BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. október 14. 09:10

Érzékeny vereségeket szenvedett a Fidesz a tegnapi önkormányzati választásokon, és habár országosan még mindig ez a párt a legerősebb, a mostani ellenzéki összefogás a parlamenti választásokon is komoly próba elé állíthatja Orbán Viktort, írják külföldi lapok. A FAZ szerint az eredményben szerepet játszhatott a Borkai-botrány is, amely rombolta a párt tekintélyét.

A Fidesz tegnapi eredményvárója. MTI/Koszticsák Szilárd

Címlapján hozza a tegnapi önkormányzati választások eredményét a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) internetes kiadása.

Budapest Orbán ellen fordult...

A német konzervatív lap szerint „a főváros Orbán ellen fordult”, és a Fidesz más fontos városokban is „érzékeny vereséget” szenvedett.

Ez a botrányokra és a korrupciós vádakra vezethető vissza, valamint arra, hogy az ellenzék összefogott, a baloldaltól egészen az erősen jobboldalig.

A FAZ szerint Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere korábban jó hírnévre tett szert Zugló polgármestereként, mint rátermett vezető és megvesztegethetetlen politikus. Most pedig olyan sikerrel ajándékozta meg az ellenzéket, amely baloldali remények szerint modellként szolgálhat Orbán Viktor leváltásához.

...de még nem ünnepelhet az ellenzék

Ugyanakkor a parlamenti választások csak három év múlva lesznek, addig a miniszterelnöknek továbbra is kényelmes, kétharmados parlamenti többsége lesz, emlékeztet a FAZ. Ráadásul az ellenzék túlságosan heterogén ahhoz, hogy összességében egységesen lépjen fel.

Különösen a baloldaliak-liberálisok mélyen megosztottak, és eddig nagyon értettek ahhoz, hogyan tegyenek keresztbe egymásnak.

A német lap emlékeztet arra is, hogy az érzékeny vereségek ellenére továbbra is a Fidesz a legerősebb politikai erő az országban.

Sokba kerülhetett a Borkai-affér

A FAZ végül kitér arra, hogy Borkai Zsolt a németnyelvű sajtóban csak „magyar Ibizaként” emlegetett botránya ellenére is nyerni tudott „a jómódú, a német autóipar által meghatározott” dunántúli megyeszékhelyen, Győrben.

Ez a sikamlós affér ugyanakkor összességében károsíthatta a Fidesz tekintélyét, különösen azért, mert máshol is felmerültek korrupciós vádak

- állítja a német lap.

Fellegvárakat vesztett a Fidesz

Ha nem is a vezető hírek között, de címlapján számol be a választások eredményéről a Der Standard. Az osztrák liberális lap kiemeli: „Orbán ellenfele” lesz Budapest polgármestere, a Fidesz pedig nem csak a fővárosban, hanem több vidéki fellegvárban is vesztett.

A megsemmisítő vereség, amit a Fidesz az ellenzékkel szemben kilátásba helyezett, a jelen állás szerint elmaradt.

- írja a lap, hozzátéve ugyanakkor, hogy a vidék továbbra is a Fidesz kezében maradt, a legtöbb faluban a kormánypárt győzött.

A szocialista-liberális ellenzéki pártok az új összefogás és a közös jelöltek révén tudták megakadályozni Orbán Viktor pártjának újabb földindulásszerű győzelmét, összegzi a tegnapi eseményeket az osztrák napilap.

A parlamenti választás tesztje

Mindezzel összhangban a brit Guardian szintén azt emeli ki, hogy Karácsony Gergely győzelme csapás Orbán Viktor számára, ráadásul ez csak egy a sok vereség közül.

Mint írják, a mostani szavazást sokan az ellenzéki összefogás lakmuszpapír-tesztjének tartják, amely utat mutathat ahhoz, hogyan lehet Orbánt a 2022-es parlamenti választásokon is komoly kihívás elé állítani.

Véleménycikkünk a választásról: Tegnap eldőlt az is, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója 2022-ben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
hírlevél