BUX
34 407.20
-0.62%
-213.00
OTP
10 200.00
-0.58%
-60.00
MOL
1 707.00
-0.87%
-15.00
RICHTER
6 770.00
-0.95%
-65.00
MTELEKOM
370.00
+0.68%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2013. február 24. 09:51

Berlusconi fociedzésen sértegette az ügyészséget (és a kampánycsendet), de nem valószínű, hogy újra kormányfő lesz. Olaszország választ.

Megkezdődött Olaszországban a parlamenti választás vasárnap. A szavazók a második világháború utáni 17. parlament összetételéről határozhatnak, és 184 párt közül választhatnak. Olaszországban a hagyományosan magas részvétel további növelése érdekében 2006 óta két napig tart a szavazás.     A 2008-as választáson a szavazásra jogosultak több mint 80 százaléka vett részt.

"Az ügyészség rosszabb, mint a maffia" - így sért kampánycsendet BerlusconiElemzők most alacsonyabb arányt várnak a politikából való kiábrándultság és a hét végére ígért rossz időjárás miatt. Vasárnap reggel nyolctól este tízig, hétfőn héttől délután háromig várják az urnákhoz a szavazásra jogosult közel 50 millió olaszt.

A választást eddig egyedül az zavarta meg, hogy az abruzzói Chietiben elloptak egy szavazócédulákat szállító kamiont.

Több mint 61 és fél ezer szavazókörzetben várják a szavazókat, akik 309 szenátort és 618 képviselőt juttatnak a római parlamentbe. További 6 szenátorról és 12 képviselőről a külföldön élő 3,5 millió olasz szavazott postán. A parlamenti választásokkal egy időben Lombardia, Lazio és Molise régióban a helyi parlamenteket választják meg.   

Giorgio Napolitano államfő Rómában, a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti, illetve Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke Milánóban adja le szavazatát, míg Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára a lakóhelyén, Piacenzában.

Kiemelt figyelem kíséri a legtöbb szenátusi mandátumot érő Lombardia tartomány eredményét.

Berlusconi beszólt, miközben edzett a csapata

A két héttel ezelőtti utolsó közvélemény-kutatások a PD-t mutatták ki a győzelemre legnagyobb esélyesként 30 százalék feletti eredménnyel, sarkában a PdL-lel. A mérleg nyelvét a Monti vezette centrumlista jelentheti. Meglepetést a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) hozhat.

A kampánycsendet eddig Berlusconi sértette meg, aki szombaton labdarúgócsapata, a Milan edzésén nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy büszke az általa folytatott választási kampányra és nem fél az eredménytől. Hozzátette: ő nem Európa ellensége, és "a probléma a túl nagy hatalmat akaró Németországgal és Franciaországgal van". Berlusconi az olasz ügyészekről is beszélt, akik szerinte "rosszabbak a maffiánál".

A vasárnapi Corriere della Sera napilap szerint 138 ezer urnát állítottak fel egész Itáliában. 16 ezer jelölt indul, a legidősebb 94 éves, a legfiatalabb 25. Az összesen 133 millió szavazólap beikszeléséhez 369 ezer, kiradírozhatatlan nyomot hagyó ceruzát használnak fel. A szavazatszámlálók fejenként 145 eurót keresnek, ezért több városban akadozik a közlekedés, mert a busz- és metróvezetők is elmentek szavazóbiztosnak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Orbán ezt kéri Berlintől a további német fegyvervásárlásokért cserébe
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 18:17
2011 óta nyilvánvaló, hogy Berlin az EU legerősebb hatalmaként eltűri a hazai jogállam szétverését, amíg a magyar miniszterelnök feltétel nélkül kiszolgálja a német ipar érdekeit. Értesülésünk szerint Budapest és Berlin között titkos megállapodás körvonalazódik, ahol összekapcsolódik a német fegyverek beszerzése a magyar jogállami kérdésekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Brexit-hatás: megugrott az EU-ba emigráló britek száma
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 16:09
Harminc százalékkal nőtt az uniós országokba kivándorló britek száma a Brexit-referendum éve óta. Spanyolországban ötször, Franciaországban tízszer több brit telepedett le a korábbiakhoz képest. Szakértők szerint az elvándorlás fő oka a kilépés az EU-ból.
Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Friss
hírlevél