2p

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) áprilistól jócskán drágább árakkal számol.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megállapította, mekkora földgáztárolási díjakat kell alkalmazni 2022. április 1. és 2023. március 31. között alkalmazandó földgáztárolási díjak mértékét. A MEKH közlése szerint a kitárolás költsége a jelenlegi 10,54 forintról 18,44 forintra, a betárolás díja pedig 97,25 forintról 170,19 forintra emelkedik megawattóránként - írja a VGF szaklap.

Várható volt. Fotó: Depositphotos
Várható volt. Fotó: Depositphotos

A szaklap kitér arra is, hogy a drágulás mögött számos tényező áll, ezek között a legfontosabb, hogy a korábbinál jóval magasabb import földgázárakkal számol a hivatal.

  • A jelenleg érvényben lévő tárolói díjképletben ugyanis a földgáz importára éves átlagban 62,315 forint/köbméteres áron szerepel,
  • az előttünk álló tárolói évben ugyanakkor már majdnem négyszeres áron, 240,954 forinttal kalkulálják köbméterét.

A betárolás időszaka áprilistól október közepéig tart egyébként, onnantól pedig a következő év márciusának végéig a kitárolásé. A tárolót használó engedélyesek (állami vagy magánkézben lévő kereskedők) pedig a kitárolásért és a betárolásért is díjat fizetnek. A hivatal közleményében külön kiemeli, hogy a földgáztárolási díjak emelkedése nem növeli a lakossági felhasználók terheit, mivel a lakossági földgázfelhasználók ellátása az egyetemes szolgáltatáson belül szabályozott végárakon történik. De mint a szaklap kitért rá, a gazdálkodó szervezetek már nem ilyen szerencsések, hiszen nem állhatnak az állami védőernyő alá, ki kell fizetniük a piaci árat, amelyet csak tovább srófol a tárolás megemelkedett költsége.

A kereskedelmi gáztárolók töltöttsége közben egyre apad, jelenleg 15 százalék környékén áll a mutató. A szokatlanul enyhe idő miatt a kitárolás üteme alacsonyabb a megszokottnál, a visszapréselendő gáz mennyisége azonban így is jóval nagyobb lesz, mint volt a korábbi években.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szegény görögök! Hatnapos lesz nekik a munkahét
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 15:44
De nem az egész gazdaságban.
Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG