<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Jegyzet arról, hogy talpra kellene majd állítani a budapesti turizmust. De kinek és miből?

Lassan ideje lenne eldönteni, hogy kinek a dolga és felelőssége a budapesti turizmus megmentése. Nem is kérdés, hogy nagyon nagy a baj, de az az elképesztően alacsony színvonalú vita, ami a témával kapcsolatban az utóbbi hetekben kibontakozott, biztosan nem visz közelebb a megoldáshoz.

Az első követ természetesen Orbán Viktor miniszterelnök dobta az állóvízbe, amikor a közmédiának adott interjúban arról beszélt: Budapesten komoly baj van, mert a külföldiekre épülő budapesti idegenforgalom összeomlott, ezért szerinte itt lenne az ideje annak, hogy a Fővárosi Önkormányzat végre feltörje a 100 milliárd forintos malacperselyét és megsegítse a bajba jutott vállalkozókat. Ezt követte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki kijelentette: a kormányzat minden tőle telhetőt megtett, a fővárosi turizmus talpra állításából viszont mindenkinek ki kell vennie a részét. Értsd: Budapest hiába vár arra, hogy a fővárosi szállodásokat, szállásadókat a kormány ugyanúgy támogatni fogja, mint a vidékieket.

Most pedig megérkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatcsomagja, amit levélben küldtek el Karácsony Gergelynek. Indoklásuk szerint azért az ellenzéki főpolgármesternek és nem a kormánynak, mert a Fővárosi Önkormányzat támogatása nélkül nem lehet eredményt elérni. Egyebek mellett azt javasolják, hogy Budapest támogasa a válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújítását, ami az építőiparnak jelent megrendelést, és ami által magasabb minőségben tudnak újra nyitni jövő nyárra ezek a helyek, amikor remélhetően újra jöhetnek a külföldi turisták is.

Nos, ilyen támogatási program már létezik évek óta, csak éppen a vidéki szálláshelyek felújítására találták ki, és lehet, hogy meglepő, de nem a forráshiányos települési önkormányzatok, hanem a kormány adja rá a pénzt. Úgy hívják, hogy Kisfaludy-program. Ez az a program, aminek eredményeivel szinte naponta dicsekszik a kormány, mert büszke arra, hogy például a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségei közé tartozó Hunguest szállodalánc felújítására 17 milliárd forint vissza nem térítendő állam támogatást adott a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség és nem az egri vagy a hajdúszoboszlói önkormányzat. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely úgy reagált a miniszterelnök szavaira, hogy a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Kétlem, hogy a BKIK javaslatára mást tudna válaszolni. Ennek ellenére készül fővárosi mentőcsomag a turizmusnak, például a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját mérséklik és a taxisok is engedményeket kapnak.

A kamara azt is elvárná az önkormányzattól, hogy vállalja át a V4 országokból érkező turisták beutazáshoz szükséges koronavírus-teszt költségét. Tehát a kormány előírja, hogy csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel lehet belépni az országba, de ennek árát az önkormányzat fizesse ki. És miért pont a csehek vagy a lengyelek tesztelést fizesse ki a főváros, amikor a kormány éppen a napokban döntött úgy, hogy a PCR-teszt hatósági ára darabonként 19 500 forint lesz. Vagyis nem ingyenes a magyaroknak sem. Az én tesztelésem árát, tessék mondani, ki vállalja át?

Több komolyság és kevesebb politika kellene. Túl nagy a baj ahhoz, hogy ilyen nevetséges ötletekkel raboljuk egymás idejét és pénzét. Békeidőben alapvetően nem pártolom, hogy az állam költségvetési forrásból támogasson magánvállalkozásokat, mert így soha nem tanulnak meg piaci alapon, állami mankó nélkül is boldogulni, de ilyen válságos időkben nem lehet az állami beavatkozást elkerülni. A támogatás fő szempontjának azonban az igazságosságnak és a rászorultsági elvnek kellene lennie: ne kapjon valaki ezerszer többet csak azért, mert vidéki, és ne kapjon ezerszer többet az sem, akinek már eleve ezerszer több lapul a malacperselyében. Ez pedig kormányzati feladat lenne, oda tessék a leveleket címezni.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő ok hátráltatja az ukrán ellenoffenzívát, dagad a Waters-botrány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Mi köze az Eiffel-toronynak Putyinhoz?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 15:01
Ki hitte volna akárcsak egy éve, hogy Putyin miatt rövidebb ideig lesz kivilágítva a világ leghíresebb tornya, turisztikai látványossága? Márpedig ettől a héttől az Eiffel-torony egy órával korábban lekapcsolja a díszkivilágítást a háború miatt életbe léptetett energiatakarékossági intézkedések részeként. 
Makro / Külgazdaság Mit gondolnak az oroszok a mozgósításról? Videó
Wéber Balázs | 2022. szeptember 25. 13:01
Erre kereste a választ az 1420 nevű orosz YouTube-csatorna a főváros, Moszkva és a dél-uráli Cseljabinszk utcáin.
Makro / Külgazdaság Az Airbnb-ből élő nők jóval kevesebbet keresnek, mint a férfiak
Kormos Olga | 2022. szeptember 25. 12:01
Egy széleskörű felmérésből az az érdekesség derült ki, hogy a női tulajdonosok átlagosan 30 dollárral olcsóbban adják ki egy éjszakára az ingatlanjaikat, mint a férfi lakástulajok.
Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG