TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kiírták a közbeszerzést az új dél-pesti atlétikai stadion projektmenedzseri és műszaki ellenőri munkáira. A dokumentációból egyértelmű, hogy csak szűk kör képes elvégezni ezt a feladatot, ráadásul csak szeptember elejéig lehet jelentkezni.

Durván három hete (szeptember 8. a határidő) van annak a cégnek, amelyik szeretne jelentkezni a kormány által erőltetett új dél-pesti atlétikai stadion lebonyolítói, mérnöki tanácsadói, építési, szerelési, valamint műszaki ellenőri feladataira - derül ki a közbeszerzési értesítőből. Nem lehet nagy a tolongás, ugyanis számos kitétel van, ami nem teszi lehetővé a nagy magasépítési megbízások terén csak elenyésző tapasztalattal bíró újoncok jelentkezését. Ily módon nagy eséllyel csak olyan cégek fognak jelentkezni, amelyek a legnagyobb hazai stadionok kivitelezésekor már közel kerültek a húsosfazékhoz.

Az egyes számú ilyen építmény a Puskás Ferenc stadion, ott az Óbuda Group végezte ezt a feladatot. A társaság az új szegedi stadionnál is kapott ilyen megbízást és több magyarországi gyárnál, üzemnél is igénybe vették szakértelmét. Még a félkész városligeti Biodomnál is irányítja a projektmenedzsmenti és ellenőri munkákat. Újabban pedig a Market által kivitelezett népligeti stadionnál tűnt fel a neve a palánkokon, ahol eddig csak a fővállalkozóé volt látható.

Adatok a komplexumról

stadion

 • szintterület: 75300 négyzetméter
 • befogadóképesség: 40 ezer fő (VB idején), 15 ezer fő (alap)
 • acél tetőszerkezet tömege: 9600 tonna
 • építmény magassága: 29,5 méter
 • sportpálya felülete: 19 800 négyzetméter

osztószigeti gyalogoshíd

 • ferdekábeles szerkezetű híd
 • felszerkezet hossza: 168,8 méter

gyalogos aluljáró (Főkapu):

 • 40 méter támaszközű vasbeton vasúti híd

árvízvédelmi vonal és partfal kialakítása

 • tervezett védvonal hossza: 1 000 folyóméter

zöldfelületek, parkosítás

 • gyepesítés 61970 négyzetméter

hajókikötő pontok

 • 3 darab

Az Óbuda Groupon kívül a teljes építőipari vertikumban jártas Épkar Zrt. is elindulhat, a céghez fűződik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégiumának és több közintézménynek a kivitelezése. Benne lehet a körben a WHB Csoport is, a társaság és a vállalatcsoport évek óta nagy állami és magáncélú ipari ingatlanberuházási megrendeléseket teljesít, ez a cég is közreműködött a Puskás aréna projektjében.

Az eljárásban egyebek mellett kikötötték, hogy az árat csak 50 százalékban veszik figyelembe. Viszont biztosítani kell legalább egy-egy olyan szakértőt, aki fedett vagy részben fedett, 53 ezer négyzetméteres sportlétesítmény építésében már szerzett legalább hathavi projektmenedzseri tapasztalatot. Kisebb súlyúnak számít, ha valaki legalább 30 ezer négyzetméteres közhasznú létesítményél dolgozott hasonló munkakörben.

Ugyancsak feltétel, hogy a pályázó – projektmenedzserként vagy műszaki ellenőrként - korábban részt vett egy fedett vagy részben fedett, minimum 20,6 méter építménymagasságú sportlétesítmény megvalósításában, illetve egy legkevesebb 5000 négyzetméteres sportpálya építésében. Előírták továbbá, hogy egy legalább 30 méter támeszközű vasúti híd beruházást is referenciaként kell felmutatni.

A megjelölt referenciák köre is keveseket tesz alkalmassá a sikeres pályázatra, ugyanis nem csupán egy 53 ezer és egy 26 ezer négyzetméteres szintterületű sportlétesítményt kell felmutatni, hanem olyan beruházást is, amelyiknél a beépített acél tetőszerkezet tömege minimum 7000 tonna volt.

A pályázónak el kell végeznie az előregyártott acél és vasbeton szerkezetek minőségfelügyeleti ellenőrzési, kockázatkezelési és Breeam Post Construction minősítési munkáit, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat is. Ilyen munkát csak a legnagyobb hazai és több külföldi cég itteni leányvállalatai képesek elvégezni.

A szerencsés nyertesnek 84 hónap áll rendelkezésére a szerződés aláírásától fogva, vagyis legkésőbb hét évig kell rendelkezésre állnia.

Minthogy a kíírásban hangsúlyosan szerepelnek a környezetvédelmi szempontok, a nyertesnek igazolnia kell, hogy legalább 1db referenciával rendelkezik, amely legalább BREEAM Good és/vagy LEED Certified minősítésű létesítmény megvalósítására irányult. Ilyen nemzetközi minősítéseket a nagy irodaparkok és egyes ipari ingatlanberuházások során szerezhetnek a szak cégek. Ilyen beruházásokra megint csak egy nagyon szűk kör alkalmas ma Magyarországon.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél