BUX
34 645.16
+0.07%
+25.00
OTP
10 390.00
+1.27%
+130.00
MOL
1 718.00
-0.23%
-4.00
RICHTER
6 750.00
-1.24%
-85.00
MTELEKOM
370.00
+0.82%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 22. 19:42

A koronavírus-járvány miatt még hiányoznak a turisták a budai Várból, de a folyamatos építkezéseknek is köszönhetően milliárdos osztalékot vehetett ki cégéből a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita-kolostort is felújító mérnökiroda tulajdonosa. Sorra kapják az újabb megbízásokat a Várkapitányság Zrt.-től, más cégnek kevés az esélye.

Bár az Orbán Viktor miniszterelnök munkahelyéül szolgáló Karmelita-kolostor már 2018 végére elkészült és a Miniszterelnökség 2019 január 1-től már itt található, ez nem jelenti azt, hogy a budai Várban már leálltak volna a százmilliárdokat felemésztő építkezések. Ennek pedig megvannak a szerencsés nyertesei, mint például a Karmelita-kolostort felújító Confector Mérnökiroda Kft., amely egymás után nyeri el a budai Vár renoválásával kapcsolatos új közbeszerzéseket is, de a hasonló gazdasági érdekkörbe tartozó Innova Construm Kft. is eredményesen szerepel a közbeszerzéseket bonyolító, kormányzati felügyelet alatt működő Várkapitányság Zrt. tenderein.

Mindennek köszönhetően ismét remek évet zárt 2019-ben a Holman Sándor többségi tulajdonában lévő Confector: a 4,2 milliárd forintos árbevétel 364 millió forintos profitot eredményezett. Az eredménytartalékból pedig 1,5 milliárd forint osztalékot vettek ki, amiből 1,3 milliárd forint Holman Sándort illette. Nem ez az első eset, hogy milliárdokat vesznek ki az 1990-ben alakult, egyházi épületek renoválásában jártas Confector Kft.-ből: ugyan 2019-ben csak 300 millió forint osztalékot szavaztak meg maguknak a tulajdonosok, 2018-ban viszont 1,6 milliárd forint kifizetéséről döntöttek.

Sikereinket tehát annak köszönhetjük, hogy tevékenységünket biztos alapértékekre építettük: a megbízhatóságra, a lelkiismeretességre, a körültekintésre, a szaktudásra. Ennek köszönhetjük, hogy a Confectort gyakran találják meg megbízók, amikor valamilyen különleges, igényes, a szokványostól eltérő feladatot kell megoldani, például műemlékek felújításakor -  szól a cég bemutatkozása.

Ez a megbízó pedig mostanában elég gyakran az Orbán-kormány. Csak becsülni lehet, hogy a 12 ezer négyzetméteres Karmelita-kolostor átépítése pontosan mennyibe került az adófizetőknek, de a munkálatokra 13,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a Confector Kft.-vel.

A cégben azóta is megbízik a kormány, a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működő Várkapitányság Zrt. csak idén már három közbeszerzésen őket hozta ki győztesnek, pedig más cégek is próbálkoznak, de hiába. Például a Budavári Palota déli nyaktagját nettó 4,6 milliárd forintért építhetik meg, de a Szent György térre is ők készítettek 14 darab növényládát 15 millió forintért. 

Első a család

A Holman-család többi tagjának is bőven akad megrendelése a Várkapitányság Zrt.-től. A Confector Kft.-ben kisebbségi tulajdonos Holman László, akinek az Innova Construm Kft.-ben is van részesedése, de a 2016-ban alapított cégben Holman Péter a többségi tulajdonos. Tavalyi beszámolójuk még nem elérhető, de 2019-ben ez a cég is sikeresen szerepelt a Várkapitányság közbeszerzésein: a Mátyás-kút és a Halászfiú szökőkút felújítását nyerték el 278 millió forint értékben. Mindkettő a Palotanegyed turistalátványosságai közé tartozik. A tenderen ugyanazokat a cégeket előzték meg, amelyeket a Confector is rendre maga mögé szokott utasítani. Az Innova is kötött kisebb szerződéseket: 14,5 millió forintért vizsgálják a fák állapotát a vagyonkezelt területeken.

A budai Vár felújításának másik nagy nyertese a West Hungária Bau Kft. (WHB), amelynek 2019-es céges beszámolója még nem elérhető, de mivel a fél országot ez a cég építi, így vélhetően sikerült némi nyereséget kigazdálkodni. A WHB Paár Attila milliárdos üzletember tulajdona, a kormánnyal remek kapcsolatot ápoló cég leginkább a győri közbeszerzéseken sikeres, de például ők húzzák fel az új Bozsik-stadiont és a budai Várban is leginkább az ő logójukkal lehet találkozni az építkezéseknél. Így például ők renoválják a Pénzügyminisztérium leendő épületét a Szentháromság tér 6. szám alatt. Már 2018 novemberében is kordonok vették körül az épületet, de a kormány szerint a kivitelezési munka ütemterv szerint halad.

A homlokzatok rekonstrukciójának elengedhetetlen munkafázisa a régi vakolatok leverése, mely jelenleg az Országház utcai fronton jól halad - közölte május 13-án a PM-TÉR6 Kft., amely a Pénzügyminisztérium cége.

A végleges költségek még itt is változhatnak, mindenesetre a Pénzügyminisztérium még június 10-én közölte, hogy az épület rehabilitációjára megkötött, az I. ütemre vonatkozó keret-megállapodásán belül az egyik megrendelés a korábban tervezett 2,8 milliárd forintos összegről 4,1 milliárd forintra módosult. A tárca szerint azonban az 1,3 milliárd forintos módosítás az eredetileg tervezett keretösszegen belül történt, így igazából a projekt egészét tekintve ez nem is jelent többletköltséget.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyolcszorosára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban
Wéber Balázs | 2020. augusztus 4. 10:07
Ismét terjed a koronavírus-járvány a dél-európai ország egyes részein a veszélyhelyzet megszüntetése óta. Igaz, pánikra nincs ok: a helyzet messze nem annyira súlyos, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság 25 ezerrel kevesebben keresnek állást
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 09:17
A június közepi mélypontot követően augusztus első napjaira közel 25 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, ami egyértelműen jelzi, hogy kedvező fordulat megy végbe a munkaerőpiacon – mondta Bodó Sándor.
Makro / Külgazdaság Hogy áll most a koronavírus-járvány világszinten?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 08:08
A világon 18 224 253 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 692 679, a gyógyultaké pedig 10 865 548 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki rendelettel zárnák az amerikai munkaerőpiacot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 4. 07:49
Donald Trump rendeletet írt alá az amerikai munkahelyek védelméről, amely azt kívánja megakadályozni, hogy külföldi munkavállalókat, akár alkalmi munkára is, amerikai munkavállalók helyére vegyenek fel.
Makro / Külgazdaság Mint az első világháború előestéjén – elfajulhat Kína démonizálása
Káncz Csaba | 2020. augusztus 4. 07:33
Az új hidegháború keretei között Washington következetesen, folyamatosan és számos csúsztatással démonizálja Kínát. Geopolitikailag a jelenlegi amerikai-kínai szembenállás kísértetiesen hasonlít a múlt század eleji angol-német szembenállásra - amely aztán az első világháborúba torkollott. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezzel segítene a kormány a turisztikai szektornak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 06:52
A koronavírus turizmusban mért káros hatásainak enyhítésére induló Széchenyi Turisztikai Kártya Programról érkeztek részletek a legfrissebb Magyar Közlönyben.
Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Friss
hírlevél