5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pusztító hatása lehet Hongkong gazdaságára nézve, ha a fél éve folyamatosan tartó nyugtalanság tovább folytatódik. A stratégiai ágazatnak számító turizmus, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó kiskereskedelmi forgalom már most kétszámjegyű visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, míg a városállam exportteljesítménye – az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt is – radikális mértékben csökkent.
Fotó: depositphotos.com

A demokráciapártiak elsöprő győzelmét hozó, vasárnap megtartott helyi választások után úgy tűnik hosszú időre elillant még az esélye is annak, hogy a városállamban rövid időn belül rendeződhet a politikai helyzet.

A voksolás eredménye ugyanis tisztán megmutatta: az utcán tüntetők követeléseit a „csendes” hongkongi többség feltétel nélkül támogatja, ezzel pedig Peking esélye is a minimálisra csökkent, hogy erőszakkal vessen véget az immár fél éve tartó és egyre erőszakosabb jelleget öltő megmozdulásoknak. Az elhúzódó válság azonban nem kifejezetten tesz jót a gazdaságnak, a helyi kormányzat előrejelzése szerint 2009, azaz a globális világgazdasági válság óta Hongkong először kényszerül szembenézni recesszióval - írja a Financial Times.

A harmadik negyedévi adatok alapján az már tisztán látható, hogy a városállam gazdasága komolyan visszaesett, és az év hátralevő része sem ad okot különösebb bizakodásra, Iris Pang, az ING közgazdásza szerint ugyanis a visszaesés várhatóan tovább folytatódik az utolsó negyedévben is.

Tommy Wu,  az Oxford Economics vezető közgazdásza szerint Hongkong gazdaságát most két oldalról is komoly kihívások érik, a hazai politikai felfordulás és az amerikai-kínai kereskedelmi háború külön-külön is megviselik a városállamot, a kettő együtt pedig lassan kezelhetetlen problémahalmazzá áll össze.

Elmaradó turisták

Hongkong számára a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, a Világbank adatai szerint tavaly mintegy 28 millión látogattak el a 7,4 millió lakosú országba. A hongkongi áruk és szolgáltatások exportjának értéke - amely magában foglalja az idegenforgalmi költéseket is - majd’ kétszerese a bruttó hazai terméknek, Luxemburg után ez a második legmagasabb a világon. Mindez különösen sérülékennyé teszi a gazdaságot a turizmus visszaesése esetén.

A szeptemberig tartó három hónapban mintegy 26 százalékkal zuhant a Hongkongba látogató turisták száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami pedig a második legjelentősebb visszaesés az 1990-es évek elejének csúcsához képest.

A városállamba látogatók 70 százalékát amúgy az anyaországiak, vagyis a Kínai Népköztársaságból átruccanók adják, számuk az említett időszakban 29 százalékos visszaesést mutat. A szállodai foglalások 63 százalékkal estek vissza az említett időszakban, ez pedig a legalacsonyabbnak számít az elmúlt tíz év számait tekintve, legalábbis a helyi turisztikai hatóságok adatai szerint.

Bezuhanó kiskereskedelem

Mindeddig Hongkong számított a luxusmárkákat felvonultató svájci órák legjelentősebb felvevőpiacának, októberben azonban 30 százalékkal, mintegy 150 millió angol font értékben esett vissza az alpesi ország exportja, összehasonlítva a tavalyi év hasonló időszakával.

A luxustermékek forgalmának drámai visszaesése ugyanakkor maga után rántotta az egész kiskereskedelmet, ami pedig már az augusztusi adatokban is megmutatkozott; ez 1982 óta, azaz majd’ 40 éve a legrosszabb hónap a kiskereskedelmi forgalmat tekintve.

Steven Burke, a Focus Economics közgazdásza úgy látja, hogy amennyiben a nyugtalanság 2020-ban is fennmarad a városban, úgy az nagy valószínűséggel alaposan visszavetheti a nagy bevásárlóközpontok forgalmát, a magánfogyasztás pedig nagyságrendekkel eshet vissza az elkövetkező időszakban.

Drámai mértékben visszaeső export

A hongkongi exportot, melynek igen nagy hányadát az anyaországból, azaz a Kínai Népköztársaságból származó termékek tovább-exportálása teszi ki, szintén komolyan visszavetette az amerikai-kínai kereskedelmi háború, illetve a nem különösebben rózsás világgazdasági kilátások. Az októberig tartó három hónapban a városállam importja 11 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, míg az export 8 százalékos csökkenést mutat.

A Kínába irányuló kivitel – mely egyébként Hongkong exportjának ötven százalékát teszi ki – szeptemberben öt százalékkal maradt el a 2018-as adatoktól, míg az Egyesült Államokba tartó kivitel (az USA a városállam második legjelentősebb kereskedelmi partnere) még drámaibb, pontosan 24 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Tommy Wu az Oxford Economics vezető elemzője úgy látja, hogy a gyenge exportteljesítmény az amerikai-kínai egymásnak feszülés miatt 2020-ra is át fog húzódni, valamifajta könnyebbséget azért talán jelent majd – véli – az októberben életbe lépett vámkönnyítés.

Sötét jövőbeni kilátások

A hongkongi kormányzat által beígért adókönnyítések és a vállalkozásoknak ajánlott különféle támogatások ugyan lassíthatják a visszaesés mértékét, ám mindaddig nem fog érdemben változni a gazdaságban semmi, amíg a jelenlegi, politikailag bizonytalan helyzet fennmarad – véli Tommy Wu.

Szakértők továbbra is igen borúlátóan ítélik meg Hongkong jövőbeni gazdaság kilátásait. A következő évre vonatkozó átlagos növekedés mértékét a korábbi 2,4 százalékról novemberben 0,7 százalékra módosította a Consensus Economics.

Egyes elemzők azonban még ezt is túlságosan optimistának tartják. Wu úr előrejelzése szerint Hongkong GDP-je ebben az évben 1,4 százalékkal csökken, majd 2020-ban újabb 1,3 százalékos visszaesés következhet.

(Financial Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG