Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Október közepén kezdődhet a parlament őszi ülésszaka, csúszik a tavalyi évről szóló zárszámadás parlamenti vitája.
Félház - az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülése 2016. július 20-án. A Liget-projekt kapcsán ellenzéki képviselők kezdeményezték a rendkívüli vitanapot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Ahogy azt lapunk már beharangozta, az önkormányzati választás miatt a szokásosnál később kezdődhet a parlament őszi ülésszaka. Ennek lehetőségéről először Kövér László házelnök beszélt még júniusban, a 2020-as költségvetés benyújtásakor, jelezve, hogy az őszi önkormányzati voksolás időpontja meghatározhatja a parlamenti munka kezdetét.

Később Gulyás Gergelyt, a Miniszerelnökséget vezető miniszert kérdeztük meg az egyik Kormányinfón, hogy a tavaszi EP-választáshoz hasonlóan tart-e kampányszünetet a parlament az önkormányzati tisztségviselők megválasztása előtt. A kormánytag azzal hárította el érdeklődésünket, hogy ebben a kérdésben a házelnök az illetékes.

Ma viszont megerősítést nyert a feltételezésünk, hogy a megszokottnál később indulhat a munka a parlamentben, vagyis a képviselők ritka hosszú nyári szabadságot kapnak. Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke egy sajtótájékoztatón az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre azt mondta az MTI szerint, hogy "választási kampányban nem szerencsés parlamenti ülést tartani, s ha elő is fordult, hogy összehívták az Országgyűlést, akkor annak konkrét oka volt. Most nincs olyan törvényi kötelezettség, aminek ne feleltek volna meg, és ami indokolna ülésezést".

Vagyis a Fidesz szorgalmazza, hogy ne szeptember elején üljenek össze a képviselők, hanem csak a szavazás után. Mivel Áder János köztársasági elnök október 13-ra tűzte ki a voksolás időpontját, az első parlamenti ülésre így október 14-én, hétfőn kerülhet sor. Ami azt jelenti, hogy a parlamenti képviselőink nyári szabadsága július 13-tól október 13-ig tart idén.

Ha hozzávesszük, hogy az EP-választás előtt, április elejétől május végéig szintén nem tartottak ülést a Tisztelt Házban, akkor elmondhatjuk, hogy idén rekord rövid volt, illetve lesz a parlamenti szezon: mindössze öt és fél hónapig tart, februártól április elejéig, május végétől július közepéig, valamint október közepétől karácsonyig (nyilván a köztes időben a választókerületben végzik a munkájukat, de a parlamenthez kötötten effektíven ennyi ideig tart idén a munkaidejük). Ezt minden munkavállaló megirigyelné, pláne azért a fizetésért, amit a képviselők kapnak. Ebben a cikkben megírtuk, hogyan változott idén az országgyűlési képviselők fizetése, de annyit kiemelnénk, hogy az alapfizetés közel van a bruttó 1 millió forinthoz. A KSH mai jelentése szerint eközben a nemzetgazdaságban bruttó 358 400 forint volt az átlagkereset.

Nem mellékesen a rövidített őszi ülésszak azt is jelentené, hogy kevesebb idő marad a törvényjavaslatok megtárgyalására. Ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy mely javaslatokat vinnék ebben az időszakban a parlament elé. A legfontosabbakat, mint a jövő évi költségvetés vagy az adócsomag, már megtárgyalták és elfogadták a képviselők, de például a tavalyi évről szóló zárszámadással csak október után tudnak foglalkozni. Ezt a dokumentumot hagyományosan szeptember második felében viszik be a Tisztelt Ház elé, október közepére pedig le is zárul az általános vitája. Tavaly a végszavazásra november végén került sor. Kérdés, hogy idén mikor fér majd bele a parlamenti menetrendbe a döntés az előterjesztésről, bár abban biztosak lehetünk, hogy valamilyen formában erre sor kerül karácsonyig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos