TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az új cseh külügyminiszter szerint meg kell védeni a liberális demokráciákat, és beszélni kell Magyarországgal a helytelen dolgokról. Azt mondta, nem fog szemet hunyni a magyar folyamatok felett, és beszélni fog a cseh kormányfővel ebben a kérdésben. Tomás Petrícek a cseh nemzeti érdekek védelme mellett az emberi jogok betartását tartja a legfontosabb feladatnak.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Tomás Petricek cseh külügyminiszter (akkor még külügyminiszter-helyettes) az uniós külügyminiszterek tanácskozásán Luxembourgban október 15-én. MTI Fotó: KKM / Mitko Sztojcsev

"A liberális demokrácia megkérdőjelezésének nem éppen kedvező irányzata számos országban, és nem csak Közép-Európában látható. Úgy vélem, hogy a liberális demokrácia védelmének közös feladatnak kellene lennie" - nyilatkozta Tomás Petrícek új cseh külügyminiszter a Respekt című liberális cseh politikai hetilapnak.

A cseh diplomácia vezetője erről akkor beszélt, amikor a riporter az Európai Parlamentben elfogadott, Magyarországot bíráló határozattal kapcsolatban (tehát a Sargentini-jelentésről - a szerk.) kérdezte. Petrícek azt mondta, hogy ő a szavazáskor nagy valószínűséggel tartózkodott volna.

Beszélni kell a magyar problémákról

A politikus úgy vélekedett, hogy szükség volt a vitára Magyarország "elfordulásáról a liberális demokráciától", a politikai ellenzék elnyomásáról és a médiaszabadságról. Nem volt viszont szükséges a felszólítás a szankciós folyamat megindítására, valamint az ország "kiszavazása" az új európai parlamenti választások és az új Európai Bizottság felállása előtt. "Ez csak indulatokat vált ki" - mondta Petrícek.

A miniszter szerint a visegrádi csoportnak (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) most is megvan a maga jelentősége. "Ez egy érdekkoalíció, amely segít érvényesíteni témáinkat  és prioritásainkat az Európai Unióban" - emelte ki.

Csehország lehet a nyugodt erő

Tomás Petrícek úgy gondolja, hogy Csehország Közép-Európában a "nyugodt erő" szerepét játszhatná el szomszédjai irányában.

Arra válaszolva, mire is gondol pontosan, kifejtette: "Beszélni kell Magyarországgal és Lengyelországgal arról, mi az, ami zavar minket, mi az, ami helytelen. Éppen abból kifolyólag, hogy a visegrádi csoportban közel vagyunk egymáshoz, nyitottak lehetünk, és partnereinkkel a kellemetlen dolgokról is beszélhetünk. Novemberben találkozom a magyar és a lengyel kollégámmal, s a jelzett témákat meg akarom nyitni."

Nem fog szemet hunyni

A riporter azon kérdésére, hogy milyen cseh politika fog érvényesülni Magyarországgal kapcsolatban, amikor Andrej Babis miniszterelnök és a külügyminiszter véleménye eltér egymástól, Petrícek azt mondta: a Magyarország elleni szankciós eljárás megindításáról az Európai Tanács dönt, ahol a kormányfők vannak jelen.

"A tanácskozásra való felhatalmazást azonban a kormány adja, és mi, mint külügyminisztérium, részt veszünk ennek az előkészítésében. Beszélni akarok a kormányfővel Magyarországról és, ahogy már elmondtam, nem fogok szemet hunyni az országban zajló folyamatok felett" - jelentette ki Petrícek, aki október 16-óta tölti be a cseh külügyminiszteri posztot.

Megvédené az emberi jogokat

Beiktatása után arról beszélt, hogy a cseh nemzeti érdekek védelmét és az emberi jogok betartását kívánja tevékenysége középpontjába helyezni. "Külpolitikánkban mindig a saját érdekeinket fogjuk érvényesíteni. Sosem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a külpolitikának tükröznie kell értékeinket is, amelyeket a szabadság és a demokrácia, az emberi jogok, a jogállam, az emberi méltóság, az esélyegyenlőség, a szolidaritás és a felelősség jelentenek" - fogalmazott.

Hozzátette: Csehországnak történelmi tapasztalatai vannak a totalitárius rendszerekkel, azért ki akarja fejezni szolidaritását mindazokkal, akik az emberi jogok betartásáért harcolnak.

UPDATE:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az interjúra meglehetősen gúnyosan reagált. Válaszát itt olvashatja.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél