Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyszerre lehet megalázó döntés és ügyes trükk az Európai Néppárt határozata a Fidesz tagságának felfüggesztéséről. Orbán Viktor ugyanakkor továbbra is szeretne a pártcsalád tagja maradni, aminek hátterében hideg politikai kalkuláció állhat - írják külföldi lapok.
Orbán Viktor tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Jelentős terjedelemben foglalkozik a nemzetközi sajtó azzal, hogy tegnap az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése hatalmas többséggel megszavazta a Fidesz tagságának felfüggesztését.

Megalázó döntés

Az EPP döntésével megalázta Orbán Viktort – írja véleménycikkében a Die Welt. A konzervatív német napilap szerint ugyanis a Fidesznek mostantól nincsenek jogai a pártcsaládban, mégis továbbra is támogatnia kell azt.

„Orbán mindig büszke magyarnak állítja be magát, de mint ilyennek, soha nem szabadott volna elfogadnia ezt a megalázást, és magától pontot kellett volna tennie az ügyre. De nem ez történt, ami azt jelzi, hogy Orbánnak sürgősen szüksége van az EPP-re, és továbbra is mindenképp hatalmi bázisként akarja használni a számos fontos kormányfőt tagjai közt tudó konzervatív pártszövetséget Európában. Nem akar a piszkos sarokba állni Le Pennel és társaival.”

A Welt szerint az EPP-nek már rég ki kellett volna zárnia a Fideszt, mivel a magyar kormány politikája már régóta nem egyeztethető össze a pártcsalád alapértékeivel, és ezt számos vizsgálat bizonyította. Az EPP most mégis egy újabb bizottságot állít fel az ügyben, amely az értékek betartását hivatott ellenőrizni.

Ügyes trükk

A lap szerint azonban ez a testület hű pártkatonákból áll, és a pártvezetésnek tetsző ítéletet hoz majd. Felállítása ügyes trükk Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje részéről, aki ezáltal időt nyer, és miközben azt sugallja, hogy kritikusan felülvizsgálja az orbáni politikát, egyúttal esélyt ad arra, hogy a Fidesz visszaszerezze a tagságát.

Ez nem tiszta, de hatalompolitika szempontjából jó lépés, írja a Die Welt. (A cikk alatti szavazás tanúsága szerint ugyanakkor az olvasók nagy többsége nem ért egyet a szerzővel – a szerk.)

Hideg kalkuláció

Szintén nagy terjedelemben foglalkozik a Fidesz felfüggesztésével a BBC. A brit közszolgálati adó budapesti tudósítója, Nick Thorpe szerint Orbán Viktor hideg politikai kalkulációból döntött úgy, hogy tovább harcol az EPP-tagságért.

A pártcsaládon belüli szavazati jog és a jelöltállítás lehetőségének elvesztése ugyanis kis ár a megmaradó tagságért. Ráadásul a Fidesz-szavazók többsége EU-párti.

„Sok Fidesz szavazó attól fél, hogy a kiesés egy európai intézményből – az EPP-ből – azt jelentené, hogy megindulnak a lejtőn, és végül Magyarország az Európai Unióból is kiesik”

- írja a BBC, és emlékeztet arra, hogy a magyar kormánypárt folyamatosan monitorozza a közvélemény reakcióit.

Nick Thorpe szintén úgy véli, hogy Orbán Viktor a tagság megőrzésével továbbra is platformként használhatja az EPP-t migránsellenes retorikájához. Ha pedig a bevándorlás-ellenes erők jól szerepelnek a májusi európai parlamenti választásokon, akkor dönthet úgy, hogy kilép a Néppártból, és csatlakozik hozzájuk.

Puha diktatúra

Hosszú riportban foglalkozik a Fidesz körüli fejleményekkel a New York Times is. Az amerikai napilap szerint „Orbán úr” az elmúlt kilenc évben puha diktatúrát épített ki az Európai Unión belül, amit Brüsszel nagyrészt tétlenül nézett, és eddig a Néppárt is védelmet nyújtott neki.

A lap szerint azáltal, hogy az EPP felfüggesztette, de nem zárta ki a Fideszt, számíthat a májusban megválasztandó képviselőire az Európai Parlamentben, és így csökkentheti a „populista szélsőjobb” jelöltek várható hullámának hatását.

Hatalmas többség

Mint ismert, tegnap az Európai Néppárt azonnali hatállyal felfüggesztette a Fidesz tagságát. A pártcsalád politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a felfüggesztés mellett, és hárman ellene.

Az EPP közleménye szerint az ezt megelőző döntést ugyanerről az EPP elnöksége a magyar kormánypárttal együtt hozta meg. A Néppárt honlapján elérhető dokumentum úgy fogalmaz: az elnökség és a Fidesz közösen megegyezett arról, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben. (Erről a dokumentumról szavazott később a politikai közgyűlés.) Orbán Viktor tegnap esti brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását.

A kérdés azért került napirendre, mert előzőleg 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Az EPP szerint a tegnapi döntés következtében Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az EU csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán, a Fidesz nem jelölhet politikust a pártcsalád különböző tisztségeire, és nem szólhat bele jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Ezzel párhuzamosan az EPP felállít egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett bölcsek tanácsát, amely  tanulmányozni fogja a magyarországi fejleményeket és értékeli majd a Fidesz politikáját. A vizsgálat befejeződéséig a Fidesz tagsága függőben marad.    

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Márciusig kétmillió embert oltana be a kormány
MTI | 2021. január 16. 16:38
Ha bejöhetnek az orosz és kínai vakcinák. Ha csak az uniós beszerzésre hagyatkozhatunk, akkor szeptember vége előtt nem lehet feloldani a korlátozásokat - értesült az M1.
Makro / Külgazdaság Armin Laschet nyert a CDU elnökválasztásán
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 12:34
Orbán Viktor számára lehetett volna jobb is az választás eredménye.
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban - FRISSÍTVE: Megvan a győztes!
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Friss
hírlevél