TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jegyzet arról, hogy talpra kellene majd állítani a budapesti turizmust. De kinek és miből?

Lassan ideje lenne eldönteni, hogy kinek a dolga és felelőssége a budapesti turizmus megmentése. Nem is kérdés, hogy nagyon nagy a baj, de az az elképesztően alacsony színvonalú vita, ami a témával kapcsolatban az utóbbi hetekben kibontakozott, biztosan nem visz közelebb a megoldáshoz.

Az első követ természetesen Orbán Viktor miniszterelnök dobta az állóvízbe, amikor a közmédiának adott interjúban arról beszélt: Budapesten komoly baj van, mert a külföldiekre épülő budapesti idegenforgalom összeomlott, ezért szerinte itt lenne az ideje annak, hogy a Fővárosi Önkormányzat végre feltörje a 100 milliárd forintos malacperselyét és megsegítse a bajba jutott vállalkozókat. Ezt követte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki kijelentette: a kormányzat minden tőle telhetőt megtett, a fővárosi turizmus talpra állításából viszont mindenkinek ki kell vennie a részét. Értsd: Budapest hiába vár arra, hogy a fővárosi szállodásokat, szállásadókat a kormány ugyanúgy támogatni fogja, mint a vidékieket.

Most pedig megérkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) javaslatcsomagja, amit levélben küldtek el Karácsony Gergelynek. Indoklásuk szerint azért az ellenzéki főpolgármesternek és nem a kormánynak, mert a Fővárosi Önkormányzat támogatása nélkül nem lehet eredményt elérni. Egyebek mellett azt javasolják, hogy Budapest támogasa a válság alatt üres szálláshelyek, vendéglátóhelyek felújítását, ami az építőiparnak jelent megrendelést, és ami által magasabb minőségben tudnak újra nyitni jövő nyárra ezek a helyek, amikor remélhetően újra jöhetnek a külföldi turisták is.

Nos, ilyen támogatási program már létezik évek óta, csak éppen a vidéki szálláshelyek felújítására találták ki, és lehet, hogy meglepő, de nem a forráshiányos települési önkormányzatok, hanem a kormány adja rá a pénzt. Úgy hívják, hogy Kisfaludy-program. Ez az a program, aminek eredményeivel szinte naponta dicsekszik a kormány, mert büszke arra, hogy például a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségei közé tartozó Hunguest szállodalánc felújítására 17 milliárd forint vissza nem térítendő állam támogatást adott a kormányzati felügyelet alatt álló Magyar Turisztikai Ügynökség és nem az egri vagy a hajdúszoboszlói önkormányzat. Nem véletlen, hogy Karácsony Gergely úgy reagált a miniszterelnök szavaira, hogy a fővárosnak nincs pénze arra, hogy a kormány feladatait átvegye. Kétlem, hogy a BKIK javaslatára mást tudna válaszolni. Ennek ellenére készül fővárosi mentőcsomag a turizmusnak, például a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díját mérséklik és a taxisok is engedményeket kapnak.

A kamara azt is elvárná az önkormányzattól, hogy vállalja át a V4 országokból érkező turisták beutazáshoz szükséges koronavírus-teszt költségét. Tehát a kormány előírja, hogy csak negatív koronavírus-teszt eredménnyel lehet belépni az országba, de ennek árát az önkormányzat fizesse ki. És miért pont a csehek vagy a lengyelek tesztelést fizesse ki a főváros, amikor a kormány éppen a napokban döntött úgy, hogy a PCR-teszt hatósági ára darabonként 19 500 forint lesz. Vagyis nem ingyenes a magyaroknak sem. Az én tesztelésem árát, tessék mondani, ki vállalja át?

Több komolyság és kevesebb politika kellene. Túl nagy a baj ahhoz, hogy ilyen nevetséges ötletekkel raboljuk egymás idejét és pénzét. Békeidőben alapvetően nem pártolom, hogy az állam költségvetési forrásból támogasson magánvállalkozásokat, mert így soha nem tanulnak meg piaci alapon, állami mankó nélkül is boldogulni, de ilyen válságos időkben nem lehet az állami beavatkozást elkerülni. A támogatás fő szempontjának azonban az igazságosságnak és a rászorultsági elvnek kellene lennie: ne kapjon valaki ezerszer többet csak azért, mert vidéki, és ne kapjon ezerszer többet az sem, akinek már eleve ezerszer több lapul a malacperselyében. Ez pedig kormányzati feladat lenne, oda tessék a leveleket címezni.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél