<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Indul az orosz-ukrán háború immár 195. napja. Mutatjuk az elmúlt órák legfontosabb történéseit.

  • Volodimir Zelenszkij vasárnap esti beszédében azt mondta, előrelépést ért el Ukrajna a nemrégiben indított ellentámadásában. Eszerint két települést foglaltak el délen, egy harmadikat keleten, valamint további területeket az ország keleti részén. „Az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahol joggal kellene lenniük” – tette hozzá. Kirilo Timosenko, az elnöki hivatal helyettes vezetője közzétett egy képet, amint a katonák felhúzzák az ukrán zászlót egy falu fölé, amely szerinte Ukrajna déli részén található.
  • Orosz források szerint vasárnap nyugodt volt a helyzet a csapataik által ellenőrzött dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű körül. Az már a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) közleményéből derül ki, hogy az utolsó megmaradt fő külső elektromos vezetéket is elvágták, bár egy tartalék vezeték továbbra is ellátja árammal a hálózatot. Az atomerőmű hat reaktora közül csak egy maradt működőképes.
  • Több tízezren gyűltek össze Prágában vasárnap, hogy tiltakozzanak a megugró energiaszámlák miatt, és követeljék az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen kirótt szankciók megszüntetését. Körülbelül 70 ezer szélsőjobboldali és szélsőbaloldali elem fogott össze a „Csehország először” tüntetésen, hogy új megállapodást sürgessenek Moszkvával a gázszállításról és az ukrajnai fegyverküldés leállításáról.
  • Egy orosz újságíróra 24 év börtön vár hazaárulás miatt. Ivan Szafronovra, a Kommerszant és a Vedomosztyi egykori katonai tudósítójára „rekord” ítéletet szabhatnak ki hazaárulás vádjával abban a perben, amelyet titkos bizonyítékokkal zárt ajtók mögött folytattak le. Várhatóan hétfőn hirdet ítéletet egy orosz bíró az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb büntetőeljárásában egy orosz újságíró ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel a 79. Velencei Filmfesztivál nyitóünnepségén 2022. augusztus 31-én. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Claudio Onorati
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel a 79. Velencei Filmfesztivál nyitóünnepségén 2022. augusztus 31-én. Fotó: MTI/EPA-ANSA/Claudio Onorati

  • Az orosz államot bíróság elé kell állítani a Szovjetunió által elkövetett történelmi bűncselekmények miatt – mondta Szergej Loznyica ukrán rendező új dokumentumfilmjének, a Kijevi pernek a velencei bemutatója előtt. Loznyica egy sajtótájékoztatón azt mondta, bűnbánatot kell mutatni a múlt hibáiért. „A történelem megismétli önmagát, amikor nem tanulunk a történelemből, amikor nem tanultuk, és nem akarjuk tudni, mi történt velünk” – mondta.
  • Svédország kijelentette, hogy az Oroszországgal fennálló fokozott feszültségek közepette „magas fokú készültségben” van, mivel a közelgő választásokon külső beavatkozástól tart. A skandináv ország nemrégiben újjáalakított pszichológiai védelmi ügynöksége azt mondta, a NATO-csatlakozási kérelmet követően megnövekedett, külföldi forrásokból származó aktivitást tapasztalt, és felkészült arra, hogy a szeptember 11-i szavazást megelőzően „valami kivételes dolog” történhet.
  • Kína legfelsőbb törvényhozója, Li Zhanshu részt vesz a hetedik Keleti Gazdasági Fórumon a héten Vlagyivosztokban, ezzel ő lesz a legmagasabb rangú kínai tisztviselő, aki az ukrajnai háború kezdete óta Oroszországba látogatott. Li, a Nemzeti Népi Kongresszus Állandó Bizottságának elnöke szerdától szeptember 17-ig tesz hivatalos látogatást Oroszországban, Mongóliában, Nepálban és Dél-Koreában a Xinhua hírügynökség szerint. Oroszországban való tartózkodása alatt részt vesz a hétfőn kezdődő négynapos fórumon.

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Makro / Külgazdaság Ki lehet dobni az oroszokat az ENSZ-ből? Megy Orbán Viktor Kijevbe? Ezekről is szó volt egy budapesti eseményen
Litván Dániel | 2023. március 28. 16:57
Az ukrán parlament képviselője, az Európai Parlament képviselője, az egyik legismertebb háborús szakértő, valamint egy ellenzéki politikus beszélgetett az ukrajnai béke lehetőségeiről és az oda vezető utakról a Political Capital szervezésében. Ha azt nem is tudtuk meg, hogyan és mikor lesz béke, sok érdekes téma szóba került.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG