TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az új cseh külügyminiszter szerint meg kell védeni a liberális demokráciákat, és beszélni kell Magyarországgal a helytelen dolgokról. Azt mondta, nem fog szemet hunyni a magyar folyamatok felett, és beszélni fog a cseh kormányfővel ebben a kérdésben. Tomás Petrícek a cseh nemzeti érdekek védelme mellett az emberi jogok betartását tartja a legfontosabb feladatnak.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomás Petricek cseh külügyminiszter (akkor még külügyminiszter-helyettes) az uniós külügyminiszterek tanácskozásán Luxembourgban október 15-én. MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

"A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie" - nyilatkozta Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter a Respekt című liberális cseh politikai hetilapnak.

A cseh diplomácia vezetője erről akkor beszélt, amikor a riporter az Európai Parlamentben elfogadott, Magyarországot bíráló határozattal kapcsolatban (tehát a Sargentini-jelentésről - a szerk.) kérdezte. Petrícek azt mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna.

Beszélni kell a magyar problémákról

A politikus úgy vélekedett, hogy szükség volt a vitára Magyarország "elfordulásáról a liberális demokráciától", a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról. Nem volt viszont szükséges a felszólítás a szankciós folyamat megindítására, valamint az ország "kiszavazása" az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt. "Ez csak indulatokat vált ki" - mondta Petrícek.

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. "Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat  és prioritásainkat az Európai Unióban" - emelte ki.

Csehország lehet a nyugodt erő

Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a "nyugodt erő" szerepét játszhatná el szomszédjai irányában.

Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, kifejtette: "Beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni."

Nem fog szemet hunyni

A riporter azon kérdésére, hogy milyen cseh politika fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban, amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Petrícek azt mondta: a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

"A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium, részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett" - jelentette ki Petrícek, aki október 16-óta tölti be a cseh külügyminiszteri posztot.

Megvédené az emberi jogokat

Beiktatása után arról beszélt, hogy a cseh nemzeti érdekek védelmét és az emberi jogok betartását kívánja tevékenysége középpontjába helyezni. "Külpolitikánkban mindig a saját érdekeinket fogjuk érvényesíteni. Sosem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a külpolitikának tükröznie kell értékeinket is, amelyeket a szabadság és a demokrácia, az emberi jogok, a jogállam, az emberi méltóság, az esélyegyenlőség, a szolidaritás és a felelősség jelentenek" - fogalmazott.

Hozzátette: Csehországnak történelmi tapasztalatai vannak a totalitárius rendszerekkel, azért ki akarja fejezni szolidaritását mindazokkal, akik az emberi jogok betartásáért harcolnak.

UPDATE:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az interjúra meglehetősen gúnyosan reagált. Válaszát itt olvashatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Makro / Külgazdaság Már a parlamentbe is csak maszkban lehet bemenni, sálban, kendőben nem
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 16:02
Szigorítottak a szabályokon, közben a főváros a saját rendelete visszavonására készül.
Makro / Külgazdaság Az amerikai időzített bomba – Moszkva feszülten figyel
Káncz Csaba | 2020. október 26. 14:04
Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után a mostani elnökválasztáson a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. A gyorsan növekvő hispán népesség egyben geopolitikai sérülékenységet jelent és ezzel az ellenfelek is tisztában vannak. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Itt az áttörés? Megtalálhatták a Covid ellenszerét
Wéber Balázs | 2020. október 26. 10:53
Az Oxfordi Egyetem és az AstraZaneca brit gyógyszergyár által közösen kifejlesztett vakcina immunissá teheti az időseket a koronavírussal szemben.
Makro / Külgazdaság Árzuhanás lesz a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:42
A 95-ös literje 5 forinttal kerül majd átlagban kevesebbe október 28-ától. Ekkora mértékű olcsóbbodásra utoljára több mint fél éve, még a koronavírus-járvány első hullámának tombolása idején, április 8-án volt példa. A gázolaj ára viszont ezúttal sem változik, így az immár október 7-e óta van bebetonozva.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Már 233-an vannak lélegeztetőgépen - Elhunyt 47 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 09:01
2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Negyedmilliárdot utazott el két év alatt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 07:36
Orbán Viktor miniszterelnök és kísérői fejenként és átlagosan 78 ezer forintot fizet egy éjszakai szállásért külföldön.
Makro / Külgazdaság GKI: erősödött a munkanélküliségtől való félelem
MTI | 2020. október 26. 07:16
A GKI konjunktúraindexe októberben kissé javult, de továbbra sem érte el júliusi szintjét, az üzleti várakozások pozitív irányba mozdultak, a lakosságiak viszont már negyedik hónapja romlanak - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.
Makro / Külgazdaság Ötvenezer forint: ekkora a különbség a nyugellátások között a fővárosiak és a szabolcsiak között
Baka F. Zoltán | 2020. október 26. 06:07
Az átlagot nézve. Jövőre akár a nettó minimálbér alá is beeshet a keleti megyében ez az összeg.
hírlevél