BUX
35 828.96
+1.76%
+618.00
OTP
10 050.00
+3.24%
+315.00
MOL
2 026.00
+1.30%
+26.00
RICHTER
6 875.00
+0.81%
+55.00
MTELEKOM
392.00
+0.51%
+2.00
 
2019. november 30. 07:42

Gulyás Gergely szerint egy évtizedig biztosított a nyugdíjrendszer fenntarthatósága. Szerinte ha van kormány, amelyik elismerheti a gyerekvállalást a nyugdíjakban, akkor az az ő kormányuk, de egyelőre az öngondoskodáson van a hangsúly.

depositphotos.com

A Magyar Nemzet online oldalán közölte tegnap Botos Katalin közgazdász véleménycikkét, amely a nyugdíjrendszer fenntarthatóságával foglalkozik. A szerző három megoldási javaslatot is bemutat, miközben nyomatékosan jelzi, hogy beavatkozás nélkül képtelenség lesz a megélhetést biztosító ellátást nyújtani az időskorúaknak.

A megoldási javaslatok - elsősorban a gyermekvállalás elismertetése a nyugdíjjogosultság megállapítása során - igazából nem újak, korábban már bemutatták azokat, szakmai vita is folyt a kivitelezésük realitásáról. Abban viszont a mostani írás más, hogy a mostani nyugdíjrendszer fenntarthatóságát egyértelműen kétségbe vonja (lásd cikkünket). Szemben a kormányzati kommunikációval, a kormánybarát lapban megjelent cikk abból indul ki, hogy társadalmi feszültségekhez vezethet, ha nem épül be további finanszírozási láb a nyugdíjrendszerbe. Ez egybevág a szakmai konszenzussal, és szembemegy a hivatalos kormányzati nyilatkozatokkal, amelyek ezzel szemben rendre arról szóltak eddig, hogy nincs szükség további intézkedésekre, a nyugdíjalap kifizetései biztosítottak.

Megragadtuk hát az alkalmat, hogy megismerjük a legfrissebb kormányzati álláspontot ebben az ügyben. A csütörtöki Kormányinfón tettük fel kérdéseinket Gulyás Gergely miniszternek. Így például azt, hogy egyetértenek-e a cikk helyzetértékelésével a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter rövid válasza erre a következő volt:

"Mi azzal értünk egyet, hogy az öngondoskodást önkéntes alapon támogassuk."

Ez azt jelenti, hogy nem értenek egyet a közgazdász cikkében foglaltakkal, nem kell beavatkozni a nyugdíjrendszerbe, nem kell hozzányúlni a nyugdíjkorhatárhoz, a nyugdíjakhoz? - kérdeztük tovább. Gulyás Gergely szerint nincs sürgető szükség erre, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugdíj megállapítása jelenleg is változóban van, a korábban elfogadott jogszabálynak megfelelően folyamatosan emelkedik a nyugdíjkorhatár, évente fél évvel. Ami azt jelenti, hogy 2022-re elérjük a 65 éves korhatárt.

"Itt megállunk. Mi úgy látjuk, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható pillanatnyilag. Nyilvánvalóan nem évtizedekről beszélünk. Azt nem mondanám, hogy két vagy három évtized múlva mindenféle változtatás nélkül a nyugdíjrendszer fenntartható, de a következő egy évtizedre vonatkoztatóan ezt az állítást meg merem fogalmazni" - közölte a miniszter.

Vagyis a kormányban ma úgy látják, 2030 körül már hozzá kell nyúlni a nyugdíjrendszer paramétereihez, különben nem lesz miből kifizetni az ellátásokat. Ennek egyébként a demográfia mellett - egyre több idős ember alkotja a társadalmat, akik egyre tovább élnek - a növekvő bérek miatt emelkedő induló nyugdíjak az okai.

Ezt követően szóba hoztuk a gyerekvállalás elismerésére vonatkozó elképzeléseket. Ezt egy régi vitának tartja Gulyás Gergely, majd ezzel folytatta:

"Hogyha lesz kormány, amelyik valamilyen formában a gyermekvállalást elismerheti a nyugdíjban, akkor az a mi kormányunk lesz. Itt komoly, végső soron morális kérdésekre visszavezethető nehézségek is felmerülnek. A társadalom szempontjából egy jó tanár legalább olyan hasznos, mint egy jó bankár. A kettejük jövedelme közti különbség pedig óriási. tehát ha azt mondjuk, hogy nem a gyermekszám számít, hanem ami általában ezeknek a javaslatoknak része, vagyis a gyermek által befizetett személyi jövedelemadó, akkor az nem biztos, hogy minden szempontból igazságos lesz. Mi nyitottak vagyunk ezeknek a vitáknak a lefolytatására, elviekben ettől nem zárkózunk el, de ilyen javaslat a kormány előtt pillanatnyilag nincs. De hogyha hosszú távon gondolkodunk a nyugdíjrendszer átalakításának az irányairól, akkor szerintem ez egy olyan felvetés, amit érdemes megfontolni."

Ebből azt tartjuk fontosnak kiemelni, hogy a miniszter nem zárta ki Botos Katalin és a vele hasonló véleményen lévők javaslatai közül a gyermekvállalás elismertetéséről szólókat a lehetséges intézkedések közül. Ebben az esetben arra tért ki, amelyik szerint a nyugdíjba vonuló szülőknek a gyermekeik jövedelme után fizetett személyi jövedelemadóból kellene részesedniük. Ugyanakkor Gulyás Gergely arra a dilemmára hívta fel a figyelmet a Kormányinfón, hogy ez a javaslat ebben a formában aránytalanságokat eredményezne a társadalom számára egyaránt hasznos, de jelentősen eltérő jövedelmeket biztosító szakmák esetében.

Egyelőre azonban nem folyik lázas munka a nyugdíjrendszer átalakításáról, a miniszter által említett egy évtizedes haladék a jelek szerint nem tartja nyomás alatt az apparátust. "A kormányon belül nem tudok arról, hogy bármilyen műhelymunka folyna" -mondta munkatársunknak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem születnek a babák, mégse fogy most annyira a magyar
MTI | 2020. május 26. 09:57
Az első negyedévben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kevesebben születtek, de a halálozások száma a születésekénél is jobban csökkent, szóval mérséklődött a természetes fogyás.
Makro / Külgazdaság Brazília lett a koronavírus-járvány új gócpontja
Wéber Balázs | 2020. május 26. 09:17
Brazília megelőzte az Egyesült Államokat a napi új koronavírusos halálozások számában. Dél-Amerika egésze ugyanakkor eddig jól vészelte át a vírust Európa gócpontjaihoz képest a hivatalos adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Brutális adóssághegyek maradnak a járvány után
Király Béla | 2020. május 26. 06:07
A járvány sújtotta gazdagabb államok vaskos gazdasági mentőcsomagokat állítottak össze annak érdekében, hogy a járvány lecsengését követően a gazdasági élet mihamarabb visszatérjen a korábbi kerékvágásba. A tűzoltás elmúltával viszont óriás adóssághegy marad, amelynek kezelése komoly kihívással járhat.
Makro / Külgazdaság Szépen lassan nyílnak a cseh határok is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 20:58
Csehország fokozatosan megnyitja a koronavírus-járvány miatt korábban lezárt államhatárait - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Óriási segélycsomagot kapnak az önkormányzatok - Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 19:49
A települések önkormányzatainak hirdetett támogatási csomagot az osztrák kormány; a pályázaton induló városok és falvak között egymilliárd eurót osztanak szét - jelentette be Sebastian Kurz kancellár, aki példátlan méretűnek nevezte a támogatási csomagot.
Makro / Külgazdaság A nap képe: mellbevágó címlap – nevet kaptak a névtelen áldozatok
Wéber Balázs | 2020. május 25. 18:21
Sokszor önkéntelenül is úgy beszélünk a koronavírus áldozatairól, mintha csak számsorok lennének egy statisztikában.
Makro / Külgazdaság Elárult az államtitkár néhány számot a gazdaságvédelmi akciótervről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 16:42
A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra.
Makro / Külgazdaság Újabb nukleáris válság fenyeget - Kína a valódi célpont
Káncz Csaba | 2020. május 25. 13:53
A hadászati egyensúly architektúráját napjainkban már a teljes széthullás veszélye fenyegeti, ami a fegyverkezési verseny újabb fordulóját vetíti előre. Orosz szakértők szerint Washington kivonulása a hadászati megállapodásokból valójában Pekingnek szóló fenyegetés. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 2000 milliárd forint maradhat idén a hiteladósoknál
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 12:01
A lakosság 40 százaléka továbbra is törleszti a hitelét.
Makro / Külgazdaság Tovább száguldanak az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2020. május 25. 10:00
A benzin literjéért átlagban 7, a gázolajéért 6 forinttal kell majd többet fizetni május 27-étől.
hírlevél