<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
"Autópálya-építésre, a vasút korszerűsítésére, a színvonalas oktatásra és egészségügyi ellátásra sincs elég pénz, nemhogy bankok, energiacégek visszavásárlására" - mondta Bod Péter Ákos.

Az Orbán-kormány törekvése hangsúlyozottan arra összpontosult, hogy ne a lakosságot érintő költségvetési megszorításokkal, hanem a munkára ösztönzéssel, valamint az állam aktivitásának növelésével hozza lendületbe a magyar gazdaságot - mondta a Magyar Hírlapnak adott, kedden megjelent interjújában Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem tanára.

Az a baj, hogy nincs pénz....

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint nem az jelenti a problémát, hogy a kormány magasabb állami tulajdont kíván elérni bizonyos ágazatokban, hanem az, hogy a vásárlásra igazából nincs költségvetési fedezet.

Az interjú során Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy az állami tulajdonszerzés nem indítja be a gazdasági növekedést. Azt mondta: miután a költségvetés deficites, az autópálya-építésre, a vasút korszerűsítésére, a színvonalas oktatásra és egészségügyi ellátásra sincs elég pénz, nemhogy bankok, energiacégek visszavásárlására.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Európa déli részén még tombol az adósságválság, amely kihat az egész eurózónára. Ebben a helyzetben az államot inkább a visszafogottságra, a fegyelmezett gazdálkodásra és a kiadások mérséklésére kellene ösztökélni - tette hozzá.

Nincs válság, csak...

Magyarország speciális helyzetben van, nincs már válság, de a növekedés sem akar beindulni, ráadásul magas az infláció - mondta Bod Péter Ákos. Szerinte nem tudni, hogy az első féléves recessziót mi követi, de aligha lesz „ambiciózusabb” a gazdasági teljesítmény 2012 második részében, mint azt az első felében volt.

"Összességében a kormány túl sok konfliktusos ügyet vállalt magára, amely a külföldi cégeket eltántorította a további beruházásoktól. A banki hitelcsapok is lefagytak, a kis- és középvállalkozások megsegítésének eredményei – amit a kormány célul tűzött ki –, pedig még nem látszanak. Vagyis a gazdaság motorjait ténylegesen nem sikerült beindítani. Ami, tekintve, hogy hat éve stagnál vagy visszaesik a gazdaság, óriási probléma" - mondta a közgazdász..

Noha jövőre már a GDP 1,6 százalékos emelkedését tűzte ki célul a kormány gazdaságpolitikája, ez is felettébb optimista tervnek tűnik. Olyan fordulatra lenne szükség, amelyben a beruházók több kapaszkodót kapnak, és úgy látják, érdemes fejleszteni, új munkaerőt felvenni.

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG