3p
Hamarosan döntenek a volt katalán kormány őrizetben lévő tagjairól, de nem csak a katalán függetlenségi törekvések miatt kell aggódni.

Hétfőn dönt a spanyol bíróság a kabinet tagjairól, akiket egyebek mellett lázadással és közpénzekkel való visszaéléssel gyanúsítanak – írja a Reuters.

Jelenleg nyolc volt katalán kormánytag ül előzetesben, őket ha hétfőn kedvező döntés születik szabadon fogják engedni. December 21-én egyébként általános választásokat tartanak Katalóniában, amely a függetlenségpártiak szerint lényegében arról is dönteni fog, hogy folytatódjanak-e az ilyen irányú törekvések.

A Saxo Bank szakértője, Althea Spinozzi kommentárjában arról ír, hogy a katalán régió már a korábbi években is volt, hogy ráijesztett a befektetőkre, legyen itt szó akár a spanyol ingatlanpiacon 2008 és 2013 között kialakult buborékról, vagy a függetlenségi törekvésekről.

Nehéz helyzetben az egységpártiak

A szakértő szerint az októberi választások nem okoztak túl nagy riadalmat befektetők körében - de nem árt tisztában lenni azzal, hogy az októberi választások törvénytelenek voltak, míg a december 21-i referendum már legitim lesz. Habár a közvélemény-kutatási adatok azt mutatják, hogy a Katalónia függetlensége mellett kiálló pártok (a PdeCat, az ERC és a CUP) nem fogják az abszolút parlamenti többséghez szükséges 68 mandátumot megszerezni, de jobban szervezettek, mint a spanyol egység melletti pártok.

Ezzel előfordulhat, hogy a választásokon nem születik végső megoldás. Ha a függetlenségpártiak többségbe kerülnek, folytatják küzdelmüket a katalán függetlenségért, amennyiben viszont az egységpártiak nyernek, úgy valószínű, hogy nem fogják tudni kormányozni a régiót – a szeparatisták számára pedig minden olyan fejlemény, amely az egységpártiak inkompetenciájára utal, komoly muníciót jelent.

Nem a katalánok miatt kell aggódni

Azt gondolhatnánk, hogy a függetlenség kérdésének elhúzódásával a nagy vesztesek a katalán kitettséggel rendelkező vállalatok eszközei lesznek. De ha megvizsgáljuk a katalán Sabadell és CaixaBank pénzintézetek alárendelt kötvényeit (amelyek általában a legérzékenyebben reagálnak a piaci mozgásokra), azt láthatjuk, hogy ezeknek a kötvényeknek a hozamai csak 60, illetve 30 bázisponttal emelkedtek az októberi referendumot követően, majd meredek esésnek indultak, és új mélypontokat értek el, miután a spanyol kormány határozottan fellépett az egység mellett.

Annak oka, hogy a spanyol vállalati kötvények miért csak felszínes reakciókat mutattak, nagyon egyszerű: a legtöbb kibocsátó bevételének nagy része Spanyolországon kívülről jön. A madridi tőzsde adatai szerint az Ibex-tagok bevételeinek mindössze 36 százaléka származott Spanyolországból 2016-ban.

Összességében tehát a Saxo Bank nem számít arra, hogy a katalán fejlemények jelentős hatással lesznek a spanyol eszközökre. A függetlenségpárti mozgalmak előretörése máshol sokkal nagyobb gondokat okozhat – például Olaszországban, ahol 2018 májusában lesznek általános választások.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG