BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 30. 18:13

A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.

"Az érdeklődés továbbra is nagy, a kezdeti ötven tesztelést napi százra emeltük, s időközben beszereztünk egy drága automatát, amivel nemsokára már ennek az ötszörösét is tudjuk majd produkálni, ha megérkezik a tesztek izolálásához szükséges kémiai folyadék, amiben kisebb szállítási csúszás van" – válaszolta dr. Széll András ügyvezető igazgató arra a kérdésünkre, igazak-e azok a hírek, miszerint megszűnt a magán koronavírus-tesztelés lehetősége.

A laboratórium ennek ellenére nem kényszerült munkaerőfelvételre, hiszen a szükséges technikát régóta eredményesen használták olyan tesztelésekhez, mint a Hepatitis C-nél, vagy a szexuális úton terjedő fertőzéseknél. Az első 1000 darabos szállítmány után megkapták a következő megrendelésüket is, amit a szakember nem akart számszerűsíteni, de hozzátette: megpróbálnak kielégíteni minden igényt. A magántesztet igénylők között sok a sportoló, vagy például az osztrák követség, akik csak úgy tudják átutaztatni a munkatársaikat a határon, ha papírjuk van róla, hogy nem fertőzöttek. 

„Viszont fontos helyre tenni azt, hogy mi az akkreditált labor fogalma, mert egyesek az ezzel kapcsolatos félreértésekkel szerették volna laboratóriumunk működését akadályozni”- utal arra az esetre az ügyvezető, mikor egyik laptársunk arról írt, hogy jelöletlen konténerben veszik le a vérmintákat.

Laboratóriumuk a NAT (Nemzeti Akkreditációs Testület) által definiált vizsgálati módszerek alkalmazásával végzi vizsgálatait. Mint magyarázza, az akkreditálás fogalma mindig egy-egy eljárásra vonatkozik, és nem laboratóriumokra. Az akkreditáció minden tevékenységnél, ahogy az orvosdiagnosztikai tevékenységeknél is több hónapos folyamat, és a koronavírus tesztelése annyira új, hogy még nem létezik koronavírusra akkreditált labor. Amit a Szent László Kórházban és a többi hét laboratóriumban végeznek, az a WHO protokoll szerint végzett teszt, de ezek egyike sem Magyarországon akkreditált mintavétel a fentiek miatt.

Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com

www.koronavirus.gov.hu oldalán feltüntetett mintavételeket akkreditált laboratóriumokban végzik. A Medical online cikke szerint hazánkban azért ilyen kevés az akkreditált laboratórium, mert az egészségügyi finanszírozórendszer nem teszi lehetővé több ilyen labor létesítését. Csak összehasonlításképpen: Németországban 427, Dániában 224 létezik.

„Azt kell megérteni, hogy mi előszűrünk, s ez a szűrés a lehető legjobb technikával és módszerrel történik. A szűrésnek mindig az a feladata, hogy kimutassuk a pozitív eredményeket és arról a hivatalos járványügyi hatóságot tájékoztassuk. Ezután már az ő feladatuk, hogy megnézzék a beteget, s kimondják, hogy koronavírusos, amit leginkább verifikációnak (megerősítésnek) mondanék. Nemzetközi koronavírus teszteket végzünk, melyek nemzetközi akkreditálással rendelkeznek” - emeli ki a cégvezető.

Az átmeneti kisebb nehézségek ellenére rengeteg a megkeresésük, és úgy érzik, a kezdeti nehézségek kicsit sem csökkentette a beléjük vetett bizalmat. Időközben egyébként újabb vizsgálatok is bekerültek a Mikromikomed Lab palettájára. Egyrészt az Amerikából ismert „cepheid” vizsgáló módszer, amely 45 percen belül eredményt mond. (Ezzel a technikával fél éve mérnek például HIV-et náluk). Az ügyvezető hangsúlyozza, hogy ez nem összetévesztendő a gyorstesztekkel, ez egy abszolút profi mérés, csak gyorsabban meg van az eredmény. Viszont ez még drágább lesz, amit még kérésünkre sem szeretett volna forintosítani. Másrészt a labor elkezdte az antigén-antitest méréseket is, amiről elterjedt, hogy gyorsteszt, pedig ez sem tekinthető annak. A Szent László Kórházzal közösen vizsgálták be pozitív betegeken, s azt mutatja ki, hogy a megbetegedés utáni 8-10. napon folyik-e már ellenanyag termelés a megfertőződött szervezetben, azaz immunis-e már a koronavírusra az illető.

Eredetileg egy budapesti, egy martonvásári és egy balatonfüredi mintavételi pont volt megjelölve a Mikromikomed Lab közösségi oldalán. Az írás megjelenése után azt kérte tőlünk a budapesti helyszín, vegyük ki őket a mintavételi pontok közül, mert ott betiltották a teszteléshez szükséges vérvételeket.

A nagy érdeklődés miatt a mintavételi pontokkal megbízott Mundi Medical Bt. újabb helyszínekben gondolkodott, végül maradt a két vidéki helyszín. A budapestieknél továbbra is házhoz mennek, vagy előre megbeszélt helyen hivatalos, külön jelzéssel ellátott szűrőkocsiban fogadják a jelentkezőket. Jelenleg csak e-mail címen lehet jelentkezni: coronateszt@gmail.com.

Mindeközben a Róbert Magánkórházban elindította a 15 perces koronavírus gyorsteszt lehetőségét, 29990 forintért bárki megvásárolhatja webhopjukban. Bővebb információ: IDE kattintva. 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Megrendülő amerikai köztársaság - Trump új rezsimet akar
Káncz Csaba | 2020. június 2. 06:04
A jelenlegi válságot kihasználva Trump tovább gyengítheti a köztársaság intézményrendszerét és közelebb sodródhat egy félkatonai, autokratikus modellhez. Az amerikai társadalmi rendszer megrendülése elképesztő vehemenciával hozta ki a kritikus és kárövendő hangokat a világ több térségében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Többet vásároltunk pünkösd előtt, mint húsvétkor
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 05:56
Visszatért az élet az áruházakba, egyre jobban megtelnek a kosarak, a pünkösdi hosszú hétvége előtt arányaiban sokkal többet és nagyobb összegekben vásárolt a lakosság, mint a húsvétot megelőző napokban - írta a Magyar Nemzet kedden.
Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
hírlevél