<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Elhitte valaki a nagy békeoffenzívát azok után, hogy a fél világot fenyegette Észak-Korea korlátlan ura? Nos, ha igen, most itt a koppanás, hisz máris elővette korábbi énjét a diktátor, és szidalmazza Dél-Koreát, és persze fenyegetőzik az amerikai elnökkel való találkozó lemondásával.

Nézzük, mire is rágott be az észak-koreai főnök: elvileg arra, hogy hadgyakorlatot tartottak Dél-Koreában, ami kétségkívül nem elegáns békeoffenzíva idején, de talán pont jól is jön Kimnek, hisz az igazság pillanata lassan el kell, hogy jöjjön, márpedig kizárt, hogy beleegyezne csak úgy atomfegyvereinek leszerelésébe. Így jobb időben okot találni, hogy miért nem tetszik ez vagy az: pont így csinálta apja és nagyapja is. Húzd meg, ereszd meg, pávatánc.

Szög a zsákból

Eddig az eredmény egész jó: két találkozás a kínai elnökkel, az amerikai külügyminiszter fogadása, látványos jókedv saját népe déli felének vezetőjével, mintha semmi sem történt volna 70 évig. Tegnap azonban kibújt a szög a zsákból: a dél-koreai kormány az ignoráns és inkompetens jelzőket kapta, egyúttal egy jó kis fenyegetés is elhangzott, miszerint minden tárgyalás megszakad köztük, és nem áll helyre a déli „rezsimmel”, amíg nem kapják össze magukat.

Süketek párbeszéde

A dél-koreai külügyminiszter azt nyilatkozta a Reuters szerint, hogy Észak-Koreának és Amerikának eltér az álláspontja a nukleáris leszerelést illetően. Ezt eddig is sejtettük, hisz teljesen nyilvánvaló volt, hogy Észak nem szerelhet le egyoldalúan (nem is tenné senki a helyében), hanem csak egy olyan esetben kerülhet ez szóba, ha legalább Kína és Amerika együtt, de legjobb, ha még Oroszország is garantálja Észak-Korea sérthetetlenségét. Ugyanúgy, ahogy az 1962-es kubai rakétaválság is úgy zárult le, hogy Amerika garantálta Kuba meg nem támadását a Szovjetunióval kötött megállapodásban, a rakétákat pedig elvitték.

Nos, ha eddig a színfalak mögött nem erről egyeztettek a nagyhatalmak, valamint a két Korea, akkor amúgy is csak süketek párbeszéde folyt, miközben Kim Dzsongun a béke bajnokaként tetszeleghetett, de az amerikai elnökkel már nehéz úgy találkozni, hogy teljesen mást akar a két fél, és a két heves vérmérsékletű ember esetleg személyesen keveredik vitába.

Zseniális

Most mindenesetre Kim talált egy jó okot, hogy ő sértődjön meg, és arra hivatkozhasson, hogy a másik fél miatt szakadtak meg a tárgyalások, ezért a dolgok lelassulnak, elakadnak, de ő hangoztathassa, hogy továbbra is a béke bajnoka. Így sokáig lehet húzni az időt, Trumpnak viszont nehéz lenne otthon újra eladni, ha ismét háborús retorikát alkalmazna Észak-Koreával szemben, miután kezdtek rá úgy tekinteni, mint a béke bajnokára.

Ha mégis csapdát eszelt ki Kim Dzsongun, zseniálisan csinálta, és ehhez meg is van a háttere, mivel Észak-Korea igen komolyan tanulmányozza az amerikai politikát, elemzi az egyes lépések várható hatásait. Ezek után minden eddiginél kíváncsibban várjuk, hogy összejöhet-e mégis a csúcstalálkozó, és ha igen, melyik fél hogy jön ki belőle.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG