<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Litvániát fenyegeti Oroszország, állítólag hamarosan megkezdődik az orosz tömeges mozgósítás, a Fekete-tengeren egy olajfúrótoronyhoz közel lángol a tűz, háborús bűnökkel foglalkozó csoportot állítanak fel Kijevben. Ez is történt az elmúlt órákban a háborúban.

 • Az ukrán hadsereg közölte, hogy légicsapásokat hajtott végre a Kígyó-szigetnek is nevezett Zminyi-szigeten, „jelentős veszteségeket” okozva az orosz erőknek. 

 • Ukrajna védőinek katonai helyzete a kelet-Donbászban roppant nehéz – közölték tisztviselők. A feltételezések szerint 568 polgári lakos rejtőzik a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben, miközben felerősödtek az orosz támadások. Szerhij Haidai, a luhanszki régió kormányzója elmondta, hogy Liszicsanszkot „tömegesen ágyúzzák”.

 • Oleh Szinegubov, a régió kormányzója szerint legalább 15 civil meghalt kedden az ukrajnai Harkivban lezajlott lövöldözés következtében.

Füst gomolyog a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. Fotó: MTI/APFüst gomolyog a dél-ukrajnai Mikolajivban egy orosz tüzérségi támadás után, 2022. június 18-án. Fotó: MTI/AP

 • Nyugati tisztviselők szerint hamarosan megkezdődik a tömeges mozgósítás Oroszországban, és a Kreml szegényebb régiókban toboroz embereket, hogy Ukrajnában harcoljanak. A tisztviselők azt is elmondták, hogy több pletyka is kering Vlagyimir Putyin egészségi állapotáról, és azt találgatják, ki válthatja majd őt. 

 • Egy oroszbarát tisztviselő szerint egy olajkúthoz közelít az a tűz, amely azután tört ki, hogy az ukrán erők állítólag olajfúrótornyokat támadtak meg a Fekete-tengeren a Krím partjainál. Az annektált Krím oroszok által támogatott vezetője, Szergej Akszjonov Kijevet tette felelőssé a támadásért.

 • Oroszország azt követeli Litvániától, hogy haladéktalanul szüntesse meg az EU szankciós listáján szereplő áruk tranzitjának tilalmát a területén keresztül az oroszországi kalinyingrádi exklávé felé. Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára szerint a tilalomnak komoly következményei lesznek Litvánia lakosaira.

 • Merrick Garland, az Egyesült Államok főügyésze kedden Ukrajnába látogatott, hogy megvitassák Oroszország háborús bűneit. Garland találkozott Irina Venediktovával, Ukrajna főügyészével, és bejelentette, hogy háborús bűnökkel foglalkozó csoportot állítanak fel az elkövetők azonosítására és vádemelésre. „Nincs búvóhely a háborús bűnösök számára” – mondta Garland.

 • A Kreml közölte, hogy két elfogott amerikai önkéntesre nem vonatkoznak a genfi ​​egyezmények, és halálbüntetésre számíthatnak. 

 • Német önjáró tarackok érkeztek Ukrajnába. A német Panzerhaubitze 2000 fős ukrán legénységgel csatlakozott Ukrajna tüzéregységéhez.

 • brit kormány mindaddig "eltökélt" további szankciók bevezetésére Oroszországgal szemben, amíg Moszkva teljesen ki nem vonul Ukrajnából. Boris Johnson arra is figyelmeztetett, hogy ellen kell állni a háború okozta „növekvő fáradtságnak”.

 • Észtország kedden behívta az orosz nagykövetet, hogy tiltakozzon az ellen, hogy egy orosz helikopter súlyosan megsértette a légterét. Az észt külügyminisztérium közölte, hogy a helikopter június 18-án engedély nélkül repült át az ország délkeleti részén.

 • Oroszország letiltotta a Telegraph weboldalát, mert az Ukrajna megszállásáról tudósít. Az újság szerint azzal vádolták, hogy „hamis információkat terjesztett az orosz fegyveres erők ukrajnai különleges katonai műveletéről”.

(The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG