetünk - Orbán szerint a külföldi befektetők nálunk szerzett, de kivitt hozama miatt pont egyensúlyban leszünk.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumait.

Orbán: úgy ahogy van, jó hír

A megállapodás úgy ahogy van, jó hír, Magyarország érdekeit szolgálja - hosszú és kemény tárgyalások eredménye. Egy tartalmi elemet emelt ki Orbán:  a pályázatokban felhasználható pénz 60 százaléka gazdaságfejlesztésre megy.  A kormány nem csak a belső arányokat változtatta meg, hanem egy új kezelési-igazgatási rendet is kialakítottak.

Amennyi pénzt a külföldi befektetők a nálunk szerzett hozamból kivisznek, nagyjából annyi eurós forrás érkezik az országba. Ha nem lenne az uniós támogatási rendszer, felborulna az egyensúly – Orbán szerint ennek a megállapodásnak köszönhető, hogy egyenrangú európai polgároknak érezhetjük magunkat.

Orbán méltatta a Bizottság éléről hamarosan leköszönő Barrosot, az egyetlen pártatlan uniós testületnek nevezte a Bizottságot, megköszönte a magyarokért végzett munkáját.

8000 milliárddal többet veszünk ki, mint amit befizetünk

Barroso Magyarország és EU viszonyáról elmondta:  az elmúlt 10 évben voltak olyan pillanatok, amikor fontos kérdésekben voltak véleménykülönbségek, a párbeszéd nem volt mindig zökkenőmentes, de ez annak következménye, hogy a Bizottság olyan intézményként működik, ami a jogállamiság mellett kötelezte el magát. A bizottság megvédi az Uniót, amelyben minden tagország egyenlő az európai jogszabályok előtt – mondta.

Magyarország változatlanul az egyik legnagyobb kedvezményezettje az európai szolidarításnak. 2014-20 között 8000 milliárd forinttal többet kap Magyarország, mint amit berak az uniós költségvetésbe.  De nem csak pénzről van szó, hanem arról, hogy hogyan költjük el – ezért reformálták meg a strukturális alapok felhasználásának rendszerét. Ennek keretében a konkrét eredményre koncentrálnak, a nagyobb hozzáadott értéket preferálják, az EU202 stratégia teljesülését is figyelik.

A fókuszban a vállalati szektor globális teljesítménye, a munkahelyteremtés, az energiafelhasználás  hatékonysága, demográfiai kérdések valamint helyi és területi fejlesztések állnak – mondta Barroso.

Jöhetnek a milliárdok

A kabinet és a brüsszeli testület több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg, ami a hozzá szükséges önerővel nagyságrendileg 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban.

Mire önök ezt olvassák, Orbánék már ebédelnek

A sajtónyilvános esemény után egyébként a korábbi tájékoztatás szerint munkaebédet tart az Orbán Viktor vezette magyar és a José Manuel Barroso vezette európai bizottsági delegáció. Barrosót a nap folyamán még díszdoktorrá is avatja a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél