<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A szeptemberi csökkenés után októberben hatalmasat ugrott a kormányzat adóssága.

Októberben 469 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága, ami az idei év harmadik legnagyobb növekedésének felel meg - írja az mfor.hu a Pénzügyminisztérium közlésére hivatkozva.

Ezzel október végén 28 887 milliárd forintra rúgott a tartozások állománya, ami történelmi csúcsnak felel meg. A lap hozzáteszi, a nominális adósság növekedési trendjének megállítása nagyon nehéz feladat és annak feltétele a szufficites, vagy legalábbis nullás költségvetés.

Ezzel a kormányzat október végén már 2141 milliárd forinttal több adósságot tartott nyilván, mint tavaly év végén. A növekedés hátterében több, ellentétes hatású tényező áll:

 • a költségvetés hiányát és a devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 2124 milliárddal növelte az állományt,
 • a forint tavaly év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az adósság devizaállományán keresztül 265,6 milliárdos emelkedést eredményezett,
 • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok 34,5 milliárddal növekedtek,
 • a nettó devizatörlesztés azonban 283,4 milliárddal apasztotta az adósság állományát az idei évben.

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
  Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
  Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
  Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
  Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
  A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
  Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
  Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
  Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
  Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
  Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
  Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
  Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
  Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
  Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
  Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
  Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
  Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
  Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
  Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
  A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
  Makro / Külgazdaság Nagy sikert könyvelhet el az ukrán hadsereg
  Privátbankár.hu | 2022. október 1. 19:09
  A stratégiailag fontos luhanszki város, Liman visszafoglalása az ukrán hadi vezetés szerint Donbasz felszabadításához is vezethet. Eközben az oroszok elismerték, hogy „ideiglenesen őrizetbe vették” a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, hogy kihallgathassák.
  Makro / Külgazdaság Von der Leyen: a bolgár–görög gázvezeték Európa szabadságát jelképezi
  Privátbankár.hu | 2022. október 1. 16:36
  A Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték kiépítéséhez az Európai Bizottság 250 millióval járult hozzá. Ursula von der Leyen szerint az ilyen projekteknek köszönhetően Európának elegendő földgáza lesz télire.
  Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott
  Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
  A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
  Friss
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG