Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.

"Az érdeklődés továbbra is nagy, a kezdeti ötven tesztelést napi százra emeltük, s időközben beszereztünk egy drága automatát, amivel nemsokára már ennek az ötszörösét is tudjuk majd produkálni, ha megérkezik a tesztek izolálásához szükséges kémiai folyadék, amiben kisebb szállítási csúszás van" – válaszolta dr. Széll András ügyvezető igazgató arra a kérdésünkre, igazak-e azok a hírek, miszerint megszűnt a magán koronavírus-tesztelés lehetősége.

A laboratórium ennek ellenére nem kényszerült munkaerőfelvételre, hiszen a szükséges technikát régóta eredményesen használták olyan tesztelésekhez, mint a Hepatitis C-nél, vagy a szexuális úton terjedő fertőzéseknél. Az első 1000 darabos szállítmány után megkapták a következő megrendelésüket is, amit a szakember nem akart számszerűsíteni, de hozzátette: megpróbálnak kielégíteni minden igényt. A magántesztet igénylők között sok a sportoló, vagy például az osztrák követség, akik csak úgy tudják átutaztatni a munkatársaikat a határon, ha papírjuk van róla, hogy nem fertőzöttek. 

„Viszont fontos helyre tenni azt, hogy mi az akkreditált labor fogalma, mert egyesek az ezzel kapcsolatos félreértésekkel szerették volna laboratóriumunk működését akadályozni”- utal arra az esetre az ügyvezető, mikor egyik laptársunk arról írt, hogy jelöletlen konténerben veszik le a vérmintákat.

Laboratóriumuk a NAT (Nemzeti Akkreditációs Testület) által definiált vizsgálati módszerek alkalmazásával végzi vizsgálatait. Mint magyarázza, az akkreditálás fogalma mindig egy-egy eljárásra vonatkozik, és nem laboratóriumokra. Az akkreditáció minden tevékenységnél, ahogy az orvosdiagnosztikai tevékenységeknél is több hónapos folyamat, és a koronavírus tesztelése annyira új, hogy még nem létezik koronavírusra akkreditált labor. Amit a Szent László Kórházban és a többi hét laboratóriumban végeznek, az a WHO protokoll szerint végzett teszt, de ezek egyike sem Magyarországon akkreditált mintavétel a fentiek miatt.

Képünk illusztráció. Fotó: depositphotos.comKépünk illusztráció. Fotó: depositphotos.com

www.koronavirus.gov.hu oldalán feltüntetett mintavételeket akkreditált laboratóriumokban végzik. A Medical online cikke szerint hazánkban azért ilyen kevés az akkreditált laboratórium, mert az egészségügyi finanszírozórendszer nem teszi lehetővé több ilyen labor létesítését. Csak összehasonlításképpen: Németországban 427, Dániában 224 létezik.

„Azt kell megérteni, hogy mi előszűrünk, s ez a szűrés a lehető legjobb technikával és módszerrel történik. A szűrésnek mindig az a feladata, hogy kimutassuk a pozitív eredményeket és arról a hivatalos járványügyi hatóságot tájékoztassuk. Ezután már az ő feladatuk, hogy megnézzék a beteget, s kimondják, hogy koronavírusos, amit leginkább verifikációnak (megerősítésnek) mondanék. Nemzetközi koronavírus teszteket végzünk, melyek nemzetközi akkreditálással rendelkeznek” - emeli ki a cégvezető.

Az átmeneti kisebb nehézségek ellenére rengeteg a megkeresésük, és úgy érzik, a kezdeti nehézségek kicsit sem csökkentette a beléjük vetett bizalmat. Időközben egyébként újabb vizsgálatok is bekerültek a Mikromikomed Lab palettájára. Egyrészt az Amerikából ismert „cepheid” vizsgáló módszer, amely 45 percen belül eredményt mond. (Ezzel a technikával fél éve mérnek például HIV-et náluk). Az ügyvezető hangsúlyozza, hogy ez nem összetévesztendő a gyorstesztekkel, ez egy abszolút profi mérés, csak gyorsabban meg van az eredmény. Viszont ez még drágább lesz, amit még kérésünkre sem szeretett volna forintosítani. Másrészt a labor elkezdte az antigén-antitest méréseket is, amiről elterjedt, hogy gyorsteszt, pedig ez sem tekinthető annak. A Szent László Kórházzal közösen vizsgálták be pozitív betegeken, s azt mutatja ki, hogy a megbetegedés utáni 8-10. napon folyik-e már ellenanyag termelés a megfertőződött szervezetben, azaz immunis-e már a koronavírusra az illető.

Eredetileg egy budapesti, egy martonvásári és egy balatonfüredi mintavételi pont volt megjelölve a Mikromikomed Lab közösségi oldalán. Az írás megjelenése után azt kérte tőlünk a budapesti helyszín, vegyük ki őket a mintavételi pontok közül, mert ott betiltották a teszteléshez szükséges vérvételeket.

A nagy érdeklődés miatt a mintavételi pontokkal megbízott Mundi Medical Bt. újabb helyszínekben gondolkodott, végül maradt a két vidéki helyszín. A budapestieknél továbbra is házhoz mennek, vagy előre megbeszélt helyen hivatalos, külön jelzéssel ellátott szűrőkocsiban fogadják a jelentkezőket. Jelenleg csak e-mail címen lehet jelentkezni: coronateszt@gmail.com.

Mindeközben a Róbert Magánkórházban elindította a 15 perces koronavírus gyorsteszt lehetőségét, 29990 forintért bárki megvásárolhatja webhopjukban. Bővebb információ: IDE kattintva. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem hatékony 65 év felett az AstraZeneca vakcinája? Reagált a gyártó is
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 07:02
Német lapok szellőztették meg először az aggodalmakat.
Makro / Külgazdaság Joe Biden telefonált - miről egyeztetett Angela Merkellel?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:48
Angela Merkel német kancellár telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel hétfőn - közölte a német szövetségi kormány szóvivője.
Makro / Külgazdaság Még nincs vége: halad tovább a Trump elleni eljárás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 26. 06:34
Eljuttatták hétfőn az amerikai szövetségi képviselőház illetékesei a Donald Trump előző elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról.
Makro / Külgazdaság „Elegük van az embereknek” – ilyen belülről a világ egyik legfertőzöttebb országa
Wéber Balázs | 2021. január 26. 05:29
Bár az Egyesült Államok után Brazíliában követelte a legtöbb áldozatot a Covid-járvány a világon, mégis tömve vannak az ottani strandok. Ezzel együtt a járvány a brazilok életét is átformálta, mondta el a Privátbankár.hu-nak egy helyi lakos. Carlos Alejandro Szilágyi azt is elárulta, milyen az ottani válságkezelés, félnek-e a brazilok a keleti vakcináktól, és ő hogyan vészelte át a fertőzést.
Makro / Külgazdaság A minimálbér elértéktelenedik, a vakcinaútlevél kötelező lesz?
Privátbankár.hu | 2021. január 25. 18:42
Nem elégedettek a szakszervezetek a minimálbér emelésével, szerintük az alacsony jövedelműek számára a tervezett 4 százalék nem elegendő. Többek között erről beszélt kollégánk a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Növekedett a szakadék a szegények és gazdagok között a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 18:21
Az egyenlőtlenség vírusa nevet viselő dokumentumban hangsúlyozzák, hogy a járvány csaknem az összes országban növelheti az egyenlőtlenséget, aminek következtében a szegénységben élőknek legalább 14-szer annyi időbe fog kerülni, hogy visszajussanak a járvány előtti szintre, mint az ezer leggazdagabb ember.
Makro / Külgazdaság Mely légitársaságok lehetnek a járvány győztesei?
F. Szabó Emese | 2021. január 25. 16:49
A légi közlekedésre hosszú hónapok óta enervált haldoklás jellemző. Alig van járat, senki sem tud semmit, senki sem repül sehova. Ehhez képest a Wizz Air és a Ryanair árfolyama az egekben van, mintha nem is lenne világjárvány. Az emberek megőrültek? Vagy ezek a cégek tudnak valamit, amit a versenytársak nem?
Makro / Külgazdaság A Covid-tartalékos katonák közel fele nem tért vissza a munkaerőpiacra
Tiszai Balázs | 2021. január 25. 16:31
December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.
Makro / Külgazdaság Megvan a megállapodás: ennyi lesz a minimálbér
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 25. 15:43
Február 1-től a minimálbér bruttó értéke 167 400 forintra, a garantált bérminimum bruttó értéke pedig 219 ezer forintra emelkedik, ami 4 százalékos béremelést jelent. 
hírlevél