1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Berlusconi fociedzésen sértegette az ügyészséget (és a kampánycsendet), de nem valószínű, hogy újra kormányfő lesz. Olaszország választ.

Megkezdődött Olaszországban a parlamenti választás vasárnap. A szavazók a második világháború utáni 17. parlament összetételéről határozhatnak, és 184 párt közül választhatnak. Olaszországban a hagyományosan magas részvétel további növelése érdekében 2006 óta két napig tart a szavazás.     A 2008-as választáson a szavazásra jogosultak több mint 80 százaléka vett részt.

"Az ügyészség rosszabb, mint a maffia" - így sért kampánycsendet Berlusconi



Elemzők most alacsonyabb arányt várnak a politikából való kiábrándultság és a hét végére ígért rossz időjárás miatt. Vasárnap reggel nyolctól este tízig, hétfőn héttől délután háromig várják az urnákhoz a szavazásra jogosult közel 50 millió olaszt.

A választást eddig egyedül az zavarta meg, hogy az abruzzói Chietiben elloptak egy szavazócédulákat szállító kamiont.

Több mint 61 és fél ezer szavazókörzetben várják a szavazókat, akik 309 szenátort és 618 képviselőt juttatnak a római parlamentbe. További 6 szenátorról és 12 képviselőről a külföldön élő 3,5 millió olasz szavazott postán. A parlamenti választásokkal egy időben Lombardia, Lazio és Molise régióban a helyi parlamenteket választják meg.   

Giorgio Napolitano államfő Rómában, a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti, illetve Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke Milánóban adja le szavazatát, míg Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára a lakóhelyén, Piacenzában.

Kiemelt figyelem kíséri a legtöbb szenátusi mandátumot érő Lombardia tartomány eredményét.

Berlusconi beszólt, miközben edzett a csapata

A két héttel ezelőtti utolsó közvélemény-kutatások a PD-t mutatták ki a győzelemre legnagyobb esélyesként 30 százalék feletti eredménnyel, sarkában a PdL-lel. A mérleg nyelvét a Monti vezette centrumlista jelentheti. Meglepetést a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) hozhat.

A kampánycsendet eddig Berlusconi sértette meg, aki szombaton labdarúgócsapata, a Milan edzésén nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy büszke az általa folytatott választási kampányra és nem fél az eredménytől. Hozzátette: ő nem Európa ellensége, és "a probléma a túl nagy hatalmat akaró Németországgal és Franciaországgal van". Berlusconi az olasz ügyészekről is beszélt, akik szerinte "rosszabbak a maffiánál".

A vasárnapi Corriere della Sera napilap szerint 138 ezer urnát állítottak fel egész Itáliában. 16 ezer jelölt indul, a legidősebb 94 éves, a legfiatalabb 25. Az összesen 133 millió szavazólap beikszeléséhez 369 ezer, kiradírozhatatlan nyomot hagyó ceruzát használnak fel. A szavazatszámlálók fejenként 145 eurót keresnek, ezért több városban akadozik a közlekedés, mert a busz- és metróvezetők is elmentek szavazóbiztosnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG