Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A stratégiai államtitkár szerint üzenetértéke van a hitelminősítők döntésének, amit meg kell hallani, és 7 százalék alá kell szorítani az állampapír hozamokat - ehhez kell az EU-IMF megállapodás. Ha a hiány alakulása indokolja, év közben is megteszi a szükséges lépéseket a kormány.

Hogy került újra képbe az IMF?

Cséfalvay Zoltán szerint ősz eleje óta látható volt, hogy Európában jelentős változás megy végbe, szeptembertől az eurózóna válsága minőségi fordulatot vett, mindez jelentősen kihatott Magyarországra. Emiatt volt indokolt, hogy Magyarország védőhálót kérjen az EU-IMF párostól. „A piac türelmetlenné vált, nem tudja kezelni, hogy az eurózóna GDP-jének 1 százalékát adó Görögországgal két éve nem tud mit kezdeni az Európai Unió. Ez kihatott arra, hogy Magyarország miként tud forrásokat szerezni a piacokon, és milyen kamatokkal, ráadásul az eurózóna válságára gyakorlatilag azóta nincs válasz” – indokolta a kapcsolatfelvételt Cséfalvay a Gazdasági Rádiónak adott interjúban.

Az államtitkár szerint a védőhálóra részben azért van szükség, mert a 2008-ban felvett 20 milliárd eurónyi hitel visszafizetése erre és a következő esztendőre esik, és a pillanatnyi helyzetben védőháló szükséges ahhoz, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot. Az év elején tapasztalt 10 százalékos hozamszint hosszú távon nem tartható fenn, az államtitkár szerint ezen tudna segíteni az IMF-hitel, amely a hozamszintet is lejjebb hozhatná, a forint árfolyamát is erősíthetné. Cséfalvay Zoltán szerint az euróövezetben idén 1100 milliárd eurónyi hitelt kell megújítani, míg Magyarország esetében mintegy 5 milliárd euróról van szó. Az államtitkár azt mondta: 7 százalék alatti hozamokat kell megcélozni Magyarország esetében, miközben a cél továbbra is az, hogy Magyarország a piacról finanszírozza magát.

Ragaszkodnak az egykulcsos adóhoz

Az IMF-nek ma már nagyon sokfajta hitelkerete van, van közöttük teljesen rugalmas, illetve kötöttebb jellegű. Az elővigyázatossági keretnek van egy készenléti változata, amelyhez csak akkor nyúlnak hozzá, ha szükség van rá. A tárgyalások keretében derül ki, melyik változatot kapja meg Magyarország.

A stratégiai államtitkár furcsának tartaná, ha az egykulcsos adó feltételévé válna a tárgyalásoknak, hiszen az IMF éppen a szabadpiac híve, márpedig az egykulcsos, 16 százalékos adó éppen illik ebbe a gazdaságfilozófiába. Az IMF is érdekelt abban, hogy erősebb gazdasági növekedés legyen, hogy a hitelfelvevő vissza tudja fizetni a tartozását, márpedig ehhez az egykulcsos adó is hozzájárul. Január 30-án ülésezik az Európai Tanács is, témája a növekedés lesz, és az ottani elhatározások akár rövid távon is hathatnak az uniós növekedésre. A kormány 0,5 százalékos növekedéssel számol, de a gyorsabb bővülés érdekben tőkésítették fel az MFB-t és várják az uniós lépéseket is.

A gyengébb forint árfolyama ugyan segít az exporton, de a növekedést nem művi úton kell elérni, és a stabil árfolyam a tervezést is támogatja, ezért a stabilitáson van a hangsúly – fejtette ki az államtitkár.

Az a baj, hogy nem mondtuk el a történeteinket

Cséfalvay Zoltán szerint esély van arra, hogy az első negyedévben összejön a megállapodás az Európai Unióval és az IMF-fel, amely erősítené a bizalmat Magyarországgal szemben. A problémát eddig az okozta, hogy „nem mondtuk el a történeteinket”. Jó sztori volt a Széll Kálmán terv, amelyből „például a tömegközlekedésen kívül gyakorlatilag minden célkitűzés megvalósult, 85-90 százalékban”. Az államtitkár hangsúlyozta: nagyon sok reform zajlik, amiről nem beszélünk. Az adósságfék alkotmányos beiktatása is mindössze öt uniós államban, köztük Magyarországon történt meg. „A piac történetekre szavaz. Ha érti a történetet, befektet. A bizalom visszaszerzésének szempontjából óriási lépés volt a Bankszövetséggel való megállapodás december 15-én, amely pontot tett a bankadó végére a kivezetés pontos ütemezésével” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy tavaly az egykulcsos adótól várt gazdaságélénkítő hatás nem következett be, a fogyasztási adókon keresztül nem látszik a fogyasztás bővülése azt mondta: „Ha az szja-ból 400 milliárd forint nem marad tavaly a lakosságnál, nem tudni, mennyivel csökkent volna a fogyasztás, fizették a devizahitelek törlesztését. Az egykulcsos adó azonban gyakorlatilag jövőre lesz valóban 16 százalékos, így a hatásai is fokozatosan lépnek be – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Ha kell, évközben is hozzányúlnak a költségvetéshez

Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban azt mondta: a kormány, ha kell, megteszi évközben is a szükséges lépéseket, hogy tartsa a hiánycélt, többször hangsúlyozta ez irányú elkötelezettségét.

Cséfalvay szerint a hitelminősítők döntéseinek üzenetértéke van: amíg a piac hallgat rájuk, olyan piaci szereplők, akikre figyelni kell. Szerinte a minősítésekhez írt kommentek egyértelműek: a növekedésre kell koncentrálni és a reformokat folytatni kell. A tavaly meghozott több száz törvény a jogi hátterét teremtette meg reformoknak, „amelyek közé, ha csúszott hiba, és ezt az unió kéri, összhangba hozzák az uniós szabályokkal”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrongó Jeruzsálem – kemény figyelmeztetés Izraelnek
Káncz Csaba | 2021. május 10. 18:44
A nemzetközi közösség tegnap élesen elítélte az izraeli kisajátításokat Kelet-Jeruzsálemben, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ma zárt ülést tart az ügyben. Az Arab Liga külügyminiszterei holnap tanácskoznak. Az erőszak veszélyezteti a koalíciós kormány megalakulását is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jövő héten kinyit Ausztria – ott is komoly előnyöket élveznek majd a beoltottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 18:27
Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.
Makro / Külgazdaság Egyre elfogadottabb Le Pen pártja a franciáknál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 10. 17:52
Egyre nő azok száma, akik szerint nem veszélyezteti a demokráciát. Minden második ember ugyanakkor továbbra is elutasítja.
Makro / Külgazdaság 2022-ben már havi 8250 forint lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék
Kormos Olga | 2021. május 10. 16:18
Az egészségügyi szolgáltatási járulék immár évről-évre változó összeg. Ennek köszönhetően a jövő évi költségvetési törvényjavaslat 2022-re már 8 250 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot rögzít.
Makro / Külgazdaság 100,5 milliárdos plusszal zárt áprilisban az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2021. május 10. 12:09
Kb. mint tavaly.
Makro / Külgazdaság Megint drágulás lesz a hazai benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 10:33
Ezúttal azonban csak a gázolaj literenkénti bruttó átlagára megy feljebb, 2 forintal, a benziné változatlan marad. Aminek következtében március végét követően ismét az a helyzet áll elő, hogy a két üzemanyag-fajta szinte hajszálra ugyanannyiba kerül majd, csak most a benzin a drágább. 
Makro / Külgazdaság Keddtől Törökországba is utazhatnak a már beoltott magyarok
MTI | 2021. május 10. 09:57
És jöhetnek hozzánk a már beoltott törökök. A két ország kölcsönösen elfogadja egymás oltási igazolványait.
Makro / Külgazdaság Mától ismét iskola - vissza kell szocializálni a gyerekeket
Kormos Olga | 2021. május 10. 09:52
Ma reggel a felsőoktatás kivételével ismét visszaállt a rend: már nemcsak az általános iskolák alsósait, de a felsősöket, valamint a középiskolásokat is személyesen várták a tanárok. Több hónap után nem könnyű ismét a jelenléti oktatásban részt venni, sokan félnek is visszaülni a padokba. Egy édesapa ezért azt kéri a pedagógusoktól, hogy a visszatéréskor legyenek kíméletesek a gyerekekkel.
Makro / Külgazdaság 1003 milliárdból gazdálkodhat jövőre a Magyar Honvédség
Privátbankár.hu | 2021. május 10. 08:16
Ez jócskán több az idei keretnél. 
Makro / Külgazdaság Nem hosszabbítja meg szerződését az AstraZenecával az EU
MTI | 2021. május 10. 07:18
Bizalomhiány alakult ki az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártóval szemben a lassú szállítások miatt, ezért nem hosszabbítja meg a vakcinavásárlási szerződést a céggel az Európai Bizottság - mondta vasárnap a VRT holland nyelvű belga köztévének Didier Reynders uniós biztos.
hírlevél
depositphotos