1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Bizottság szerdán tárgyalja azt a javaslatot, amellyel a túlzott deficit miatti eljárásban ideiglenesen és részlegesen felfüggesztenék az újabb magyar kohéziós támogatásokat - derül ki abból a napirendtervezetből, amelyet a Reuters szerzett meg. Az Európai Bizottság kedden felfüggesztette Románia egyik operatív programját. Az EU fogja a pénzt, nekünk meg nincs eurónk.

Utalgatások, értesülések és növekvő aggodalmak

A bizottság szerdai ülésének főbb témáit taglaló dokumentumban megjegyzik: a lépés inkább ösztönző, mintsem büntetés, hogy Magyarország csökkentse túlzott hiányát. A felfüggesztést visszavonhatják, ha Magyarország megteszi a kellő intézkedéseket - olvasható a napirendben. A felfüggesztés mértékéről csak szerdán esik szó; és a javaslatban nem fogalmaztak meg a visszavonásához szükséges konkrét lépéseket sem - írta a dokumentumra hivatkozva a Reuters.

Karolina Kottova, a bizottság egyik szóvivője hétfőn úgy tájékoztatott: a tervek szerint hamarosan foglalkozik az Európai Bizottság azzal a kérdéssel, hogy a túlzott deficit miatti eljárás keretében javasolja-e az európai uniós tagországoknak, hogy ideiglenesen és részlegesen függesszék fel a Magyarországnak járó kohéziós támogatásokat. Ez lenne az első eset, ha ilyen megfontolás miatt függesztenék fel az uniós kötelezettségvállalásokat egy tagország számára.

A bizottság esetleges javaslatát az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak is meg kell vitatnia, továbbá, a Külügyminisztérium januári tájékoztatása szerint ha ilyen értelmű bizottsági javaslat születik, akkor arról az Európai Tanács dönt rendes eljárásban, minősített többséggel. Az EU-tagországok pénzügyminiszterei az Európai Bizottság javaslatára a múlt hónapban döntöttek úgy, hogy a túlzott államháztartási deficit miatt Magyarország ellen régebben indított eljárás folytatódik.

Az akkor kiadott közlemény is utalt arra, hogy a következő lépések egyikeként - mivel euróövezeten kívüli országról van szó - Magyarország esetében a kohéziós alap kötelezettségvállalásainak felfüggesztése is felmerülhet. Korábbi tájékoztatás szerint egy ilyen intézkedés legkorábban a jövő évtől esedékes uniós támogatásokra vonatkozhatna, és csak azokra, amelyek esetében a támogatott beruházás még nem kezdődött el. Jövőre összesen 1,7 milliárd eurós támogatással számolhat Magyarország, de ebben a már elkezdett programokra jutó összeg is benne van.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kedden úgy vélekedett: a gyakorlatban nem fog sor kerülni arra, hogy Magyarország a túlzottan magas államháztartási hiány miatti szankcióként ne férjen hozzá a kohéziós alaphoz. Az államtitkár Brüsszelben, az EU-tagországok versenyképességi minisztereinek találkozója után azt mondta: ha az Európai Bizottság tesz is ilyen értelmű - legkorábban jövő évi hatályú - javaslatot, és azt az EU-tagországok pénzügyminiszterei is jóváhagynák, a kormány már most tavasszal, a szokásos módon elkészítendő konvergenciaprogramban és nemzeti reformprogramban, ősszel pedig a jövő évi költségvetésben megfelelő lépésekkel reagálni fog az uniós elvárásokra.

Az államtitkár megismételte azt a hivatalos kormány-álláspontot, amely szerint Magyarország képes lesz a hiányt az előírt szint, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt tartani, hiszen a kormány mellett a teljes államigazgatás, a gazdaság és a társadalom is képes arra, hogy teljesítse a vállalásokat. Magyarország ellen a túlzott deficit miatti eljárás 2004 júliusa óta folyik, ez a legrégebben ilyen folyamatban levő eljárás egy tagállam ellen. A következő állam a sorban Nagy-Britannia, amely ellen 2008-ban indítottak hasonló eljárást.

A románokat már elkaszálták

Az Európai Bizottság felfüggesztette kedden az észlelt rendellenességek miatt Románia humánerőforrás-fejlesztési ágazati operatív programját - jelentette be Dan Suciu, a bukaresti kormány szóvivője. A szóvivő elmondta: nem érte meglepetésként Romániát ez a döntés, hiszen a kabinet már korábban értesült Brüsszel szándékáról. A rendellenességeket Románia minél hamarabb ki akarja javítani, hogy újból elszámolhatóvá váljanak Brüsszelben az operatív program keretében benyújtott pályázatok. A kormány reményei szerint március végéig sikerülni fog ez.

A szóvivő azt mondta: a román állami költségvetésben van elég pénz arra, hogy ideiglenesen kizárólag állami finanszírozásban részesítsék a folyamatban lévő beruházásokat. Az Európai Bizottság jelentős hiányosságokat fedezett fel a szóban forgó operatív program ellenőrzési rendszerében, ami egyebek között a támogatandó pályázatok kiválasztására vonatkozik. Leonard Orban európai ügyekért felelős román miniszter korábban kijelentette: nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a bizottság a közeljövőben más ágazati operatív programokat is felfüggeszt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis lehet tűzszünet a Közel-Keleten?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 14:12
A Hamász megfontolja az izraeli ajánlatot.
Makro / Külgazdaság Tényleg megoldották Orbán Viktorék az üzemanyagkérdést?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:01
Laptársunk, az Mfor Üzemanyagár-figyelő legfrissebb cikke a kormány heti döntését is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG