<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A szeptemberi csökkenés után októberben hatalmasat ugrott a kormányzat adóssága.

Októberben 469 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága, ami az idei év harmadik legnagyobb növekedésének felel meg - írja az mfor.hu a Pénzügyminisztérium közlésére hivatkozva.

Ezzel október végén 28 887 milliárd forintra rúgott a tartozások állománya, ami történelmi csúcsnak felel meg. A lap hozzáteszi, a nominális adósság növekedési trendjének megállítása nagyon nehéz feladat és annak feltétele a szufficites, vagy legalábbis nullás költségvetés.

Ezzel a kormányzat október végén már 2141 milliárd forinttal több adósságot tartott nyilván, mint tavaly év végén. A növekedés hátterében több, ellentétes hatású tényező áll:

 • a költségvetés hiányát és a devizaadósságot finanszírozó nettó forintkibocsátás 2124 milliárddal növelte az állományt,
 • a forint tavaly év végéhez képest bekövetkezett gyengülése az adósság devizaállományán keresztül 265,6 milliárdos emelkedést eredményezett,
 • a deviza-keresztárfolyamok változása miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok 34,5 milliárddal növekedtek,
 • a nettó devizatörlesztés azonban 283,4 milliárddal apasztotta az adósság állományát az idei évben.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
  Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
  Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
  Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
  Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
  Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
  Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
  MTI | 2021. július 26. 13:19
  A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
  Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
  Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
  Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
  Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
  Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
  Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
  Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
  MTI | 2021. július 26. 07:41
  Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
  Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
  MTI | 2021. július 26. 07:02
  Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
  Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
  MTI | 2021. július 26. 06:27
  Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
  Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
  Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
  Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
  Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
  Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
  Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos