<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

760 csapat több mint 3 ezer diákja közül az egri Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium tanulóiból álló PénzÉsz gárdája lett a legjobb az immár harmadik alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! megmérettetésen.

760 csapat több mint 3 ezer tanulója jelentkezett arra a versenyre, amelyet a Privátbankár.hu Kft. a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával az idén immár harmadszor rendezett meg, ezúttal - az egy évvel ezelőtti, első évadhoz hasonlóan - technikumok és szakképző iskolák tanulói számára, 2021. november 4. és december 9. között. A kezdeményezés elsődleges és legfontosabb célja az volt, hogy a lehető legtöbb fiatallal megismertessék azokat az alapvető pénzügyi ismereteket, amelyek elengedhetetlenek a későbbiek során. 

A tapasztalatok kiértékelése még tart, ám az már most is kijelenthető, hogy a verseny újabb évada is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hozzájárult az azon elindult szakiskolai tanulók pénzügyi és adótudatosságának a növeléséhez.

Rendkívüli izgalmak közepette dőltek el a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! nevű diákverseny helyezései a december 9-én, a járvány miatt online formában megrendezett döntőn. Amelybe két fordulón keresztül vezetett az út. A 760 regisztrált csapat több mint 3 ezer diákja először, november 4-én egy online selejtezőben mutatta meg tudását, közülük a legjobbak kerültek a következő, november 9-23. között megrendezett megyei, valamint budapesti selejtezőkbe. Innen ment tovább 20 csapat az országos döntőbe.

Amelynek első felében a versenyzőknek - az előző két évadhoz hasonlóan - három szakaszban kellett válaszolniuk, az első kettőben kvízkérdéseket kaptak, végül pedig egy-egy témakört kellett kifejteniük. Például azt kellett értelmezniük, hogy mi a különbség az egy- és a többkulcsos adórendszer között, s véleményük szerint melyik a jobb, ők melyiket választanák? Avagy mi az a hitelkártya, az mire jó és miben különbözik a betéti kártyától és a folyószámla-hiteltől? Illetve arról is be kellett számolniuk a diákoknak, hogy szerintük mire kell figyelni egy lakásbiztosítás megkötésekor?

A 20 csapatból a két elődöntőben legtöbb pontot elért három-három csapat, azaz összesen hat team küzdött meg az első helyért a legutolsó fordulóban. Ahol az előző két évadhoz képest a verseny szervezői egy újítással rukkoltak elő. Eszerint minden csapatnak érvelnie kellett. Például arról, legyen-e kötelező a pénzügyi-gazdasági tantárgy a középiskolákban, illetve, hogy van-e szükség egészségpénztárra, egészségbiztosításra vagy mindenkinek elég-e az állami egészségügy? De izgalmasnak bizonyult az a feladat, amelyben a versenyzőknek egymást kellett meggyőzniük arról, miben tartsa a család a pénzét: bankbetétben és állampapírban, avagy kockázatosabb befektetésekben.

A III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! nevű diákverseny végeredménye:

1. PénzÉsz - Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium, Eger
Csapattagok: Pomaházi Krisztina, Juhász Keve, Nagy Kristóf Gábor, Tóth Norbert
Felkészítő tanár: Czuforné Kleszó Éva

2. Traitors - Győri SZC Baross Gábor Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum
Csapattagok: Lukács Gergő, Bencsics Evelin, Grundtner Eszter, Cseh Natália
Felkészítő tanár: Béresné Tóth Orsolya

3. Siker, Pénz, Csillogás! - Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum
Csapattagok: Ujlakán Zoltán, Szabó Balázs, Berczi Zoltán, Zsibók Bence Milán
Felkészítő tanár: Kissné Simon Mária

A holtversenyben 4. helyezést elért (döntőbe jutott) csapatok:

Vállalkozók - Szegedi SZC Vasvári Pál Gazdasági és Informatikai Technikum
Csapattagok: Szőke-Kovács Sára, Banga Zsanett, Deli Kata, Krisztin Gergő
Felkészítő tanár: Kendik Renáta

LNX - Vas Megyei SZC Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Kollégium
Csapattagok: Hermann Kristóf, Pataki Benjamin, Faludi Dániel, Tóth Norbert
Felkészítő tanár: Herényi-Tóth Ildikó

Pénzrablók - Irinyi János Református Oktatási Központ
Csapattagok: Terenyei Eszter, Lehóczki Fanni, Dobrai Enika, Kovács Martin
Felkészítő tanár: Palcsó Laszló

Nemcsak a győztes csapat tagjai részesültek jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.

Részletesebb információk a verseny honlapján érhetők el.

A szervező Privatbankar.hu tervei szerint a jól sikerült diákversenyt 2022-ben is megrendezik.

Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG