BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 30. 12:56

Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 

Ma reggel 108 egészségügyi intézmény élére kinevezett kórházparancsnoknak adta át a megbízólevelét Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházparancsnok. Mint elmondta, ez egy felkészülési időszak, és életek múlhatnak azon, hogy a kórházakból származó adatok valósak-e, tehát az egyik lefontosabb most a kórházi adatok validálása. Ide tartozik az is, hogy a szűk kapacitásokat felmérjék, szükség esetén humán erőforrásokat csoportosítsanak át.  Orvosszakmai kérdésben a kórházparancsnokok nem tehetnek javaslatot, és nem is dönthetnek, de biztosítaniuk kell az egészségügyi készleteket a gyógyítási folyamatok érdekében.

„Ha ebben a kérdésben hiányosságot tapasztalnak a kórházparancsnokok, akkor jelezniük kell felém, hogy átcsoportosításokat végezhessünk”.

Személyes részvételükkel kötelező feladatuk, hogy gondoskodjanak az egészségügyi intézmények területén a vagyonbiztonsági és a járványügyi szabályok betartásáról, sorolta még a kórházparancsnokok feladatait az országos kórházparancsnok.

Mentőautó távozik a budapesti Szent László Kórházból 2020. március 10-én. Illusztráció. MTI/Szigetváry Zsolt Mentőautó távozik a budapesti Szent László Kórházból 2020. március 10-én. Illusztráció. MTI/Szigetváry Zsolt

A tesztekkel nem lehet prognosztizálni

447-re nőtt a deklarált fertőzöttek száma hazánkban, az elhunytak száma pedig 15-re – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. A tegnap óta elhunyt mindkét személy 90 éven felüli, más betegségekkel küzdő ember volt. Még mindig a csoportos megbetegedések fázisát éljük, robbanásszerű ugrás nem tapasztalható, folytatta. A kijárási korlátozások véleménye szerint meghozzák a várt következményeket. Fontos, hogy a jogkövető magatartás minden magyar állampolgárra érvényes. Az egyik ilyen legfontosabb eleme ennek, hogy ha megtartjuk a 1,5 méteres szociális távolságot, akkor nagy valószínűséggel nem fertőzhetünk.

A tesztekkel kapcsolatban elhangzott, hogy sokféle teszt kering a világban, de jó részük bevizsgálatlan, ezek a járvány gyors terjedése miatt jelenhettek meg. Az NNK-ban és a hét kijelölt laboratóriumában a vírus kimutatását szolgáló tesztek csak kellő számú vírus jelenlétében tudják kimutatni a pozitivitást. Prognózist azonban ezekkel nem lehet felállítani, ezért sok függ attól, melyik napon történik a mintavétel. Az antigéntestet kimutató tesztünk azt mutatja meg, hogy már volt-e fertőzött, és immunissá vált-e már az egyén, magyarázta Müller. De teljes képet nem lehet a tesztek segítségével felállítani, szögezte le. Továbbra is kérnek mindenkit, hogy gyanús tünetek esetén hívja a háziorvosát. Hamis biztonságérzetet adhat egy olyan teszt, amit saját maga kezdeményez az ember.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa kijelentette, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Unió polgárvédelmi programjához annak érdekében, hogy hazánk felhalmozhassa a védekezési eszközöket, és vállalja ezek tárolását. Ezek után pedig igényt nyújthat be Magyarország az EU-hoz a védekezés fenntartásához. Sokan elfogadják a rendőri jelenlétet, ugyanakkor van, akik nem: 739 eljárás indult a hatósági házi karantén megsértése miatt. Eddig 57 000 ellenőrzést végeztek ezügyben.

15 főt kezelnek intenzív osztályokon

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a mentő azokban az esetekben megy ki mintavételre, ha azt a háziorvos gyanúsnak ítéli meg. A mentők egyébként már további 55 kocsival tudnak a helyszínre kiszállni. Ilyenkor gyorstesztre kerül sor, vagy légúti mintavétel történik. Az operatív törzs szerint valóban sikerült a járványgörbe ellaposítása a meghozott intézkedésekkel. Tény, hogy az WHO előbb jelzett a világjárvány kialakulására, mint az Európai Unió Járványügyi Központja. A magánlaborok kötelezettsége és felelőssége megosztani a náluk végzett vizsgálatokat, de a hivatalos koronavírusos adatokba nem számoljuk bele a mi általunk ismertetett számokba, mondta.

Kérdésünkre, miszerint a Margitszigeten, a Normafán, a Balatonon és más helyeken is fürtökben élvezték az emberek a jó időt, s ez nem írja-e felül az eddigi korlátozó intézkedéseket, az országos tisztifőorvos úgy válaszolt: de igen, ezért ismét kéri az embereket, hogy korlátozzák magukat, vagy tartsák meg a megfelelő távolságot embertársaiktól.

 

Azt is megkérdeztük, hogy a Csongrádi idősek otthonában diagnosztizált fertőzést követően történt-e további fertőzés? Az otthonban teljes zárlat van azóta, az ott tesztelt, pozitivitást mutató hét embert a Szentesi Kórházba vitték karanténba, az intézményben alapos fertőtlenítés folyik.

Jelenleg 15 főt kezelnek intenzív osztályon, és a fertőzöttek között van gyermek és van fiatalkorú fertőzött is. Törökországból 6,6 millió maszk alapanyagot kapott Magyarország, amely napi 33 ezer maszk gyártására elegendő. A daganatos betegek érdekében közleményben értesítették az egészségügyi intézményeket, hogy az életet mentő kezeléseket tegyék meg. Ha ez csorbul, az intézmény vezetőjéhez, vagy betegjogogi képviselőhöz lehet fordulni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél