TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Pusztító hatása lehet Hongkong gazdaságára nézve, ha a fél éve folyamatosan tartó nyugtalanság tovább folytatódik. A stratégiai ágazatnak számító turizmus, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó kiskereskedelmi forgalom már most kétszámjegyű visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, míg a városállam exportteljesítménye – az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt is – radikális mértékben csökkent.
Fotó: depositphotos.com

A demokráciapártiak elsöprő győzelmét hozó, vasárnap megtartott helyi választások után úgy tűnik hosszú időre elillant még az esélye is annak, hogy a városállamban rövid időn belül rendeződhet a politikai helyzet.

A voksolás eredménye ugyanis tisztán megmutatta: az utcán tüntetők követeléseit a „csendes” hongkongi többség feltétel nélkül támogatja, ezzel pedig Peking esélye is a minimálisra csökkent, hogy erőszakkal vessen véget az immár fél éve tartó és egyre erőszakosabb jelleget öltő megmozdulásoknak. Az elhúzódó válság azonban nem kifejezetten tesz jót a gazdaságnak, a helyi kormányzat előrejelzése szerint 2009, azaz a globális világgazdasági válság óta Hongkong először kényszerül szembenézni recesszióval - írja a Financial Times.

A harmadik negyedévi adatok alapján az már tisztán látható, hogy a városállam gazdasága komolyan visszaesett, és az év hátralevő része sem ad okot különösebb bizakodásra, Iris Pang, az ING közgazdásza szerint ugyanis a visszaesés várhatóan tovább folytatódik az utolsó negyedévben is.

Tommy Wu,  az Oxford Economics vezető közgazdásza szerint Hongkong gazdaságát most két oldalról is komoly kihívások érik, a hazai politikai felfordulás és az amerikai-kínai kereskedelmi háború külön-külön is megviselik a városállamot, a kettő együtt pedig lassan kezelhetetlen problémahalmazzá áll össze.

Elmaradó turisták

Hongkong számára a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat, a Világbank adatai szerint tavaly mintegy 28 millión látogattak el a 7,4 millió lakosú országba. A hongkongi áruk és szolgáltatások exportjának értéke - amely magában foglalja az idegenforgalmi költéseket is - majd’ kétszerese a bruttó hazai terméknek, Luxemburg után ez a második legmagasabb a világon. Mindez különösen sérülékennyé teszi a gazdaságot a turizmus visszaesése esetén.

A szeptemberig tartó három hónapban mintegy 26 százalékkal zuhant a Hongkongba látogató turisták száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami pedig a második legjelentősebb visszaesés az 1990-es évek elejének csúcsához képest.

A városállamba látogatók 70 százalékát amúgy az anyaországiak, vagyis a Kínai Népköztársaságból átruccanók adják, számuk az említett időszakban 29 százalékos visszaesést mutat. A szállodai foglalások 63 százalékkal estek vissza az említett időszakban, ez pedig a legalacsonyabbnak számít az elmúlt tíz év számait tekintve, legalábbis a helyi turisztikai hatóságok adatai szerint.

Bezuhanó kiskereskedelem

Mindeddig Hongkong számított a luxusmárkákat felvonultató svájci órák legjelentősebb felvevőpiacának, októberben azonban 30 százalékkal, mintegy 150 millió angol font értékben esett vissza az alpesi ország exportja, összehasonlítva a tavalyi év hasonló időszakával.

A luxustermékek forgalmának drámai visszaesése ugyanakkor maga után rántotta az egész kiskereskedelmet, ami pedig már az augusztusi adatokban is megmutatkozott; ez 1982 óta, azaz majd’ 40 éve a legrosszabb hónap a kiskereskedelmi forgalmat tekintve.

Steven Burke, a Focus Economics közgazdásza úgy látja, hogy amennyiben a nyugtalanság 2020-ban is fennmarad a városban, úgy az nagy valószínűséggel alaposan visszavetheti a nagy bevásárlóközpontok forgalmát, a magánfogyasztás pedig nagyságrendekkel eshet vissza az elkövetkező időszakban.

Drámai mértékben visszaeső export

A hongkongi exportot, melynek igen nagy hányadát az anyaországból, azaz a Kínai Népköztársaságból származó termékek tovább-exportálása teszi ki, szintén komolyan visszavetette az amerikai-kínai kereskedelmi háború, illetve a nem különösebben rózsás világgazdasági kilátások. Az októberig tartó három hónapban a városállam importja 11 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, míg az export 8 százalékos csökkenést mutat.

A Kínába irányuló kivitel – mely egyébként Hongkong exportjának ötven százalékát teszi ki – szeptemberben öt százalékkal maradt el a 2018-as adatoktól, míg az Egyesült Államokba tartó kivitel (az USA a városállam második legjelentősebb kereskedelmi partnere) még drámaibb, pontosan 24 százalékos visszaesést volt kénytelen elkönyvelni.

Tommy Wu az Oxford Economics vezető elemzője úgy látja, hogy a gyenge exportteljesítmény az amerikai-kínai egymásnak feszülés miatt 2020-ra is át fog húzódni, valamifajta könnyebbséget azért talán jelent majd – véli – az októberben életbe lépett vámkönnyítés.

Sötét jövőbeni kilátások

A hongkongi kormányzat által beígért adókönnyítések és a vállalkozásoknak ajánlott különféle támogatások ugyan lassíthatják a visszaesés mértékét, ám mindaddig nem fog érdemben változni a gazdaságban semmi, amíg a jelenlegi, politikailag bizonytalan helyzet fennmarad – véli Tommy Wu.

Szakértők továbbra is igen borúlátóan ítélik meg Hongkong jövőbeni gazdaság kilátásait. A következő évre vonatkozó átlagos növekedés mértékét a korábbi 2,4 százalékról novemberben 0,7 százalékra módosította a Consensus Economics.

Egyes elemzők azonban még ezt is túlságosan optimistának tartják. Wu úr előrejelzése szerint Hongkong GDP-je ebben az évben 1,4 százalékkal csökken, majd 2020-ban újabb 1,3 százalékos visszaesés következhet.

(Financial Times)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél