Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 

Ma reggel 108 egészségügyi intézmény élére kinevezett kórházparancsnoknak adta át a megbízólevelét Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházparancsnok. Mint elmondta, ez egy felkészülési időszak, és életek múlhatnak azon, hogy a kórházakból származó adatok valósak-e, tehát az egyik lefontosabb most a kórházi adatok validálása. Ide tartozik az is, hogy a szűk kapacitásokat felmérjék, szükség esetén humán erőforrásokat csoportosítsanak át.  Orvosszakmai kérdésben a kórházparancsnokok nem tehetnek javaslatot, és nem is dönthetnek, de biztosítaniuk kell az egészségügyi készleteket a gyógyítási folyamatok érdekében.

„Ha ebben a kérdésben hiányosságot tapasztalnak a kórházparancsnokok, akkor jelezniük kell felém, hogy átcsoportosításokat végezhessünk”.

Személyes részvételükkel kötelező feladatuk, hogy gondoskodjanak az egészségügyi intézmények területén a vagyonbiztonsági és a járványügyi szabályok betartásáról, sorolta még a kórházparancsnokok feladatait az országos kórházparancsnok.

Mentőautó távozik a budapesti Szent László Kórházból 2020. március 10-én. Illusztráció. MTI/Szigetváry ZsoltMentőautó távozik a budapesti Szent László Kórházból 2020. március 10-én. Illusztráció. MTI/Szigetváry Zsolt

A tesztekkel nem lehet prognosztizálni

447-re nőtt a deklarált fertőzöttek száma hazánkban, az elhunytak száma pedig 15-re – kezdte tájékoztatóját Müller Cecília országos tisztifőorvos. A tegnap óta elhunyt mindkét személy 90 éven felüli, más betegségekkel küzdő ember volt. Még mindig a csoportos megbetegedések fázisát éljük, robbanásszerű ugrás nem tapasztalható, folytatta. A kijárási korlátozások véleménye szerint meghozzák a várt következményeket. Fontos, hogy a jogkövető magatartás minden magyar állampolgárra érvényes. Az egyik ilyen legfontosabb eleme ennek, hogy ha megtartjuk a 1,5 méteres szociális távolságot, akkor nagy valószínűséggel nem fertőzhetünk.

A tesztekkel kapcsolatban elhangzott, hogy sokféle teszt kering a világban, de jó részük bevizsgálatlan, ezek a járvány gyors terjedése miatt jelenhettek meg. Az NNK-ban és a hét kijelölt laboratóriumában a vírus kimutatását szolgáló tesztek csak kellő számú vírus jelenlétében tudják kimutatni a pozitivitást. Prognózist azonban ezekkel nem lehet felállítani, ezért sok függ attól, melyik napon történik a mintavétel. Az antigéntestet kimutató tesztünk azt mutatja meg, hogy már volt-e fertőzött, és immunissá vált-e már az egyén, magyarázta Müller. De teljes képet nem lehet a tesztek segítségével felállítani, szögezte le. Továbbra is kérnek mindenkit, hogy gyanús tünetek esetén hívja a háziorvosát. Hamis biztonságérzetet adhat egy olyan teszt, amit saját maga kezdeményez az ember.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa kijelentette, hogy Magyarország csatlakozik az Európai Unió polgárvédelmi programjához annak érdekében, hogy hazánk felhalmozhassa a védekezési eszközöket, és vállalja ezek tárolását. Ezek után pedig igényt nyújthat be Magyarország az EU-hoz a védekezés fenntartásához. Sokan elfogadják a rendőri jelenlétet, ugyanakkor van, akik nem: 739 eljárás indult a hatósági házi karantén megsértése miatt. Eddig 57 000 ellenőrzést végeztek ezügyben.

15 főt kezelnek intenzív osztályokon

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a mentő azokban az esetekben megy ki mintavételre, ha azt a háziorvos gyanúsnak ítéli meg. A mentők egyébként már további 55 kocsival tudnak a helyszínre kiszállni. Ilyenkor gyorstesztre kerül sor, vagy légúti mintavétel történik. Az operatív törzs szerint valóban sikerült a járványgörbe ellaposítása a meghozott intézkedésekkel. Tény, hogy az WHO előbb jelzett a világjárvány kialakulására, mint az Európai Unió Járványügyi Központja. A magánlaborok kötelezettsége és felelőssége megosztani a náluk végzett vizsgálatokat, de a hivatalos koronavírusos adatokba nem számoljuk bele a mi általunk ismertetett számokba, mondta.

Kérdésünkre, miszerint a Margitszigeten, a Normafán, a Balatonon és más helyeken is fürtökben élvezték az emberek a jó időt, s ez nem írja-e felül az eddigi korlátozó intézkedéseket, az országos tisztifőorvos úgy válaszolt: de igen, ezért ismét kéri az embereket, hogy korlátozzák magukat, vagy tartsák meg a megfelelő távolságot embertársaiktól.

 

Azt is megkérdeztük, hogy a Csongrádi idősek otthonában diagnosztizált fertőzést követően történt-e további fertőzés? Az otthonban teljes zárlat van azóta, az ott tesztelt, pozitivitást mutató hét embert a Szentesi Kórházba vitték karanténba, az intézményben alapos fertőtlenítés folyik.

Jelenleg 15 főt kezelnek intenzív osztályon, és a fertőzöttek között van gyermek és van fiatalkorú fertőzött is. Törökországból 6,6 millió maszk alapanyagot kapott Magyarország, amely napi 33 ezer maszk gyártására elegendő. A daganatos betegek érdekében közleményben értesítették az egészségügyi intézményeket, hogy az életet mentő kezeléseket tegyék meg. Ha ez csorbul, az intézmény vezetőjéhez, vagy betegjogogi képviselőhöz lehet fordulni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Garancsi István a Fehérvár után az Újpest tulajdonosa is lett?
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 09:27
Megszülethetett a megállapodás Garancsi István, a MOL Fehérvár és Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa között, a magyar üzletember 7,2 milliárd forintért veheti meg a lila-fehér egyesületet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: sokan megkapták a második oltást is
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:59
4668 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 419 182  főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Szigorítani fog a kormány az utazási szabályokon
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 08:07
Ha péntek, akkor Orbán Viktor a Kossuth rádióban – a ma reggeli miniszterelnöki interjún is a koronavírus-számokról és az oltásról volt szó.
Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Javult a helyzet a briteknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:33
Egy szinttel alacsonyabbra, az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról mérsékelték a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. 
Makro / Külgazdaság A II. világháború óta nem esett vissza így az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 17:02
Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
hírlevél