5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár tegnap Boris Johnson fontos ütközetet vesztett a brit parlamentben, még győztesen is kikerülhet a belpolitikai válságból. Ha ugyanis a parlament ma megtiltja a megállapodás nélküli Brexitet, akkor előrehozott választások jöhetnek, amelynek a Konzervatív Párt az egyértelmű esélyese. A konzervatívok jelentősen erősödtek azóta, hogy Johnson átvette a párt és az ország irányítását.
Boris Johnson (középen) a tegnapi parlamenti vitán. EPA/JESSICA TAYLOR

Fájdalmas vereséget szenvedett tegnap Boris Johnson a brit parlament alsóházában. A képviselők ugyanis 328-301 arányban megszavazták azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy napirendre vegyék a megállapodás nélküli Brexit tilalmát célzó törvénytervezetet.

Fellázadt képviselők

A voksolás végeredménye azért is lehet fájó a konzervatív brit kormányfőnek – aki már tegnap délután elvesztette többségét egy dezertőr képviselő miatt –, mert a javaslatot 21 konzervatív képviselő is megszavazta. Köztük volt számos egykori kormánytag, köztük Philip Hammond volt pénzügyminiszter, Greg Clark, az üzleti ügyek volt minisztere és Rory Stewart volt nemzetközi fejlesztési miniszter.

Igennel szavazott továbbá Sir Nicholas Soames, Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök unokája, korábbi konzervatív, jelenleg pedig független képviselő.

A képviselők azért fordultak szembe pártvezérük akaratával, mert mindenképp meg akarják akadályozni a megállapodás nélküli kilépést az Európai Unióból (no deal Brexit), amely szerintük súlyos gazdasági károkat okozna az országnak. Ellenszegülésük miatt kizárhatják őket a konzervatív frakcióból, és megtilthatják nekik, hogy a következő választáson a párt színeiben induljanak.

Halasztásra köteleznék Johnsont

Az ellenzéki javaslat, amelyről várhatóan ma este dönt majd a brit parlament, arról szól, hogy ha a parlament október 19-ig nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, akkor a kormányfőnek kezdeményeznie kell Brüsszelnél a kilépés elhalasztását 2020. január 31-ig.

Azaz a törvénytervezet a már egyszer elhalasztott kilépés újbóli elhalasztásának kérelmezésére kötelezné Boris Johnsont.

Előrehozott választások jöhetnek

A brit kormányfő ugyanakkor már többször kijelentette, hogy ezt semmiképp sem fogja megtenni. Ha a parlament ennek ellenére megszavazza a törvénytervezetet – erre a tegnapi fejlemények után nagy esély van –, akkor előrehozott választások kiírását helyezte kilátásba.

Én nem akarok választásokat, de ha a képviselők (szerdán) a Brexit újabb értelmetlen, potenciálisan évekig tartó halasztását írják elő, akkor ez lenne az egyetlen megoldási lehetőség

- mondta tegnap Johnson a többórás parlamenti vita során.

A miniszterelnök azzal érvel, hogy több mint három évnyi huzavona után – akár megállapodással, akár anélkül – be kell végre teljesíteni a választói akaratot, hiszen 2016 júniusában a brit választók kis többséggel, de a kilépésre voksoltak.

A BBC úgy tudja, hogy a kormány tervei szerint október 15-én lennének a választások – tehát két nappal az október 17-i, sorsdöntő uniós csúcs előtt.

Johnson az esélyes

Habár elsőre rosszul hangzana, hogy a Johnson-kormány másfél hónap után megbukott, az előrehozott választásokkal akár jól is járhat a brit kormányfő. A Konzervatív Párt ugyanis jelentősen, mintegy 10 százalékkal erősödött azóta, hogy kiderült: Theresa May távozik a párt és az ország éléről, és Boris Johnson veszi át tőle a karmesteri pálcát. A választóknak a jelek szerint bejött Johnson keményen Brexit-párti politikája.

A konzervatívok jelenleg a szavazatok 35 százalékára számíthatnak, azaz körülbelül 10 százalékkal vezetnek a Munkáspárt előtt. Mivel a brit választási rendszerben a győztes mindent visz, Johnson előreláthatólag biztos parlamenti többséggel a háta mögött alakíthatna kormányt, és könnyen érvényesíthetné akaratát Brexit-ügyben.

A Munkáspárt még keresztbe tehet

Korántsem biztos azonban, hogy valóban előrehozott választások lesznek. Ehhez ugyanis a parlament kétharmados támogatására, azaz a munkáspártiak voksára is szükség lenne.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére szerint csak abban az esetben szavazzák meg az előrehozott választást, ha a parlament már kizárta a no deal lehetőségét.

Megtettük az első, nagyon fontos lépést arra, hogy megakadályozzuk Boris Johnson no deal Brexit tervét. Fontos, hogy egységesek maradjunk, és bebiztosítsuk, hogy a törvényjavaslatból törvény legyen a következő napokban

- jelentette ki ezzel egybehangzóan Keir Starmer munkáspárti képviselő, az árnyékkabinet tagja a Guardian szerint. (A törvényt ugyanakkor elvileg megváltoztathatja az új kormány, ha megvan a szükséges többsége – a szerk.)

A munkáspártiak egy része attól is tart, hogy Johnson a kilépés megtörténte, október 31-e utánra tenné át a választásokat.

Ugyanakkor a brit kormányfő végső esetben bizalmatlansági indítványt is beterjeszthet saját kormánya ellen az előrehozott választások kikényszerítésére. Ennek elfogadásához elég egyszerű többség is.

Nincs megállapodás

Johnson már többször kijelentette, hogy nem akar no deal Brexitet. Ugyanakkor ha az EU továbbra sem hajlandó újratárgyalni a kilépési egyezményt – márpedig nem hajlandó –, akkor ezt is bevállalja annak érdekében, hogy kivezesse országát az EU-ból.

Jelen állás szerint az Egyesült Királyság október 31-én megállapodás nélkül távozik az uniós közösségből.

De ki az a Boris Johnson? Honnan jött és mit akar? Miben hasonlít Trumphoz, és miben különbözik tőle? Korábbi videókommentárunk:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG