Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ijesztő merénylet történt Ankarában: közelről lelőtték egy kiállítási megnyitón az ott beszédet mondó orosz nagykövetet. A tettest, aki egy szolgálaton kívüli rendőr volt, tűzharcban lepuffantották. Az ügy magányos akciónak tűnik, de elég kínos Törökországnak. A merénylő Aleppót kiáltotta, így mintegy bevonva a dologba az egész zűrös szíriai helyzetet.

Az orosz külügyminisztérium megerősítette a nagykövet, Andrej Karlov halálát, és a merényletet egyúttal terrorista cselekedetnek minősítette. Az ankarai polgármester szerint az elkövető egy mindössze 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr volt. Egy szemtanú a Reutersnek elmondta, hogy a merénylő elegáns öltözetben volt, öltönyben és nyakkendőben, és a nagykövet mögött állt. Egyszer csak előhúzta fegyverét és rögtön rálőtt a nagykövetre.

Öngyilkos merénylet

Egy videófelvétel szerint Aleppót és Szíriát emlegette, mintha tettének okát akarná magyarázni, majd Allahu Akbar felkiáltás következett. A merénylet után további lövések hallatszottak, a biztonságiak lelőtték az elkövetőt. Azt nem lehet tudni, hogy a merénylő egy magányos őrült volt, vagy egy szervezet, esetleg az Iszlám Állam nevében járt el. Cselekedete mindenesetre öngyilkos merénylet volt, hisz biztos lehetett benne, hogy a jelen lévő védelmi erők leterítik.

Az elmúlt hónapokban, a nyári puccskísérletet követően olyan erős tisztogatások zajlottak a török fegyveres erőknél, hogy alig maradt ember, rengeteg újat kellett felvenni. Nyilván nem volt könnyű mindenkit megfelelően átvilágítani, így akár az a helyzet is előállhatott, ami a szovjet hadseregben a második világháború előtt: a tisztogatások során lefejezték a tisztikart, így a háború elején egyszerűen nem volt megfelelő tisztállomány. A török tisztogatás ráadásul sokkal széleskörűbb volt, mint az egykori szovjet, az egész állományt érintette.

Kármentés

Erdogan elnök mindenesetre azonnal felhívta Putyint, beszámolt az esetről és sajnálatát fejezte ki. A török elnök a nyáron látványosan kibékült orosz kollégájával, akivel még tavaly, egy orosz katonai repülőgép Törökország általi lelövése óta romlott meg a viszonya. Erdogan most stratégiai partnerként, szövetségesként tekint Oroszországra, ezért ez az incidens rendkívül kellemetlen neki, így érthető, hogy megpróbálja mérsékelni a károkat.

Szíria

A merénylő utolsó szavaival a szíriai eseményekre terelte a figyelmet, melyek az utóbbi időben egyrészt valóban drámaiak voltak, másrészt egy meglehetősen szövevényes ellenség-barát viszonyrendszert eredményeztek. Oroszország tavaly lépett be a szíriai polgárháborúba a bukásra álló, kisebbségi síita diktátor, Aszad oldalán, de nem azért, mintha gondja lett volna Aszad szunnita ellenségeivel, hanem egyrészt, mert ez volt egy jó lehetőség katonai nagyhatalomként ismét bemutatkozni a nemzetközi színtéren, másrészt túl sok Oroszországból, ezen belül elsősorban Csecsenföldről származó terrorista volt a túloldalon, akik időnként visszatértek a szülőföldre bajt keverni.

A síita Aszadra, akinek rezsimje Szíria szunnita lakosságát elnyomta, a szunnita iszlám országok, mint Törökország és Szaúd-Arábia, ellenségként tekintettek. Az oroszokkal ugyanakkor nem akarnak rossz viszonyt, annak ellenére, hogy beszálltak Aszad mellé, és katonai sikerek sorozatát érték el neki, melyek közül a hab a tortán Aleppó városának teljes visszavétele lett a felkelőktől. Pont ma kezd tárgyalásokat a török, az iráni és az orosz külügyminiszter valamiféle békefolyamat elindításáról, a tervek szerint a merénylet nem befolyásolja a találkozót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Népszava: az orosz vizsgálatok alapján kapott engedélyt a Szputynik V
Privátbankár.hu | 2021. január 23. 07:59
El sem kezdődött a Szputnyik V hazai klinikai vizsgálata.
Makro / Külgazdaság Orbán és Biden: érik a vihar a két kormány között - A hét videója
Káncz Csaba | 2021. január 22. 20:01
Az amerikai külügyminiszter- és pénzügyminiszter-jelölt szenátusi meghallgatásain nagyon kemény üzenetek hangzottak el Kína felé. Az Orbán-kormányra több ok miatt is borzasztóan nehéz időszak vár. Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Ritka alacsony kórházi adóssággal indult az év
Kormos Olga | 2021. január 22. 17:58
A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 
Makro / Külgazdaság Biden az olaszok mellé állt a konfliktusban – Párizs Putyinnal szövetkezik
Káncz Csaba | 2021. január 22. 14:34
Párizs kivételével az európai NATO-szövetségesek támogatnák a Biden-kormányzat fokozott segítségnyújtását a líbiai egységkormány irányába. Conte olasz miniszterelnök három hete támogatásáról biztosította Washington nagyobb odafigyelését a proxi háborúba süllyedt országra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: 2 millió adag orosz vakcinát vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:45
Pár órával a péntek reggeli bejelentése után kiderültek a részletek az orosz vakcinarendelésről.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorral szemben tesztelhetik lobbi-erejüket a "megszorított" polgármesterek
Vég Márton | 2021. január 22. 11:12
Jogi és pénzügyi leckét is kaptak az önkormányzatok a kormánytól az adóstop megkésett elrendelésével és az iparűzési adó megfelezésével. A kormányfő jóindulatában és a lokálpatrióta cégek adományaiban bízhatnak.
Makro / Külgazdaság A lengyelek jogi lépéseket tehetnek, ha a Pfizer nem pótolja kiesett szállítmányait
MTI | 2021. január 22. 10:50
Lengyelország jogi lépéseket vesz fontolóra, amennyiben a Covid-19 kór elleni egyik vakcina gyártója, a Pfizer nem pótolja az első negyedév folyamán a jelenleg csökkentett szállítmányait - közölte Piotr Müller kormányszóvivő egy pénteki interjúban.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter rendkívüli bejelentése: nagy mennyiségű orosz vakcinát vesz Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 09:18
Részletek még nincsenek, de a szerződést már aláírták a felek. A Facebookon közvetített sajtótájékoztatón a miniszter nagy mennyiségű vakcináról beszélt.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint még sokáig maradnak a korlátozások
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 08:28
Orbán Vikor miniszterelnök szerint ameddig nincs elég vakcina, addig maradnak a korlátozások.
Makro / Külgazdaság Biden egy sor rendeletet aláírt már az első napján
MTI | 2021. január 22. 07:00
 Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban.
Friss
hírlevél