<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Gulyás Gergely szerint egy évtizedig biztosított a nyugdíjrendszer fenntarthatósága. Szerinte ha van kormány, amelyik elismerheti a gyerekvállalást a nyugdíjakban, akkor az az ő kormányuk, de egyelőre az öngondoskodáson van a hangsúly.
depositphotos.com

A Magyar Nemzet online oldalán közölte tegnap Botos Katalin közgazdász véleménycikkét, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával foglalkozik. A szerző három megoldási javaslatot is bemutat, miközben nyomatékosan jelzi, hogy beavatkozás nélkül képtelenség lesz a megélhetést biztosító ellátást nyújtani az időskorúaknak.

A megoldási javaslatok - elsősorban a gyermekvállalás elismertetése a nyugdíjjogosultság megállapítása során - igazából nem újak, korábban már bemutatták azokat, szakmai vita is folyt a kivitelezésük realitásáról. Abban viszont a mostani írás más, hogy a mostani nyugdíjrendszer fenntarthatóságát egyértelműen kétségbe vonja (lásd cikkünket). Szemben a kormányzati kommunikációval, a kormánybarát lapban megjelent cikk abból indul ki, hogy társadalmi feszültségekhez vezethet, ha nem épül be további finanszírozási láb a nyugdíjrendszerbe. Ez egybevág a szakmai konszenzussal, és szembemegy a hivatalos kormányzati nyilatkozatokkal, amelyek ezzel szemben rendre arról szóltak eddig, hogy nincs szükség további intézkedésekre, a nyugdíjalap kifizetései biztosítottak.

Megragadtuk hát az alkalmat, hogy megismerjük a legfrissebb kormányzati álláspontot ebben az ügyben. A csütörtöki Kormányinfón tettük fel kérdéseinket Gulyás Gergely miniszternek. Így például azt, hogy egyetértenek-e a cikk helyzetértékelésével a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rövid válasza erre a következő volt:

"Mi azzal értünk egyet, hogy az öngondoskodást önkéntes alapon támogassuk."

Ez azt jelenti, hogy nem értenek egyet a közgazdász cikkében foglaltakkal, nem kell beavatkozni a nyugdíjrendszerbe, nem kell hozzányúlni a nyugdíjkorhatárhoz, a nyugdíjakhoz? - kérdeztük tovább. Gulyás Gergely szerint nincs sürgető szükség erre, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíj megállapítása jelenleg is változóban van, a korábban elfogadott jogszabálynak megfelelően folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, évente fél évvel. Ami azt jelenti, hogy 2022-re elérjük a 65 éves korhatárt.

"Itt megállunk. Mi úgy látjuk, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható pillanatnyilag. Nyilvánvalóan nem évtizedekről beszélünk. Azt nem mondanám, hogy két vagy három évtized múlva mindenféle változtatás nélkül a nyugdíjrendszer fenntartható, de a következő egy évtizedre vonatkoztatóan ezt az állítást meg merem fogalmazni" - közölte a miniszter.

Vagyis a kormányban ma úgy látják, 2030 körül már hozzá kell nyúlni a nyugdíjrendszer paramétereihez, különben nem lesz miből kifizetni az ellátásokat. Ennek egyébként a demográfia mellett - egyre több idős ember alkotja a társadalmat, akik egyre tovább élnek - a növekvő bérek miatt emelkedő induló nyugdíjak az okai.

Ezt követően szóba hoztuk a gyerekvállalás elismerésére vonatkozó elképzeléseket. Ezt egy régi vitának tartja Gulyás Gergely, majd ezzel folytatta:

"Hogyha lesz kormány, amelyik valamilyen formában a gyermekvállalást elismerheti a nyugdíjban, akkor az a mi kormányunk lesz. Itt komoly, végső soron morális kérdésekre visszavezethető nehézségek is felmerülnek. A társadalom szempontjából egy jó tanár legalább olyan hasznos, mint egy jó bankár. A kettejük jövedelme közti különbség pedig óriási. tehát ha azt mondjuk, hogy nem a gyermekszám számít, hanem ami általában ezeknek a javaslatoknak része, vagyis a gyermek által befizetett személyi jövedelemadó, akkor az nem biztos, hogy minden szempontból igazságos lesz. Mi nyitottak vagyunk ezeknek a vitáknak a lefolytatására, elviekben ettől nem zárkózunk el, de ilyen javaslat a kormány előtt pillanatnyilag nincs. De hogyha hosszú távon gondolkodunk a nyugdíjrendszer átalakításának az irányairól, akkor szerintem ez egy olyan felvetés, amit érdemes megfontolni."

Ebből azt tartjuk fontosnak kiemelni, hogy a miniszter nem zárta ki Botos Katalin és a vele hasonló véleményen lévők javaslatai közül a gyermekvállalás elismertetéséről szólókat a lehetséges intézkedések közül. Ebben az esetben arra tért ki, amelyik szerint a nyugdíjba vonuló szülőknek a gyermekeik jövedelme után fizetett személyi jövedelemadóból kellene részesedniük. Ugyanakkor Gulyás Gergely arra a dilemmára hívta fel a figyelmet a Kormányinfón, hogy ez a javaslat ebben a formában aránytalanságokat eredményezne a társadalom számára egyaránt hasznos, de jelentősen eltérő jövedelmeket biztosító szakmák esetében.

Egyelőre azonban nem folyik lázas munka a nyugdíjrendszer átalakításáról, a miniszter által említett egy évtizedes haladék a jelek szerint nem tartja nyomás alatt az apparátust. "A kormányon belül nem tudok arról, hogy bármilyen műhelymunka folyna" -mondta munkatársunknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos