<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

  • Légiriadót adtak ki kedden Ukrajna egész területén, így a fővárosban, Kijevben is, miután tisztviselők figyelmeztették, hogy Oroszország új rakétatámadási hullámra készül. 

  • Ukrajna állami energiaszolgáltatója, az Ukrenegro azt mondta, hogy még mindig a teljes energiaellátás helyreállításáért küzdenek csaknem egy héttel azután, hogy orosz rakétacsapásokat mértek az országszerte megrongált energetikai létesítményekre. Az Ukrenegro közleménye szerint az áramhiány 30 százalékos volt helyi idő szerint kedd délelőtt, ami enyhe emelkedést jelent a tegnapihoz képest, miután több erőmű leállt, és a tél beálltával megnövekedett az áram fogyasztás.

Egy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án. Az orosz erők az elmúlt napokban számos csapást mértek az ukrán fennhatóság alá november 11-én visszakerült város polgári infrastruktúrájára. Az áram és a vezetékes víz hiánya miatt sokan elhagyták Herszont. Fotó: MTI/EPA
Egy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án. Az orosz erők az elmúlt napokban számos csapást mértek az ukrán fennhatóság alá november 11-én visszakerült város polgári infrastruktúrájára. Az áram és a vezetékes víz hiánya miatt sokan elhagyták Herszont. Fotó: MTI/EPA

  • Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat – jelentették állami hírügynökségek. Azt mondta, nem valószínű, hogy ebben az évben bármilyen találkozóra sor kerülne. 

  • Ukrajnában őrizetbe vették az újonnan felszabadult Herszon városi tanács egy helyettes vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítette az orosz megszálló erőket, és felbujtotta őket – közölte az ukrán államügyész. A közleményben meg nem nevezett tisztviselő az ügyész szerint együttműködött a megszálló hatóságokkal, és segítette az oroszok alatti közszolgáltatások működését.

  • Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy a szövetség nem vonja vissza Ukrajnának nyújtott támogatását, és felszólította partnereit, hogy ígérjenek több téli segélyt Kijevnek, mivel az infrastruktúra elleni orosz támadások miatt még több hidegre és sötétség zúdul rájuk. A NATO bukaresti külügyminiszterei az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás, például légvédelmi rendszerek és lőszerek fokozására összpontosítanak, még akkor is, ha a diplomaták elismerik az ellátási és kapacitási problémákat, de más segélyekről is tárgyalnak. 

  • Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban egy interjú miatt, amelyben azt sugallta, hogy fegyveres erőinek csecsen és burját tagjai kegyetlenebbül viselkedtek Ukrajnában, mint az orosz katonák. Azt mondta, hogy Burjátországból, ahol a buddhizmus a fő vallás, és a muzulmán többségű csecsenföldi köztársaságból származó katonák a legkegyetlenebbek, akik Ukrajnában harcoltak. 

  • Az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin megerősítette, hogy egy Ukrajnában meghalt zambiai állampolgár harcolt a csoportjáért. A 23 éves Lemekhani Nathan Nyirenda „hősként halt meg” az orosz erőkkel harcolva – mondta Prigozsin a Telegramon. Putyin közeli szövetségese ismerte ezt be két héttel azután, hogy Zambia sürgős magyarázatot követelt Moszkvától állampolgára halála miatt.

  • Hszi Csin-ping, Kína elnöke kijelentette, hogy Peking kész „szorosabb partnerséget kötni” Moszkvával a „nemzetközi energiabiztonság megőrzése érdekében”.  Kína hajlandó együttműködni Oroszországgal, hogy szorosabb energiapartnerséget alakítson ki, előmozdítsa a tiszta és zöld energia fejlesztését, valamint közösen fenntartsa a nemzetközi energiabiztonságot és az ipari ellátási láncok stabilitását” – idézte Xi-t a CCTV állami műsorszolgáltató. (The Guardian)

Makro / Külgazdaság Nyerésre állnak Peruban a tüntetőkkel szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:21
A perui kormány csütörtökön utasította a rendőrséget és a hadsereget, hogy a következő órákban számolják fel országszerte az államfő távozását követelő tüntetők által emelt útakadályokat.
Makro / Külgazdaság Újabb országok adnak Leopard tankokat az ukránoknak
Király Béla | 2023. január 27. 06:55
Miután Németország szerdán belegyezett a német gyártmányú harckocsik átadásába Ukrajnának saját készleteiből, a harcjárművek szállításához egy sor nyugati ország, köztük Spanyolország és Kanada is csatlakozott. Az ukrán elnöknek az országon belül is keményen fel kell lépni, a héten számos tisztviselőt mentettek fel, sokak ellen indult eljárás, a korrupció és a közvagyon elleni bűncselekmények a háborúban sem szűntek meg. Péntek reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba?
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Makro / Külgazdaság Az oroszok húsz rakétát lőttek ki Kijevre, mind leszedte a légvédelem
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 20:08
A harckocsikat követően Ukrajna olyan negyedik generációs nyugati harci repülőket fog kérni, mint az amerikai F-16-os típusú gépek. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Most a szén és az építőipari termékekre vonatkozó exportkorlátozások miatt viszik hazánkat az EU Bírósága elé
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 18:34
Problémát talált az Európai Bizottság emellett egyes építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezésekkel is.
Makro / Külgazdaság Globális recesszióra készül a legtöbb vállalat
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:28
Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobban hasít az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 15:24
A negyedik negyedévben némileg jobb lett a vártnál az amerikai GDP-növekedés.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja megbolygatja az orosz oligarchákat Svájcban
Káncz Csaba | 2023. január 26. 14:59
Svájc továbbra is profitál az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataiból. De a hangulat fokozatosan megváltozik a politikai vezetésben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hullanak az orosz kémek Németországban
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 14:19
Oroszországnak történő kémkedés gyanújával újabb személyt tartóztattak le Németországban.
Makro / Külgazdaság Óriási bukóban a brit autógyártás - több mint 40 százalékos a visszaesés
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 13:54
Nagy-Britanniában tavaly több mint hat évtizede a legkevesebb, 775 ezer 014 ezer autót gyártottak, ami 9,8 százalékkal elmarad a 2021. évitől. A 2019-ben, a járvány előtti időszakban gyártott 1 millió 303 ezer 135 autóhoz képest a tavalyi termelés 40,5 százalékkal esett vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG