1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A stratégiai államtitkár szerint üzenetértéke van a hitelminősítők döntésének, amit meg kell hallani, és 7 százalék alá kell szorítani az állampapír hozamokat - ehhez kell az EU-IMF megállapodás. Ha a hiány alakulása indokolja, év közben is megteszi a szükséges lépéseket a kormány.

Hogy került újra képbe az IMF?

Cséfalvay Zoltán szerint ősz eleje óta látható volt, hogy Európában jelentős változás megy végbe, szeptembertől az eurózóna válsága minőségi fordulatot vett, mindez jelentősen kihatott Magyarországra. Emiatt volt indokolt, hogy Magyarország védőhálót kérjen az EU-IMF párostól. „A piac türelmetlenné vált, nem tudja kezelni, hogy az eurózóna GDP-jének 1 százalékát adó Görögországgal két éve nem tud mit kezdeni az Európai Unió. Ez kihatott arra, hogy Magyarország miként tud forrásokat szerezni a piacokon, és milyen kamatokkal, ráadásul az eurózóna válságára gyakorlatilag azóta nincs válasz” – indokolta a kapcsolatfelvételt Cséfalvay a Gazdasági Rádiónak adott interjúban.

Az államtitkár szerint a védőhálóra részben azért van szükség, mert a 2008-ban felvett 20 milliárd eurónyi hitel visszafizetése erre és a következő esztendőre esik, és a pillanatnyi helyzetben védőháló szükséges ahhoz, hogy olcsóbban lehessen finanszírozni az országot. Az év elején tapasztalt 10 százalékos hozamszint hosszú távon nem tartható fenn, az államtitkár szerint ezen tudna segíteni az IMF-hitel, amely a hozamszintet is lejjebb hozhatná, a forint árfolyamát is erősíthetné. Cséfalvay Zoltán szerint az euróövezetben idén 1100 milliárd eurónyi hitelt kell megújítani, míg Magyarország esetében mintegy 5 milliárd euróról van szó. Az államtitkár azt mondta: 7 százalék alatti hozamokat kell megcélozni Magyarország esetében, miközben a cél továbbra is az, hogy Magyarország a piacról finanszírozza magát.

Ragaszkodnak az egykulcsos adóhoz

Az IMF-nek ma már nagyon sokfajta hitelkerete van, van közöttük teljesen rugalmas, illetve kötöttebb jellegű. Az elővigyázatossági keretnek van egy készenléti változata, amelyhez csak akkor nyúlnak hozzá, ha szükség van rá. A tárgyalások keretében derül ki, melyik változatot kapja meg Magyarország.

A stratégiai államtitkár furcsának tartaná, ha az egykulcsos adó feltételévé válna a tárgyalásoknak, hiszen az IMF éppen a szabadpiac híve, márpedig az egykulcsos, 16 százalékos adó éppen illik ebbe a gazdaságfilozófiába. Az IMF is érdekelt abban, hogy erősebb gazdasági növekedés legyen, hogy a hitelfelvevő vissza tudja fizetni a tartozását, márpedig ehhez az egykulcsos adó is hozzájárul. Január 30-án ülésezik az Európai Tanács is, témája a növekedés lesz, és az ottani elhatározások akár rövid távon is hathatnak az uniós növekedésre. A kormány 0,5 százalékos növekedéssel számol, de a gyorsabb bővülés érdekben tőkésítették fel az MFB-t és várják az uniós lépéseket is.

A gyengébb forint árfolyama ugyan segít az exporton, de a növekedést nem művi úton kell elérni, és a stabil árfolyam a tervezést is támogatja, ezért a stabilitáson van a hangsúly – fejtette ki az államtitkár.

Az a baj, hogy nem mondtuk el a történeteinket

Cséfalvay Zoltán szerint esély van arra, hogy az első negyedévben összejön a megállapodás az Európai Unióval és az IMF-fel, amely erősítené a bizalmat Magyarországgal szemben. A problémát eddig az okozta, hogy „nem mondtuk el a történeteinket”. Jó sztori volt a Széll Kálmán terv, amelyből „például a tömegközlekedésen kívül gyakorlatilag minden célkitűzés megvalósult, 85-90 százalékban”. Az államtitkár hangsúlyozta: nagyon sok reform zajlik, amiről nem beszélünk. Az adósságfék alkotmányos beiktatása is mindössze öt uniós államban, köztük Magyarországon történt meg. „A piac történetekre szavaz. Ha érti a történetet, befektet. A bizalom visszaszerzésének szempontjából óriási lépés volt a Bankszövetséggel való megállapodás december 15-én, amely pontot tett a bankadó végére a kivezetés pontos ütemezésével” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy tavaly az egykulcsos adótól várt gazdaságélénkítő hatás nem következett be, a fogyasztási adókon keresztül nem látszik a fogyasztás bővülése azt mondta: „Ha az szja-ból 400 milliárd forint nem marad tavaly a lakosságnál, nem tudni, mennyivel csökkent volna a fogyasztás, fizették a devizahitelek törlesztését. Az egykulcsos adó azonban gyakorlatilag jövőre lesz valóban 16 százalékos, így a hatásai is fokozatosan lépnek be – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Ha kell, évközben is hozzányúlnak a költségvetéshez

Az államháztartási hiánnyal kapcsolatban azt mondta: a kormány, ha kell, megteszi évközben is a szükséges lépéseket, hogy tartsa a hiánycélt, többször hangsúlyozta ez irányú elkötelezettségét.

Cséfalvay szerint a hitelminősítők döntéseinek üzenetértéke van: amíg a piac hallgat rájuk, olyan piaci szereplők, akikre figyelni kell. Szerinte a minősítésekhez írt kommentek egyértelműek: a növekedésre kell koncentrálni és a reformokat folytatni kell. A tavaly meghozott több száz törvény a jogi hátterét teremtette meg reformoknak, „amelyek közé, ha csúszott hiba, és ezt az unió kéri, összhangba hozzák az uniós szabályokkal”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG