<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.

"Az érdeklődés továbbra is nagy, a kezdeti ötven tesztelést napi százra emeltük, s időközben beszereztünk egy drága automatát, amivel nemsokára már ennek az ötszörösét is tudjuk majd produkálni, ha megérkezik a tesztek izolálásához szükséges kémiai folyadék, amiben kisebb szállítási csúszás van" – válaszolta dr. Széll András ügyvezető igazgató arra a kérdésünkre, igazak-e azok a hírek, miszerint megszűnt a magán koronavírus-tesztelés lehetősége.

A laboratórium ennek ellenére nem kényszerült munkaerőfelvételre, hiszen a szükséges technikát régóta eredményesen használták olyan tesztelésekhez, mint a Hepatitis C-nél, vagy a szexuális úton terjedő fertőzéseknél. Az első 1000 darabos szállítmány után megkapták a következő megrendelésüket is, amit a szakember nem akart számszerűsíteni, de hozzátette: megpróbálnak kielégíteni minden igényt. A magántesztet igénylők között sok a sportoló, vagy például az osztrák követség, akik csak úgy tudják átutaztatni a munkatársaikat a határon, ha papírjuk van róla, hogy nem fertőzöttek. 

„Viszont fontos helyre tenni azt, hogy mi az akkreditált labor fogalma, mert egyesek az ezzel kapcsolatos félreértésekkel szerették volna laboratóriumunk működését akadályozni”- utal arra az esetre az ügyvezető, mikor egyik laptársunk arról írt, hogy jelöletlen konténerben veszik le a vérmintákat.

Laboratóriumuk a NAT (Nemzeti Akkreditációs Testület) által definiált vizsgálati módszerek alkalmazásával végzi vizsgálatait. Mint magyarázza, az akkreditálás fogalma mindig egy-egy eljárásra vonatkozik, és nem laboratóriumokra. Az akkreditáció minden tevékenységnél, ahogy az orvosdiagnosztikai tevékenységeknél is több hónapos folyamat, és a koronavírus tesztelése annyira új, hogy még nem létezik koronavírusra akkreditált labor. Amit a Szent László Kórházban és a többi hét laboratóriumban végeznek, az a WHO protokoll szerint végzett teszt, de ezek egyike sem Magyarországon akkreditált mintavétel a fentiek miatt.

Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.comKépünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com

www.koronavirus.gov.hu oldalán feltüntetett mintavételeket akkreditált laboratóriumokban végzik. A Medical online cikke szerint hazánkban azért ilyen kevés az akkreditált laboratórium, mert az egészségügyi finanszírozórendszer nem teszi lehetővé több ilyen labor létesítését. Csak összehasonlításképpen: Németországban 427, Dániában 224 létezik.

„Azt kell megérteni, hogy mi előszűrünk, s ez a szűrés a lehető legjobb technikával és módszerrel történik. A szűrésnek mindig az a feladata, hogy kimutassuk a pozitív eredményeket és arról a hivatalos járványügyi hatóságot tájékoztassuk. Ezután már az ő feladatuk, hogy megnézzék a beteget, s kimondják, hogy koronavírusos, amit leginkább verifikációnak (megerősítésnek) mondanék. Nemzetközi koronavírus teszteket végzünk, melyek nemzetközi akkreditálással rendelkeznek” - emeli ki a cégvezető.

Az átmeneti kisebb nehézségek ellenére rengeteg a megkeresésük, és úgy érzik, a kezdeti nehézségek kicsit sem csökkentette a beléjük vetett bizalmat. Időközben egyébként újabb vizsgálatok is bekerültek a Mikromikomed Lab palettájára. Egyrészt az Amerikából ismert „cepheid” vizsgáló módszer, amely 45 percen belül eredményt mond. (Ezzel a technikával fél éve mérnek például HIV-et náluk). Az ügyvezető hangsúlyozza, hogy ez nem összetévesztendő a gyorstesztekkel, ez egy abszolút profi mérés, csak gyorsabban meg van az eredmény. Viszont ez még drágább lesz, amit még kérésünkre sem szeretett volna forintosítani. Másrészt a labor elkezdte az antigén-antitest méréseket is, amiről elterjedt, hogy gyorsteszt, pedig ez sem tekinthető annak. A Szent László Kórházzal közösen vizsgálták be pozitív betegeken, s azt mutatja ki, hogy a megbetegedés utáni 8-10. napon folyik-e már ellenanyag termelés a megfertőződött szervezetben, azaz immunis-e már a koronavírusra az illető.

Eredetileg egy budapesti, egy martonvásári és egy balatonfüredi mintavételi pont volt megjelölve a Mikromikomed Lab közösségi oldalán. Az írás megjelenése után azt kérte tőlünk a budapesti helyszín, vegyük ki őket a mintavételi pontok közül, mert ott betiltották a teszteléshez szükséges vérvételeket.

A nagy érdeklődés miatt a mintavételi pontokkal megbízott Mundi Medical Bt. újabb helyszínekben gondolkodott, végül maradt a két vidéki helyszín. A budapestieknél továbbra is házhoz mennek, vagy előre megbeszélt helyen hivatalos, külön jelzéssel ellátott szűrőkocsiban fogadják a jelentkezőket. Jelenleg csak e-mail címen lehet jelentkezni: coronateszt@gmail.com.

Mindeközben a Róbert Magánkórházban elindította a 15 perces koronavírus gyorsteszt lehetőségét, 29990 forintért bárki megvásárolhatja webhopjukban. Bővebb információ: IDE kattintva. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Makro / Külgazdaság Lukasenka elnök hibrid agressziója Litvánia ellen
Káncz Csaba | 2021. augusztus 4. 15:27
A belarusz ellenzéki vezető „megöngyilkolása” Ukrajnában már a Nyugat és Belarusz közötti szürke zónás küzdelemnek a része lehet.  A litván kormány „hibrid támadásról” beszél annak kapcsán, hogy a belarusz rezsim közel-keleti migránsokat használ egyfajta fegyverként és küldi át őket Litvániába.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Új lendülettel masírozhat a világgazdaság, de még mindig ott az inflációs banánhéj
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 14:53
Már 5,6 százalékos növekedésre lehet számítani globálisan, de vannak kockázatok.
Makro / Külgazdaság Olimpiai rekord: 29 új fertőzött 24 órán belül
MTI | 2021. augusztus 4. 13:22
Nem az ilyen csúcsokért követi az ember az eseményt.
Makro / Külgazdaság 60 ország kapott több mint 110 millió adag oltást az USA-tól
MTI | 2021. augusztus 4. 12:41
Az amerikai adományok mennyisége meghaladja a világ országainak összesített adományát, amelyet alacsony és közepes jövedelmű országoknak juttattak.
Makro / Külgazdaság Harmadakkora valószínűséggel fertőződnek meg a kétszer oltottak Coviddal, mint a teljesen oltatlanok
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 12:21
Mutatta ki egy friss felmérés.
Makro / Külgazdaság Továbbra is többet költünk élelmiszerre és kevesebbet bútorra, könyvre
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:52
Nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban, megint többet kaszáltak az élelmiszerüzletek.
Makro / Külgazdaság Trendforduló a benzinkutakon? Péntektől olcsóbban tankolhatunk
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 10:05
Hatott a világpiaci kőolajárak csökkenése: péntektől a benzin literje átlagban bruttó 4, míg a gázolajé 2 forinttal lesz olcsóbb a hazai benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megduplázódott a háromszor beoltottak száma
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 4. 09:31
Elindult a harmadik oltások felvétele, 27 ezren már kérték, 8 ezren meg is kapták. Itt a friss koronavírus-jelentés.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Montenegróban minden nyolcadik fertőzött turista
MTI | 2021. augusztus 4. 08:22
Minden nyolcadik regisztrált fertőzött Montenegróban a turisták közül kerül ki - közölte az ország közegészségügyi intézete szerdán.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos