<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nemrég közzétette a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány is a 2020-as beszámolóját. Áder János köztársasági elnök alapítványa jelentős költségvetési támogatással minimális nyereséggel zárt.

Szépen gyarapszik Áder János köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, hiszen nemcsak a bevételei és kiadásai, hanem a foglalkoztatottak száma is jelentősen növekedett - derül ki az alapítvány 2020-as beszámolójából.

A Kék Bolygó Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre abból az összegből, amit a Magyarországról kivándorolt, és Manchesterben 2013-ban elhunyt Balázs Miklós elektromérnök hagyományozott a hivatalban lévő köztársasági elnökre azzal, hogy fordítsa a pénzt a magyarok javára

- szól az alapítvány bemutatkozása.

Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Áder János köztársasági elnök klímaváltozással kapcsolatos előadást tart az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Áder János 2017 végén jelentette be, hogy 2016-ban egy klímavédelmi alapítványt hozott létre 85 millió forintból. Az alapítvány folyamatosan bővül, hiszen a 2018-as beszámoló szerint a központi költségvetésből még csak 234 millió forint támogatás érkezett az alapítványhoz. Ez a szám 2019-ben már 419 millió forint lett, 2020-ban pedig sikerült átlépni az egymilliárd forintos határt is 21 millió forinttal. Kiadói jog értékesítéséből 7 millió forint bevétele származott, egyéb bevételekkel együtt pedig már 1 milliárd 44 millió forint bevételből gazdálkodott az alapítvány tavaly. 

Sikerült költekezni is, hiszen a 2019-es 426 millió forint kiadást 2020-ban 1 milliárd és 43 millió forint követte. Ebből mintegy félmilliárd forint az igénybevett szolgáltatás, míg a személyi jellegű ráfordítás 72 millió forintról 186 millió forintra szökött fel. Ez annak is lehet köszönhető, hogy 2019-ben még csak 7 főt foglalkoztatott Áder János köztársasági elnök klímavédelmi alapítványa, 2020-ban viszont már 23 munkatárs tevékenykedett a nemes célok elérése érdekében. Összességében pedig a 10 millió forintos nyereség 607 ezer forintra apadt.

Az alapítvány beszámolóját Priszter Erzsébet készítette, róla még a Szájer-ügy kapcsán írt az mfor.hu: a fideszes EP-képviselők mindegyike az Euroliv Kft.-n keresztül intézkedik (szakértői tanulmányok készítése), ennek a cégnek a tulajdonosa Priszter Erzsébet, aki 2018-ban még biztosan a Fidesz pénzügyi kimutatását szignózta főkönyvelőként. Priszter Erzsébet tulajdonosa a PTA-DIAMOND Könyvvizsgáló Kft.-nek is, amely szépen fejlődik: a 2018-as 111 millió forintos forgalomról 2019-ben sikerült 140 millió forintra bővülni, ezt a szintet pedig 2020-ban is sikerült tartani.

Legutóbb a Velencei-tó kapcsán lehetett hallani az alapítványról: a kormány ugyan nem adott pénzt a tó megmentésére, de Áder János köztársasági elnök arra kérte az alapítványt, hogy gyűjtsön egy csapatot a Velencei-tó múltját, jelenét és remélt jövőjét ismerő vízügyi szakemberekből, biológusokból és más tudományterületek képviselőiből, akik megfogalmaznak egy szakmailag megalapozott cselekvési tervet.

A köztársasági elnök alapítványa 2019. június 12-én 100 százalékos tulajdoni hányaddal megalapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Zrt.-t annak érdekében, hogy a társaság a környezetvédelemmel és a klímaváltozással kapcsolatos ismeretek többszintű oktatását kidolgozza és a társadalmi környezettudatosságot a helyi közösöségek bevonásával továbbfejlessze. A Kék Bolygó Klímavédelmi Zrt. alapítói vagyonának összege 5,7 millió forint volt, amit 2020. október 19-én 6,7 millió forintra emeltek. Idén júliusban pedig már ezt is keveselték: ekkor lett 9 millió forint a jegyzett tőke összege.

A cég vezérigazgatója Csepreghy Nándor, aki 2015-2018 között a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára volt. Bevétele nem volt a Zrt.-nek, de a saját tőkéje 2,7 milliárd forint. Beszámolóját szintén Priszter Erzsébet állította össze.

Koronavírus-árvák

Áder János májusban jelentette be egy új alapítványt létrehozását: a Regőczi Alapítvány hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítana azoknak a gyermekeknek, akik a világjárvány idején elvesztették egyik vagy mindkét szülőjüket. Olyan támogatást kívánnak biztosítani, amely megoldást jelenthet mindaddig, amíg a gyermek nagykorú lesz, vagy befejezi a tanulmányait, munkába áll és képes saját magáról gondoskodni.

A több mint kilencszáz kisgyermek és kamasz tragédiáját megváltoztatni sajnos nem tudjuk, a lehetőségeinkhez mérten sorsukat segíteni azonban kötelességünk

- olvasható az alapítvány bemutatkozása.

A köztársasági elnök az alapítvány oldalán úgy fogalmaz, hogy minden gyermek személyre szabott segítségre számíthat attól függően, hogy mire van szüksége: ösztöndíj, lakhatási támogatás, szociális juttatás, a közlekedés támogatása és még számos olyan gondoskodási forma, ami a gyermek fejlődését, gyarapodását, tanulását, megélhetését segíti elő.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló