Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Pusztító hatása lehet Hongkong gazdaságára nézve, ha a fél éve folyamatosan tartó nyugtalanság tovább folytatódik. A stratégiai ágazatnak számító turizmus, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó kiskereskedelmi forgalom már most kétszámjegyű visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, míg a városállam exportteljesítménye – az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt is – radikális mértékben csökkent.
Fotó: depositphotos.com

A demokráciapártiak elsöprő győzelmét hozó, vasárnap megtartott helyi választások után úgy tűnik hosszú időre elillant még az esélye is annak, hogy a városállamban rövid időn belül rendeződhet a politikai helyzet.

A voksolás eredménye ugyanis tisztán megmutatta: az utcán tüntetők követeléseit a „csendes” hongkongi többség feltétel nélkül támogatja, ezzel pedig Peking esélye is a minimálisra csökkent, hogy erőszakkal vessen véget az immár fél éve tartó és egyre erőszakosabb jelleget öltő megmozdulásoknak. Az elhúzódó válság azonban nem kifejezetten tesz jót a gazdaságnak, a helyi kormányzat előrejelzése szerint 2009, azaz a globális világgazdasági válság óta Hongkong először kényszerül szembenézni recesszióval - írja a Financial Times.

A harmadik negyedévi adatok alapján az már tisztán látható, hogy a városállam gazdasága komolyan visszaesett, és az év hátralevő része sem ad okot különösebb bizakodásra, Iris Pang, az ING közgazdásza szerint ugyanis a visszaesés várhatóan tovább folytatódik az utolsó negyedévben is.

Tommy Wu,  az Oxford Economics vezető közgazdásza szerint Hongkong gazdaságát most két oldalról is komoly kihívások érik, a hazai politikai felfordulás és az amerikai-kínai kereskedelmi háború külön-külön is megviselik a városállamot, a kettő együtt pedig lassan kezelhetetlen problémahalmazzá áll össze.

Elmaradó turisták

Hongkong számára a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, a Világbank adatai szerint tavaly mintegy 28 millión látogattak el a 7,4 millió lakosú országba. A hongkongi áruk és szolgáltatások exportjának értéke - amely magában foglalja az idegenforgalmi költéseket is - majd’ kétszerese a bruttó hazai terméknek, Luxemburg után ez a második legmagasabb a világon. Mindez különösen sérülékennyé teszi a gazdaságot a turizmus visszaesése esetén.

A szeptemberig tartó három hónapban mintegy 26 százalékkal zuhant a Hongkongba látogató turisták száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami pedig a második legjelentősebb visszaesés az 1990-es évek elejének csúcsához képest.

A városállamba látogatók 70 százalékát amúgy az anyaországiak, vagyis a Kínai Népköztársaságból átruccanók adják, számuk az említett időszakban 29 százalékos visszaesést mutat. A szállodai foglalások 63 százalékkal estek vissza az említett időszakban, ez pedig a legalacsonyabbnak számít az elmúlt tíz év számait tekintve, legalábbis a helyi turisztikai hatóságok adatai szerint.

Bezuhanó kiskereskedelem

Mindeddig Hongkong számított a luxusmárkákat felvonultató svájci órák legjelentősebb felvevőpiacának, októberben azonban 30 százalékkal, mintegy 150 millió angol font értékben esett vissza az alpesi ország exportja, összehasonlítva a tavalyi év hasonló időszakával.

A luxustermékek forgalmának drámai visszaesése ugyanakkor maga után rántotta az egész kiskereskedelmet, ami pedig már az augusztusi adatokban is megmutatkozott; ez 1982 óta, azaz majd’ 40 éve a legrosszabb hónap a kiskereskedelmi forgalmat tekintve.

Steven Burke, a Focus Economics közgazdásza úgy látja, hogy amennyiben a nyugtalanság 2020-ban is fennmarad a városban, úgy az nagy valószínűséggel alaposan visszavetheti a nagy bevásárlóközpontok forgalmát, a magánfogyasztás pedig nagyságrendekkel eshet vissza az elkövetkező időszakban.

Drámai mértékben visszaeső export

A hongkongi exportot, melynek igen nagy hányadát az anyaországból, azaz a Kínai Népköztársaságból származó termékek tovább-exportálása teszi ki, szintén komolyan visszavetette az amerikai-kínai kereskedelmi háború, illetve a nem különösebben rózsás világgazdasági kilátások. Az októberig tartó három hónapban a városállam importja 11 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, míg az export 8 százalékos csökkenést mutat.

A Kínába irányuló kivitel – mely egyébként Hongkong exportjának ötven százalékát teszi ki – szeptemberben öt százalékkal maradt el a 2018-as adatoktól, míg az Egyesült Államokba tartó kivitel (az USA a városállam második legjelentősebb kereskedelmi partnere) még drámaibb, pontosan 24 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Tommy Wu az Oxford Economics vezető elemzője úgy látja, hogy a gyenge exportteljesítmény az amerikai-kínai egymásnak feszülés miatt 2020-ra is át fog húzódni, valamifajta könnyebbséget azért talán jelent majd – véli – az októberben életbe lépett vámkönnyítés.

Sötét jövőbeni kilátások

A hongkongi kormányzat által beígért adókönnyítések és a vállalkozásoknak ajánlott különféle támogatások ugyan lassíthatják a visszaesés mértékét, ám mindaddig nem fog érdemben változni a gazdaságban semmi, amíg a jelenlegi, politikailag bizonytalan helyzet fennmarad – véli Tommy Wu.

Szakértők továbbra is igen borúlátóan ítélik meg Hongkong jövőbeni gazdaság kilátásait. A következő évre vonatkozó átlagos növekedés mértékét a korábbi 2,4 százalékról novemberben 0,7 százalékra módosította a Consensus Economics.

Egyes elemzők azonban még ezt is túlságosan optimistának tartják. Wu úr előrejelzése szerint Hongkong GDP-je ebben az évben 1,4 százalékkal csökken, majd 2020-ban újabb 1,3 százalékos visszaesés következhet.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos