<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az európai csalásellenes hatóságok azt javasolják, hogy Magyarországgal fizessettessenek vissza közel 300 millió eurót, azaz bő 90 milliárd forintot, amit a négyes metró építéséhez kapott támogatásként. A Politico birtokába került dokumentumok szerint az OLAF súlyos szabálytalanságokat, csalást és lehetséges korrupciót tárt fel az összesen 1,7 milliárd eurós projektnél.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az OLAF szerint az Európai Bizottságnak 228, az Európai Befektetési Banknak 55 millió eurót kellene visszakövetelnie.

Nem olyan lett, mint tervezték

A Politico megemlékezik arról, hogy a 4-es metró tervezése már a '70-es években elkezdődött, de csak a 2014-es választás előtti napokban adták át. A projekt hosszú időn át erősen átpolitizált volt. A Keleti és Kelenföldi pályaudvarok közötti végleges vonal az eredetileg tervezettnél rövidebb, a második és harmadik szakasz fejlesztése pedig meg sem kezdődött.

Az OLAF nyomozása a 2006 és 2015 közötti időszakra vonatkozik - tehát két szocialista vezetésű kormány és két Orbán-kormány időszakára. A fővárosi önkormányzat, a közlekedési vállalat és a Legfőbb Ügyészség nem kommentálta a finanszírozással kapcsolatos kérdéseket a lap szerint. A Politico utal azokra a magyar lapértesülésekre, amelyek szerint már több gyanúsítottja is van annak a nyomozásnak, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség folytat az Alstom metrószerelvények 2006–2007 között lebonyolított beszerzése ügyében.

Tényleg van ilyen jelentés - egyelőre mindenki olvasgatja

A lap megkérdezte az OLAF-ot az ügyről. A szervezet megerősíti, hogy a 4-es metró körüli nyomozásukban felmerült a csalás gyanúja. Az OLAF jogi ajánlásokat is küldött az üggyel kapcsolatban a magyar és a brit hatóságoknak. A Bizottság megkapta a hivatal jelentését, most értékelik a lehetőségeket - közölte egy bizottsági szóvivő. Az EIB is értékeli az információkat, egyelőre annyit jegyeztek meg: korábban volt már rá példa, hogy visszakértek pénzeket azért, mert a felhasználás körül korrupcióra derült fény.

Szalóki Flórián közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkár a Politicónak azt mondta: megkapták a az OLAF 104 oldalas jelentését, de hónapokba telhet, mire bármilyen döntés születik egy esetleges visszafizetésről.

Budapestre tolják a felelősséget

A Politicónak nyilatkozott a miniszterelnök kabinetjének egy szóvivője is, aki szerint a kormány teljes támogatást adott az önkormányzatnak a projekthez, minden mást Budapest intéz.

A Bizottság eredetileg 696 millió eurót adott volna a projektre, de a korábbi felülvizsgálatok során 322 millió eurót más projektekre csoportosítottak át - ez a Politico szerint egyébként egyáltalán nem szokatlan jelenség.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG