1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Londoni pénzügyi elemzők csütörtöki kommentárjai szerint ha az euróövezeti jegybank nem hajlandó határozott lépésekkel az euró megmentésére sietni, akkor nehéz elképzelni, hogy mi fog véget vetni a jelenlegi valutauniós adósságválságnak.

Jonathan Loynes, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics európai főközgazdásza - arra reagálva, hogy Mario Draghi EKB-elnök a bank csütörtöki kamatcsökkentése utáni sajtóértekezletén elvetette a széleskörű jegybanki kötvényvásárlásokat - úgy fogalmazott: Draghi "porrá zúzta azokat a reményeket", hogy az EKB hatékony válságmegoldó intézkedésekkel áll elő.

Loynes szerint Draghi inkább akkor tűnt határozottnak, "sőt csaknem agresszívnak", amikor kizárta az eurójegybanki kötvényvásárlások jelentős kiszélesítését, pedig ezt a piacok most már gyakorlatilag elkerülhetetlennek tartják.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint Draghi maga is hozzájárult ehhez a várakozáshoz, amikor a minap az Európai Parlamentben kijelentette, hogy ha sikerül megalkotni a túlzott hiányok kialakulásának megakadályozására szolgáló "költségvetési csomagot", azt "egyéb elemek követhetik". Csütörtökön azonban az EKB elnöke világossá tette, hogy valójában az euróövezeti pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) megerősítésére, illetve az EFSF felváltására kidolgozandó mechanizmus, az ESM létrehozásának előrehozatalára gondolt.

A Capital Economics európai főközgazdásza szerint az új EKB-elnök "kommunikációs képességeit kérdőjelezi meg", hogy hagyta egy ilyen széleskörű félreértés elterjedését és fennmaradását több napon át.

Ugyanezt emelték ki csütörtöki londoni kommentárjukban a Commerzbank elemzői. A ház szerint Draghi európai parlamentbeli megjegyzése indította el azokat a spekulációkat, hogy az EKB növelheti a valutauniós kormánykötvények vásárlását, ha az uniós kormányfők a csütörtök-pénteki brüsszeli csúcson megállapodnak az alapvető euróövezeti reformokról.

A Commerzbank elemzői szerint ugyanakkor Draghinak bizonyos mértékig nem is volt más választása, mint az agresszívabb EKB-kötvényvásárlásokkal kapcsolatos remények lehűtése, mivel máskülönben éppen azt a nyomást enyhítette volna, amely az EU-csúcs részvevőire nehezedik az euróövezeti reformokról szóló döntések meghozatala végett.

A ház szerint nem kizárt, hogy az eurójegybank a következő hónapokban módosítja a kötvényvásárlásokkal kapcsolatos politikáját. A Commerzbank elemzői azonban úgy vélekedtek csütörtöki londoni kommentárjukban, hogy valószínűleg csak egy vészhelyzet kialakulása bírhatná rá az EKB-t a kötvényvásárlások agresszív mértékű fokozására. A cég szerint ez megtörténhet például abban az esetben, ha Olaszországnak - amelynek februárban jelentős adósságtörlesztéshez kell forrásokat előteremtenie - nem sikerült elégséges kötvényt értékesítenie a piacon.

Jonathan Loynes, a Capital Economics európai főközgazdásza szerint ugyanakkor az EKB erőteljes üzenetben tudatta, hogy az erre irányuló felhívások ellenére sem fog az utolsó hitelezői mentsvár szerepének betöltésével, vagyis hatalmas mennyiségű pénz "kinyomtatásával" felsorakozni az olasz vagy éppen a spanyol kötvénypiac mögött.

A vezető elemző szerint mindezt egybevetve nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy az eurójegybank megteszi azokat a határozott lépéseket, amelyekben a piaci szereplők és a döntéshozók reménykednek.

Loynes szerint az EU-csúcs részvevői a jövőbeni adósságválságok elkerülését célzó, szorosabb integráció felé vezető lépéseket fogják megvitatni, de mivel az EKB nem hajlandó az euró megmentésére sietni, egyelőre azt is nagyon nehéz elképzelni, hogy a mostani válságnak mi vet majd véget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG