BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 26. 13:28

A ma reggeli operatív törzs ülésén megállapították, hogy a kormány szigorító intézkedéseinek, valamint a lakosság önkorlátozó magatartásának köszönhetően sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését. 

Az operatív törzs március március 20-ai sajtótájékoztatója. (Forrás: kormányzati koronainfo Facebook-oldal)

Müller Cecília országos tiszti főorvos azzal kezdte csütörtök délelőtti online beszámolóját, hogy 261 fertőzöttre nőtt a diagnosztizált betegek száma Magyarországon, ugyanakkor újabb haláleset nem történt az elmúlt 1 napban, s 28 fő már felgyógyult.

Nagy a forgalom a fekvőbeteg intézményekben országszerte, egyre több gyanús esetet vizsgálnak, illetve egyre többen keresik fel az orvosokat olyanok, akik betegnek gondolják magukat. Ezzel kapcsolatban fontos, hogy először a háziorvost hívja fel mindenki, ő dönt arról, hogy kihívja-e a mentőket mintavételre, vagy súlyosabb tünetek esetén bevigye-e a kórházba, mert ez is csökkenti a kontaktusok számát, hangsúlyozta ki Müller. Ezzel is óvhatjuk az egészségügyi személyzetet egészségét, ami most kiemelten fontos.

A maszkok viselésével kapcsolatban elég nagy a káosz, folytatta a tisztifőorvos. Az egészségügyi dolgozóknak kell elsősorban használniuk sebészi maszkokat. A beteg egyszerű szájmaszkot visel, amely a nyálcseppek terjedésében segíthet, de ez önmagában nem elég, csak az összes higiénés szabály betartásával lehet eredményt elérni. A maszk nem szabad, hogy illúziót adjon a totális védelemre. A maszk levétele után egyből kezet kell mosni, sorolta a tudnivalókat Müller.

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője vette át ezután a szót az online sajttájékoztatón, aki a határhelyzet ismertetése után elmondta, hogy a 4579 hatósági házi karantén száma hamarosan csökkenni fog, ugyanis most telnek le az elsőként elrendelt 14 napos elzárások. 172 esetben szabálysértési eljárást indítottak a szabályokat megszegők ellen, 28 főnél helyszíni bírságot vetettek ki. Az üzletekkel kapcsolatos szabálysértésekért 44 esetben feljelentés történt, 24 fő helyszíni bírságot kapott. Ezzel együtt a ma reggeli operatív törzs ülésén megállapították, hogy a korábbi intézkedések hozzájárultak a vírus terjedésének lassításához, amihez hozzájárult az is, hogy saját magukat is korlátozták az állampolgárok, így a többi országhoz képest sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy azért lehet például a TESCO-ban járőrökkel találkozni mert, mint ismeretes, honvédelmi irányító csoportok vonultak ki a kiemelt létesítményekhez. A fitnesztermek most is 15 óráig nyitva vannak, s ennek további szigorítását jelenleg nem tervezik.

A normál élet közel 30 százaléka zajlik jelenleg az lakosok otthon tartózkodása miatt, tehát 60-70 százalékos csökkenés tapasztalható minden területen. Bár több sürgősségi osztály elküldi az odaforduló betegeket, akut esetekkel ezt nem tehetnék meg. Jövő hétre elkészül a Kiskunhalasi mobil kórház, de csak akkor üzemelik be, ha szükség lesz rá. Olyan gócpont Magyarországon, ahol tömeges betegek lennének, egyelőre nincs, hangzott még el az operatív törzs csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján.

Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Áder János azonnal aláírta a koronavírus törvényt
MTI | 2020. március 30. 17:52
Az államfő néhány órával a törvény elfogadását követően már szentesítette is azt.
Makro / Külgazdaság Védekezés közbeszerzés nélkül, uniós pénzből, de rengeteg túlórával
Vég Márton | 2020. március 30. 16:20
Nincs idő közbeszerzésekre a koronavírus-járvány elleni járvány idején, így nem tudni: ki, mit, kitől és mennyiért vásárolt. A védekezés végén a rengeteg túlórát is ki kellene fizetni.
Makro / Külgazdaság Elfogadta a Parlament a rendeleti kormányzásról szóló törvényt
MTI | 2020. március 30. 15:35
Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Dubajban – gigantikus fejreállás
Káncz Csaba | 2020. március 30. 15:13
Megrendült az Expo 2020 gigaprojekt, leállt a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, és a teljes ingatlanpiac is. Dubaj már a múlt évtizedben is túlfűtötte gazdaságát ábrándok kergetésével, és túlterjeszkedett ingatlanprojektekkel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megvan az olimpia jövő évi időpontja
MTI | 2020. március 30. 14:36
2021. július 23-án kezdődik az olimpia, amelyet a koronavírus járvány miatt halasztottak el.
Makro / Külgazdaság A nap képe: házfalakra vetítik a hős nővérek fotóit
Wéber Balázs | 2020. március 30. 14:20
Spanyolországban két hete tart az egész államra kiterjedő karantén.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 13:12
Ismétlés a tudás anyja, rendkívüli időkben is.
Makro / Külgazdaság 108 kórházparancsnok kezdte meg ma a munkát
Privátbankár.hu | 2020. március 30. 12:56
Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy hazánk is csatlakozik a világjárvány miatt az Európai Unió polgárvédelmi programjához, és ma munkába álltak a kórházparancsnokok is. 
Makro / Külgazdaság Orbán: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akcióterve kell
MTI | 2020. március 30. 12:05
A jövő évinek pedig "lecsupaszítottnak" kell lennie a miniszterelnök szerint.
hírlevél