<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nemrég közzétette a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is a 2020-as beszámolóját. Áder János köztársasági elnök alapítványa jelentős költségvetési támogatással minimális nyereséggel zárt.

Szépen gyarapszik Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, hiszen nemcsak a bevételei és kiadásai, hanem a foglalkoztatottak száma is jelentősen növekedett - derül ki az alapítvány 2020-as beszámolójából.

A Kék Bolygó Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre abból az összegből, amit a Magyarországról kivándorolt, és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára

- szól az alapítvány bemutatkozása.

Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Áder János 2017 végén jelentette be, hogy 2016-ban egy klímavédelmi alapítványt hozott létre 85 millió forintból. Az alapítvány folyamatosan bővül, hiszen a 2018-as beszámoló szerint a központi költségvetésből még csak 234 millió forint támogatás érkezett az alapítványhoz. Ez a szám 2019-ben már 419 millió forint lett, 2020-ban pedig sikerült átlépni az egymilliárd forintos határt is 21 millió forinttal. Kiadói jog értékesítéséből 7 millió forint bevétele származott, egyéb bevételekkel együtt pedig már 1 milliárd 44 millió forint bevételből gazdálkodott az alapítvány tavaly. 

Sikerült költekezni is, hiszen a 2019-es 426 millió forint kiadást 2020-ban 1 milliárd és 43 millió forint követte. Ebből mintegy félmilliárd forint az igénybevett szolgáltatás, míg a személyi jellegű ráfordítás 72 millió forintról 186 millió forintra szökött fel. Ez annak is lehet köszönhető, hogy 2019-ben még csak 7 főt foglalkoztatott Áder János köztársasági elnök klímavédelmi alapítványa, 2020-ban viszont már 23 munkatárs tevékenykedett a nemes célok elérése érdekében. Összességében pedig a 10 millió forintos nyereség 607 ezer forintra apadt.

Az alapítvány beszámolóját Priszter Erzsébet készítette, róla még a Szájer-ügy kapcsán írt az mfor.hu: a fideszes EP-képviselők mindegyike az Euroliv Kft.-n keresztül intézkedik (szakértői tanulmányok készítése), ennek a cégnek a tulajdonosa Priszter Erzsébet, aki 2018-ban még biztosan a Fidesz pénzügyi kimutatását szignózta főkönyvelőként. Priszter Erzsébet tulajdonosa a PTA-DIAMOND Könyvvizsgáló Kft.-nek is, amely szépen fejlődik: a 2018-as 111 millió forintos forgalomról 2019-ben sikerült 140 millió forintra bővülni, ezt a szintet pedig 2020-ban is sikerült tartani.

Legutóbb a Velencei-tó kapcsán lehetett hallani az alapítványról: a kormány ugyan nem adott pénzt a tó megmentésére, de Áder János köztársasági elnök arra kérte az alapítványt, hogy gyűjtsön egy csapatot a Velencei-tó múltját, jelenét és remélt jövőjét ismerő vízügyi szakemberekből, biológusokból és más tudományterületek képviselőiből, akik megfogalmaznak egy szakmailag megalapozott cselekvési tervet.

A köztársasági elnök alapítványa 2019. június 12-én 100 százalékos tulajdoni hányaddal megalapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Zrt.-t annak érdekében, hogy a társaság a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatását kidolgozza és a társadalmi környezettudatosságot a helyi közösöségek bevonásával továbbfejlessze. A Kék Bolygó Klímavédelmi Zrt. alapítói vagyonának összege 5,7 millió forint volt, amit 2020. október 19-én 6,7 millió forintra emeltek. Idén júliusban pedig már ezt is keveselték: ekkor lett 9 millió forint a jegyzett tőke összege.

A cég vezérigazgatója Csepreghy Nándor, aki 2015-2018 között a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára volt. Bevétele nem volt a Zrt.-nek, de a saját tőkéje 2,7 milliárd forint. Beszámolóját szintén Priszter Erzsébet állította össze.

Koronavírus-árvák

Áder János májusban jelentette be egy új alapítványt létrehozását: a Regőczi Alapítvány hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítana azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Olyan támogatást kívánnak biztosítani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képes saját magáról gondoskodni.

A több mint kilencszáz kisgyermek és kamasz tragédiáját megváltoztatni sajnos nem tudjuk, a lehetőségeinkhez mérten sorsukat segíteni azonban kötelességünk

- olvasható az alapítvány bemutatkozása.

A köztársasági elnök az alapítvány oldalán úgy fogalmaz, hogy minden gyermek személyre szabott segítségre számíthat attól függően, hogy mire van szüksége: ösztöndíj, lakhatási támogatás, szociális juttatás, a közlekedés támogatása és még számos olyan gondoskodási forma, ami a gyermek fejlődését, gyarapodását, tanulását, megélhetését segíti elő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos