BUX
34 620.25
-0.21%
-71.00
OTP
10 260.00
-1.25%
-130.00
MOL
1 722.00
+0.29%
+5.00
RICHTER
6 835.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
367.00
-0.14%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 21. 11:43

Egyszerre lehet megalázó döntés és ügyes trükk az Európai Néppárt határozata a Fidesz tagságának felfüggesztéséről. Orbán Viktor ugyanakkor továbbra is szeretne a pártcsalád tagja maradni, aminek hátterében hideg politikai kalkuláció állhat - írják külföldi lapok.

Orbán Viktor tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Jelentős terjedelemben foglalkozik a nemzetközi sajtó azzal, hogy tegnap az Európai Néppárt (EPP) politikai közgyűlése hatalmas többséggel megszavazta a Fidesz tagságának felfüggesztését.

Megalázó döntés

Az EPP döntésével megalázta Orbán Viktort – írja véleménycikkében a Die Welt. A konzervatív német napilap szerint ugyanis a Fidesznek mostantól nincsenek jogai a pártcsaládban, mégis továbbra is támogatnia kell azt.

„Orbán mindig büszke magyarnak állítja be magát, de mint ilyennek, soha nem szabadott volna elfogadnia ezt a megalázást, és magától pontot kellett volna tennie az ügyre. De nem ez történt, ami azt jelzi, hogy Orbánnak sürgősen szüksége van az EPP-re, és továbbra is mindenképp hatalmi bázisként akarja használni a számos fontos kormányfőt tagjai közt tudó konzervatív pártszövetséget Európában. Nem akar a piszkos sarokba állni Le Pennel és társaival.”

A Welt szerint az EPP-nek már rég ki kellett volna zárnia a Fideszt, mivel a magyar kormány politikája már régóta nem egyeztethető össze a pártcsalád alapértékeivel, és ezt számos vizsgálat bizonyította. Az EPP most mégis egy újabb bizottságot állít fel az ügyben, amely az értékek betartását hivatott ellenőrizni.

Ügyes trükk

A lap szerint azonban ez a testület hű pártkatonákból áll, és a pártvezetésnek tetsző ítéletet hoz majd. Felállítása ügyes trükk Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje részéről, aki ezáltal időt nyer, és miközben azt sugallja, hogy kritikusan felülvizsgálja az orbáni politikát, egyúttal esélyt ad arra, hogy a Fidesz visszaszerezze a tagságát.

Ez nem tiszta, de hatalompolitika szempontjából jó lépés, írja a Die Welt. (A cikk alatti szavazás tanúsága szerint ugyanakkor az olvasók nagy többsége nem ért egyet a szerzővel – a szerk.)

Hideg kalkuláció

Szintén nagy terjedelemben foglalkozik a Fidesz felfüggesztésével a BBC. A brit közszolgálati adó budapesti tudósítója, Nick Thorpe szerint Orbán Viktor hideg politikai kalkulációból döntött úgy, hogy tovább harcol az EPP-tagságért.

A pártcsaládon belüli szavazati jog és a jelöltállítás lehetőségének elvesztése ugyanis kis ár a megmaradó tagságért. Ráadásul a Fidesz-szavazók többsége EU-párti.

„Sok Fidesz szavazó attól fél, hogy a kiesés egy európai intézményből – az EPP-ből – azt jelentené, hogy megindulnak a lejtőn, és végül Magyarország az Európai Unióból is kiesik”

- írja a BBC, és emlékeztet arra, hogy a magyar kormánypárt folyamatosan monitorozza a közvélemény reakcióit.

Nick Thorpe szintén úgy véli, hogy Orbán Viktor a tagság megőrzésével továbbra is platformként használhatja az EPP-t migránsellenes retorikájához. Ha pedig a bevándorlás-ellenes erők jól szerepelnek a májusi európai parlamenti választásokon, akkor dönthet úgy, hogy kilép a Néppártból, és csatlakozik hozzájuk.

Puha diktatúra

Hosszú riportban foglalkozik a Fidesz körüli fejleményekkel a New York Times is. Az amerikai napilap szerint „Orbán úr” az elmúlt kilenc évben puha diktatúrát épített ki az Európai Unión belül, amit Brüsszel nagyrészt tétlenül nézett, és eddig a Néppárt is védelmet nyújtott neki.

A lap szerint azáltal, hogy az EPP felfüggesztette, de nem zárta ki a Fideszt, számíthat a májusban megválasztandó képviselőire az Európai Parlamentben, és így csökkentheti a „populista szélsőjobb” jelöltek várható hullámának hatását.

Hatalmas többség

Mint ismert, tegnap az Európai Néppárt azonnali hatállyal felfüggesztette a Fidesz tagságát. A pártcsalád politikai közgyűlésén 190-en szavaztak a felfüggesztés mellett, és hárman ellene.

Az EPP közleménye szerint az ezt megelőző döntést ugyanerről az EPP elnöksége a magyar kormánypárttal együtt hozta meg. A Néppárt honlapján elérhető dokumentum úgy fogalmaz: az elnökség és a Fidesz közösen megegyezett arról, hogy a Fidesz felfüggeszti tagságát az EPP-ben. (Erről a dokumentumról szavazott később a politikai közgyűlés.) Orbán Viktor tegnap esti brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta: a Fidesz egyoldalúan függeszti fel jogainak a gyakorlását.

A kérdés azért került napirendre, mert előzőleg 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését.

Az EPP szerint a tegnapi döntés következtében Orbán Viktor nem vehet részt az EPP csütörtöki, az EU csúcstalálkozóját szokásosan megelőző tanácskozásán, a Fidesz nem jelölhet politikust a pártcsalád különböző tisztségeire, és nem szólhat bele jövőbeni politikai irányvonalának alakításába.

Ezzel párhuzamosan az EPP felállít egy vizsgálóbizottságot, az úgynevezett bölcsek tanácsát, amely  tanulmányozni fogja a magyarországi fejleményeket és értékeli majd a Fidesz politikáját. A vizsgálat befejeződéséig a Fidesz tagsága függőben marad.    

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
Friss
hírlevél