<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szakértők szerint Emmanuel Macron győzelme a legjobb dolog lenne, ami Franciaországgal történhet.

Német közgazdászok megelégedéssel nyugtázták, hogy Emmanuel Macron független, centrista politikus került ki győztesen a francia elnökválasztás első fordulójából.

Lesznek elvárások

"Az eredmény jó jel Németország és Európa számára is. A reálgazdaság és a pénzpiacok is egyaránt fellélegezhetnek" - kommentálta az első választási forduló eredményét Marcel Fratzscher, a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke. "Emmanuel Macron a gazdasági reformok és az erős Európa jelöltje. Minden esélye meg is van rá, hogy megnyerje a második fordulót, bár még nem lehet lefújni a fenyegető gazdasági összeomlás és az euró vége miatt a riadót. Európa egy újabb buktatón jutott túl a pénzügyi és gazdasági válságból kivezető úton" - fogalmazott.

Hozzátette: a pénzpiacok és az euró minden bizonnyal kedvezően reagálnak majd az első forduló eredményére. Ugyanakkor fokozódnak is majd az elvárások a német kormánnyal szemben, hogy a második forduló után az új francia elnökkel mihamarabb megkezdje a tárgyalásokat az Európai Unió megreformálását célzó konkrét tervekről és a gazdasági válság leküzdéséről. A kormánynak addig is az európai reformokra kell összpontosítania a figyelmét. Macron személyében a német kormány egy nagyon fontos pro-európai partnerre lelhet.

Macron a biztos befutó?

A francia elnökválasztás első körének eredménye a Bremer Landesbank vezető közgazdásza Folker Hellmeyer szerint is "nagyon pozitív fejlemény Európa, a reálgazdaság és a pénzpiacok számára". Három héttel ezelőtt még fel sem merülhetett, hogy Macron ilyen jó eredményt érjen el, két hét múlva pedig nagy előnnyel legyőzheti ellenfelét - mutatott rá. Az eurót gyengítő és a tőke Európából való kivonásához vezető politikai bizonytalanság teljes mértékben még nem hárult el ugyan, de azért 90 százalékban már igen.

Az a tény azonban, hogy a franciák többsége Macronra szavazott, azt mutatja, hogy politikai irányváltást akarnak, amit Németországnak és Európának is meg kell hallania - hangsúlyozta a Bremer Landesbank szakembere, megjegyezve, hogy a politikának felül kell vizsgálnia álláspontját az unió bővítése és az intézményrendszer demokratizálása terén és az európai eszme újraélesztésére kell törekednie.

A Berenberg Bank vezető közgazdásza, Holger Schmieding is egyetért kollégáival abban, hogy "Franciaország és Európa szempontjából kedvező eredmény született". Nagyon valószínű, hogy ezt követően Franciaország a reformer Macront választja meg elnöknek, végrehajtja a gazdasága megerősítéséhez szükséges reformokat és jóval közelebb kerül Németországhoz - fejtette ki.

Stabilan tarthatja magát az euró

"Sikerült elhárítani a devizaunió stabilitását veszélyeztető horror-forgatókönyvet" - fogalmazott Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Marine Le Pen támogatottsága nem bizonyult nagyobbnak annál, amit a közvélemény-kutatások kimutattak, és így csökkent annak a veszélye, hogy a második körben "rosszra forduljanak a dolgok" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy mindezek alapján bátran ki lehet indulni abból, hogy Emmanuel Macron lesz Franciaország következő elnöke. Ami - legalábbis a többi jelölthöz képest - a lehető legjobb eredmény Franciaországnak.

Jörg Krämer hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Macront nem lehet sem csodadoktornak, sem valódi reformernek tekinteni. Ódzkodik ugyanis mélyreható reformokat végrehajtani a munkaerőpiacon, ami különösen a fiatalkorúak körében magas munkanélküliségre való tekintettel igen komoly problémát jelenthet. A költségvetési konszolidációról alkotott nézetei is meglehetősen ködösek a Commerzbank közgazdásza szerint. Közös euróövezeti kötvények kibocsátását pártolja például és ezzel ütközőpályára került a berlini kormánnyal.

Erősödik a Párizs-Berlin tengely

Holger Sandte, a Nordea európai piacokért felelős vezető közgazdásza is kész ténynek tekinti, hogy Emmanuel Macron lesz Franciaország új elnöke, ami - véleménye szerint - egyaránt jó hír Franciaország, az EU és Németország számára. A pénzpiacok legalábbis átmenetileg fellélegezhetnek - mondta. A francia reformok tempója mindenesetre felgyorsul, különösen, ha a júniusi parlamenti választások eredménye is kedvezően alakul. Macronnak mindenesetre fel kell nőnie a vele szemben támasztott magas elvárásokhoz - jegyezte meg. Hozzátette: a német-francia páros ismét együtt léphet fel, még ha nem is értenek mindenben egyet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló