BUX
35 210.60
+0.46%
+160.00
OTP
9 735.00
+0.15%
+15.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 820.00
+0.89%
+60.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
2020. április 6. 12:35

Nem állít valósat a New York Times-ban megjelent cikk, miszerint Magyarország már régóta a tömeges fertőzések időszakában lenne, valamint szombatról vasárnapra virradóan duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma Budapesten - többek között ezek derültek ki az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

"A kijárási korlátozással kapcsolatban az a rendőri tapasztalat, hogy a jó idő miatt egyre nagyobb számban veszik igénybe az emberek a szabad tereket, emiatt szombatról vasárnapra duplájára nőtt a rendőri intézkedések száma, összesen 614 esetben jártak el Budapesten” – jelentette ki Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

4292 rendőri intézkedés történt ezzel kapcsolatban, 3201 figyelmeztetés, 532 helyszíni bírság, 648 feljelentés. Ismételten kérik a budapesti lakosságot, hogy szigorúbban tartsák be a szabályokat. 14325 házi hatósági karantént rendeltek el eddig, s 112 ezret meghaladta a rendőri ellenőrzések száma.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: Nem igaz a New York Times-ban megjelent cikk állítása. Fotó: mti Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos: Nem igaz a New York Times-ban megjelent cikk állítása. Fotó: mti

A veszélyhelyzettel kapcsolatos új kormányrendelet a mai naptól érvényes, mely többek között a rendvédelmi szervek megemelt szolgálatát írja elő a házi hatósági karanténra, a határvédelemre és a kijárási korlátozásokra vonatkozóan.  A rendelet szabályozza a rendőrök eddigi személyes kommunikációs csatornái helyett a telekommunikációs eszközök használatát.

Kiss Róbert kitért ara is, hogy nagyobb számú román vendégmunkás torlódott össze Nagylaknál, erre Romániával együtt kialakítottak egy közös eljárást: amennyiben a schengeni előírásoknak megfelelnek a vendégmunkások (nem beteg, igazolja, hogy a célország fogadja őt, stb.), akkor átengedjük őket a humanitárius útvonalakon, mondta.  

„744 fő a hivatalos fertőzöttek száma, tegnap 4-en vesztették életüket a járvány miatt, viszont 2 főt le tudtak venni a lélegeztetőgépről a Szent László Kórházban, ami azért különösen jó hír, mert az a hír járja, hogy a lélegeztetőgépre kerülő betegek kezelése igen nehéz” – mondta Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Elmondta azt is, hogy a kormány új rendelete szerint nem csak az egészségügyi, hanem a szociális ágazatban dolgozókra is többletteher hárul. Fontos számba venni, mi az a személyi állomány, amivel gazdálkodhat a magyar kormány, s a 24 órás műszak-48 órás pihenőidő kialakításával talán jobban irányítható ez a folyamat.

Az egyéni védőeszközök kiszállítása az alapellátásba is megtörtént, már 522 sebészi szájmaszkot juttattak el, a továbbiak pótlása is zajlik. A fertőzöttség továbbra is vezet Budapest és Pest megyében, a betegek kétharmadát ezeken a területeken találjuk. Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a parkolás térítésmentessé tétele ne jelentse a lazítást! Több autó jelent meg az utakon, sokan szabadságnak élik meg a parkolási díjmentességet, de továbbra is tartsuk szem előtt a korlátozásokat!

Az időjárási tényezők nemigen vannak hatással a vírusra, nincs bizonyíték arra, hogy hatnának rá – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos egy újságírói kérdésre válaszolva. A New York Times cikkére reagálva elmondta, hogy mivel a WHO magyarországi vezetőjével folyamatos kapcsolatban áll, nem hiszi, hogy mondott volna olyat, hogy hazánkban már régóta tömeges fertőzések zajlanak. Egyébként is bízzák a magyar járványügyi hatóságra ennek megítélését.

„Nagyobb hangsúllyal kell a csoportképző helyeket ellenőriznünk, mától fokozottan figyeljük ezeket” – mondta Kiss Róbert, és hangsúlyozta azt is, hogy elképzelhető, hogy a kijárási korlátozást bármikor szigoríthatják, ha kell.

  • A humanitárius folyosóknál naponta finomítanak az áthaladó szabályokon annak érdekében, hogy az áruszállítás folyamatos maradhasson.
  • A szomszédból átszálló dohányfüst nem fertőz. De a tisztifőorvos azt javasolja, inkább ne is dohányozzanak az emberek.
  • A szombathelyi Kenézy Gyula Kórház is járványkórház lett, ennek oka a járványra való folyamatos felkészülés.
  • A vírusból kigyógyult vendéglátósok az egészségügyi alkalmasságról foglalkozás egészségügyi orvos dönt.
  • Veszélyes hulladékként kezelendők a használt védőeszközök, külön lezárt zacskóban tegyük bele a szemétbe.
  • Passzív immunizálás: New Yorkban a gyógyult betegek vérplazmáját kezdték gyűjteni, s történtek előkészületek ezzel kapcsolatban nálunk is, mert ígéretes terápia lehet.
  • A hatósági házi karantén ellenőrzésénél kérik, hogy jól látható helyre tegyék ki a megjelölést.
  • A vírus magas hőmérsékleten elpusztul, de sajnos nem hatásos a szauna használata a már elkapott vírus ellen.
  • Már Zuglóban is van egy idősek otthona, ahol sokan vannak karanténban.
  • A szociális intézményekkel kapcsolatban tegnap írt alá új eljárásrendet Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
Makro / Külgazdaság Nyitnak a spanyol strandok, júliustól mehetnek a turisták is
Wéber Balázs | 2020. május 25. 09:07
Mától enyhül a karantén Madridban és Barcelonában is, országosan pedig kinyithatnak az első strandok. A spanyolok júliustól várják a külföldi turistákat. Görögország és Horvátország szintén szeretné megmenteni a nyári turistaszezont. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.    
Makro / Külgazdaság 500 közelébe nőtt az elhunytak száma - több mint 1700-an már meggyógyultak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:54
Öt idős, krónikus beteg hunyt el hétfőre - több mint 1700-an meggyógyultak, ismét kevesebb az aktív fertőzött.
Makro / Külgazdaság Pánik után: csak egy ágazatban látják még sötétebbnek a magyar gazdaság jövőjét
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 06:34
Májusban – vélhetően a kormányzat által bejelentett járványügyi lazítás hatására – szinte minden ágazati és a fogyasztói bizalmi index is egyharmadát ledolgozta áprilisi drámai zuhanásának, az iparban azonban még tovább erősödött a pesszimizmus.
hírlevél