3p
Magabiztos lett a brit Munkáspárt a konzervatívok Brexit-szerencsétlenkedését látva: bejelentették, hogy megvétóznak a parlamentben minden olyan, az EU-val kötendő megegyezést, ami nem tetszik nekik. Tőlük akár újabb népszavazás és bennmaradás is lehet, úgysem támogatták a kilépést.

Blair óta

Elemében a Munkáspárt, pedig már rég voltak jó pozícióban. Tony Blair 1997-től tartó hosszas miniszterelnöksége a virágkor volt számukra, de miután egy régi ígéret miatt átadta a hatalmat Gordon Brownnak, szinte lenullázódott a párt népszerűsége, amibe persze a 10 évvel ezelőtti válság is jócskán belejátszott.

2010 után aztán jöttek a konzervatívok David Cameronnal, aki végül az EU-tagságról szóló népszavazással tragédiába vezette országát, átengedve a kampányt a szélsőséges nacionalistáknak és saját pártja EU-ellenes részének, miközben ő maga meglehetősen gyengén kampányolt, de a Munkáspárt sem volt túl meggyőző.

Fogy az idő

Ezek után jött Theresa May, hogy a gordiuszi csomót feloldja és elfogadható megoldást találjon a kilépés mikéntjére. Úgy érezte, hogy közvetlen választói felhatalmazással kéne megnövelni legitimitását, hogy senki meg ne kérdőjelezhesse, bármilyen megoldást is talál. Ez azonban visszaütött: akkora népszerűségvezetést szenvedett el pártja, hogy csak kisebbségi kormányt tudott alakítani, melyet a brit érzelmű északír párt támogat kívülről.

Mindezzel mostanáig el lehetett húzni az időt, de miután már csak fél év maradt hátra az EU-tagság megszűnéséig, és még mindig nincs semmilyen megállapodás, miközben a lakosság hangulata is jócskán megváltozott, látván az eddigi és még várható gazdasági nehézségeket, az ellenzéki Munkáspártnak megjött a hangja. Úgy vélik, hogy adott esetben már akár nyerhetnének is egy, a közeljövőben tartandó választáson, és most érdemes képviselniük azt az álláspontot, amely csak a puha Brexitet fogadja el, vagyis azt a változatot, amikor az ország az egységes piac és a vámunió része marad.

Szigorú feltételek

Kidolgoztak 6 feltételt, melyeknek meg kell, hogy feleljen a megállapodás, különben nem támogatja. Mint szóvivőjük, Keir Starmer a BBC-n fogalmazott: nyilvánvaló, hogy a tárgyalások rosszul mennek, így csak egy rossz megállapodás sülhet ki belőlük, vagy akár meg sem állapodnak a felek. Egyiket sem fogják támogatni, ha szavazásra kerül a sor, és miután a konzervatív párton belül sincs egység, kizárt, hogy a parlament megszavazzon egy ilyen változatot.

Népszavazás

Ebben az esetben pedig patthelyzet áll elő, amire a Munkáspárt forgatókönyve a következő: általános választásokat fognak javasolni, ha ez nem sikerül, akkor egy második referendumot fognak erőltetni. Ez elvileg a kilépés mikéntjéről szólna, vagyis hogy maradjanak-e az egységes piacon és a vámunióban (ebben az esetben a munkaerő áramlása is szabad marad), vagy jöjjön a kapcsolatok keményebb megszakítása.

Starmer szerint a népszavazás akár az EU-tagágról is szólhat, vagyis felülírhatja a két évvel ezelőttit, bár a párt pénzügyi szóvivője korábban azt nyilatkozta, hogy nem a kilépésről döntenek majd, hanem annak mikéntjéről, végül most ő is támogatta a közös álláspontot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG