1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Capital Economics szerint Csehország Kelet-Európa legnyitottabb gazdasága, elsőként fogja megérezni, ha az euróövezet szétesik. Magyarországgal együtt Csehországra is igaz lehet, hogy elsőkként zuhannak ismét recesszióba. Úgy tűnik, nem az "új tagállamok" lesznek majd az unió gazdasági motorjai jövőre.

Az elmúlt időszak adatsorai újabb bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a felzárkózó európai térség "sem fogja épségben megúszni" az euróövezeti viharokat, és az előremutató jelzőszámok arra vallanak, hogy Magyarország és Csehország már recesszióban lehet - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai előrejelzésükben közölték, hogy a közép-kelet-európai régió egészében jórészt stagnálásra számítanak 2012-ben az idei évre várt 4,5 százalékos átlagos térségi növekedés után, ám ha a valutaunió rendezetlen körülmények közepette szétesik, és ezt bankválság követi Nyugat-Európában, az a felzárkózó európai gazdaságokban a 2008-2009-essel vetekedő mélységű recessziót okozhat.



A csehek már recesszióban lehetnek

A cég szakértői szerint a közép-kelet-európai térségben Csehország a legnyitottabb gazdaság, és így az elsők között érzi meg az eszkalálódó euróválság következményeit. A felülvizsgált adatok szerint a cseh hazai össztermék az idei harmadik negyedévben a másodikhoz mérve 0,1 százalékkal csökkent, ám az eddigi jelzőszámok a negyedik negyedévre még rosszabb teljesítményt valószínűsítenek, így Csehország lehet jó eséllyel az első térségbeli gazdaság, amelyik visszasüllyed a recesszióba - áll a Capital Economics elemzésében.

A cég szerint ugyanakkor az eddigi adatok arra utalnak, hogy Csehországgal együtt a magyar gazdaság is már recesszióban lehet (recesszióról általában akkor beszélünk, ha két egymást követő negyedévben is zsugorodik a gazdaság, a harmadik negyedévi magyar GDP-adat azonban váratlanul jó lett). A Morgan Stanley november végén kiadott elemzése szerint a régiónkból csak Magyarország tölti recesszióban a következő évet.

A ház véleményének alátámasztására felidézte, hogy a magyar feldolgozóipar beszerzőmenedzser-indexe a múlt hónapban 2009 óta nem mért mélységbe süllyedt, a fogyasztói bizalom pedig "összeomlóban van (...), ami nem jó jel a háztartási fogyasztás szempontjából".



Bajban lehetünk mi is

A Capital Economics londoni elemzői keddi prognózisukban nem adtak számszerű becslést az általuk várt jövő évi magyar gazdasági teljesítményre, de korábbi előrejelzéseikben közölték, hogy 2012 egészére 1,5 százalékos GDP-visszaesésre számítanak Magyarországon.

Nincs konszenzus

Vannak más citybeli házak is, amelyek magyar GDP-csökkenést valószínűsítenek 2012-re, a jövő évi, egész éves magyarországi recesszió ugyanakkor nem konszenzusos előrejelzés Londonban.

A régió átalakulásának finanszírozására két évtizede létrehozott londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legfrissebb átfogó előrejelzése a közép-európai és balti országcsoport egészében most 1,7 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít jövőre, éppen a felét a bank eggyel korábbi, júliusi negyedéves prognózisában szereplő 3,4 százalékos jövő évi előrejelzésnek.

Magyarországnak az EBRD a jövő évre 0,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt az előző előrejelzésben szereplő 2,8 százalék helyett.

A UBS bankcsoport londoni befektetési és gazdaságelemző részlege legutóbbi prognózisában az általa eddig valószínűsített 0,2 százalékos növekedésről 0,7 százalékos visszaesésre módosította az euróövezeti gazdaság teljesítményére adott, 2012 egészére szóló becslését.

A ház londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy az európai felzárkózó térség is a vártnál jóval gyengébben teljesít jövőre. A cég új előrejelzése szerint a magyar gazdaság 2012-ben stagnálni fog a UBS közgazdászai által eddig valószínűsített 0,5 százalékos növekedés helyett.

A BNP Paribas bankcsoport elemzőinek jelenleg érvényes előrejelzése szerint ugyanakkor a magyar GDP-érték az idén még 1,3 százalékkal növekszik, 2012 egészében azonban 0,9 százalékkal csökken.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni közgazdászainak új, felülvizsgált térségi prognózisa szerint az euróövezeti GDP-érték jövőre átlagosan 0,8 százalékkal csökken, és 2013-ban is csak 0,7 százalékkal emelkedik.

A GS londoni elemzői ennek megfelelően meredeken rontották a közép-európai térségre szóló előrejelzéseiket is, és közölték: Magyarországon az általuk eddig jósolt 1,1 százalékos GDP-növekedés helyett most már 0,5 százalékos gazdasági visszaesést várnak 2012-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG