Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kiírták a közbeszerzést az új dél-pesti atlétikai stadion projektmenedzseri és műszaki ellenőri munkáira. A dokumentációból egyértelmű, hogy csak szűk kör képes elvégezni ezt a feladatot, ráadásul csak szeptember elejéig lehet jelentkezni.

Durván három hete (szeptember 8. a határidő) van annak a cégnek, amelyik szeretne jelentkezni a kormány által erőltetett új dél-pesti atlétikai stadion lebonyolítói, mérnöki tanácsadói, építési, szerelési, valamint műszaki ellenőri feladataira - derül ki a közbeszerzési értesítőből. Nem lehet nagy a tolongás, ugyanis számos kitétel van, ami nem teszi lehetővé a nagy magasépítési megbízások terén csak elenyésző tapasztalattal bíró újoncok jelentkezését. Ily módon nagy eséllyel csak olyan cégek fognak jelentkezni, amelyek a legnagyobb hazai stadionok kivitelezésekor már közel kerültek a húsosfazékhoz.

Az egyes számú ilyen építmény a Puskás Ferenc stadion, ott az Óbuda Group végezte ezt a feladatot. A társaság az új szegedi stadionnál is kapott ilyen megbízást és több magyarországi gyárnál, üzemnél is igénybe vették szakértelmét. Még a félkész városligeti Biodomnál is irányítja a projektmenedzsmenti és ellenőri munkákat. Újabban pedig a Market által kivitelezett népligeti stadionnál tűnt fel a neve a palánkokon, ahol eddig csak a fővállalkozóé volt látható.

Adatok a komplexumról

stadion

 • szintterület: 75300 négyzetméter
 • befogadóképesség: 40 ezer fő (VB idején), 15 ezer fő (alap)
 • acél tetőszerkezet tömege: 9600 tonna
 • építmény magassága: 29,5 méter
 • sportpálya felülete: 19 800 négyzetméter

osztószigeti gyalogoshíd

 • ferdekábeles szerkezetű híd
 • felszerkezet hossza: 168,8 méter

gyalogos aluljáró (Főkapu):

 • 40 méter támaszközű vasbeton vasúti híd

árvízvédelmi vonal és partfal kialakítása

 • tervezett védvonal hossza: 1 000 folyóméter

zöldfelületek, parkosítás

 • gyepesítés 61970 négyzetméter

hajókikötő pontok

 • 3 darab

Az Óbuda Groupon kívül a teljes építőipari vertikumban jártas Épkar Zrt. is elindulhat, a céghez fűződik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kollégiumának és több közintézménynek a kivitelezése. Benne lehet a körben a WHB Csoport is, a társaság és a vállalatcsoport évek óta nagy állami és magáncélú ipari ingatlanberuházási megrendeléseket teljesít, ez a cég is közreműködött a Puskás aréna projektjében.

Az eljárásban egyebek mellett kikötötték, hogy az árat csak 50 százalékban veszik figyelembe. Viszont biztosítani kell legalább egy-egy olyan szakértőt, aki fedett vagy részben fedett, 53 ezer négyzetméteres sportlétesítmény építésében már szerzett legalább hathavi projektmenedzseri tapasztalatot. Kisebb súlyúnak számít, ha valaki legalább 30 ezer négyzetméteres közhasznú létesítményél dolgozott hasonló munkakörben.

Ugyancsak feltétel, hogy a pályázó – projektmenedzserként vagy műszaki ellenőrként - korábban részt vett egy fedett vagy részben fedett, minimum 20,6 méter építménymagasságú sportlétesítmény megvalósításában, illetve egy legkevesebb 5000 négyzetméteres sportpálya építésében. Előírták továbbá, hogy egy legalább 30 méter támeszközű vasúti híd beruházást is referenciaként kell felmutatni.

A megjelölt referenciák köre is keveseket tesz alkalmassá a sikeres pályázatra, ugyanis nem csupán egy 53 ezer és egy 26 ezer négyzetméteres szintterületű sportlétesítményt kell felmutatni, hanem olyan beruházást is, amelyiknél a beépített acél tetőszerkezet tömege minimum 7000 tonna volt.

A pályázónak el kell végeznie az előregyártott acél és vasbeton szerkezetek minőségfelügyeleti ellenőrzési, kockázatkezelési és Breeam Post Construction minősítési munkáit, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat is. Ilyen munkát csak a legnagyobb hazai és több külföldi cég itteni leányvállalatai képesek elvégezni.

A szerencsés nyertesnek 84 hónap áll rendelkezésére a szerződés aláírásától fogva, vagyis legkésőbb hét évig kell rendelkezésre állnia.

Minthogy a kíírásban hangsúlyosan szerepelnek a környezetvédelmi szempontok, a nyertesnek igazolnia kell, hogy legalább 1db referenciával rendelkezik, amely legalább BREEAM Good és/vagy LEED Certified minősítésű létesítmény megvalósítására irányult. Ilyen nemzetközi minősítéseket a nagy irodaparkok és egyes ipari ingatlanberuházások során szerezhetnek a szak cégek. Ilyen beruházásokra megint csak egy nagyon szűk kör alkalmas ma Magyarországon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos