1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az autonóm tartományok számára elkülönített mentőalapot a spanyol kormány 18 milliárd euróra emelte, ami jól jelzi, hogy a tartományok egyre nehezebb helyzetben vannak. Tegnap Katalóniai is bejelentkezett segítségért, így már 3 tartománynak kell mentőövet nyújtani Madridnak, ami összesen 8,8 milliárd eurónyi kiadást jelent a büdzsének.

A kormány még júliusban hozta létre az Autonóm Likviditási Alapot a nagy önállósággal rendelkező tartományi kormányok számára, mivel többüknek gondot jelenthet, hogy év végéig refinanszírozzák lejáró adósságukat. Hárman - a csőd közelébe jutott Valencia, a korábban a pénzügyi segítséget valósággal követelő Katalónia valamint Murcia - már éltek a lehetőséggel, legutóbb a barcelonai Generalitat jelentette be igényét a mentőcsomagra. Figyelembe véve azonban a tartományok lejáró adósságát, valószínű, hogy a mentőalap év végére teljesen kiürül.

Madrid bajban? János Károly spanyol király és Mariano Rajoy kormányfő



Mivel a piacokról nem tudná magát finanszírozni, Valencia 3,5 milliárd euróra, Katalónia tegnap 5 milliárd euróra, Murcia pedig 300 millió euróra nyújtotta be igényét. A következő "áldozat" pedig a megszorításokkal folyamatosan hasztalan próbálkozó Andalúzia lehet.



A kormány a tartományi mentőalapba 18 milliárd eurót pakolt, egyrészt mert a lejáró adósságok tükrében úgy ítélték meg, hogy ennyi differenciáltan elég lehet a tartományoknak, másrészt azért, mert úgy gondolták, egy ekkora puffer megnyugtathatja a piacokat, hogy Spanyolország teljesíteni tudja az év végére vállalt hiánycélt (tavaly többek között a tartományok túlköltekezése miatt szállt el a deficit).

Az összes tartomány második félévben lejáró adóssága azonban eléri 15,6 milliárd eurót, egyre több jel mutat arra, hogy a mentőalap kiszáradhat év végére és csak tűzoltásra lehet elegendő ez az összeg.
A mentőcsomagot több forrásból szedte össze az elmúlt hónapokban több megszorító intézkedést is bejelentő Rajoy-kabinet, egy részét a nemzeti lottótársaság nyereségéből állták (6 milliárd euró), fizettek bele a pénzügyi cégek (8 milliárd) valamint maga az államkincstár (4 milliárd) is beszállt.

Csak két jó tanuló akad

A spanyol kormányzat kommunikációs gépezete nem győzi hangsúlyozni, nem mentőcsomagról van szó, hanem a nehéz helyzetbe került tartományok "likviditási helyzetének javításáról". Hiába azonban a kommunikációs trükközés, a tartományok egy része valószínűleg nem tudja majd tartani a kormány által megszabott, a tartományi össztermékekhez mért 1,5%-os deficitet év végén. Prognózisok szerint a tizenhétből csak 2 autonóm közösség tudja majd tartani ezt a szintet: Navarra és Galicia (mindkettő megszorításokat vezetett be, 1,2%-os hiányt érhetnek el év végére). Ezzel szemben Katalónia a kitűzött cél kétszeresét, 2,5%-os deficitet, míg Castilla-La Mancha ennél is többet, 3,1%-os hiányt hozhat össze 2012 végére.

A mostani keretből már csak 9 ,2 milliárd euró hívható le, jóformán a három tartomány elvitte a teljes alap felét. Bár sok tartománynak a nominális adóssága nem tűnik soknak - főleg a mediterrán tartományok lejáró adóssága mellett -, a kisebb tartományok gazdasági teljesítőképességükhöz mérten szintén nyakig ülnek a hitelekben. A két "jó tanuló" mellett tulajdonképpen 12 tartomány "pályázhat" még a mentőalapban lévő összegre. Valószínű, hogy ilyen igénnyel nem fog mindegyikük előállni, de a tartományi kormányok csak nagyon lassan és nehezen tudják átverni a megszorító intézkedéseket. Ebben amúgy nagy mozgásterük van, hiszen a tartományi státusz nagy önállóságot biztosít az egyes autonóm közösségeknek.

Megszorításokra van szükség, nem segélyre

A kormány kész arra, hogy 2013-ban is javítsa a tartományok likviditási helyzetét, de valószínűleg csak szigorúbb feltételek mellett lesz erre hajlandó. A jelenleg kiutalásra váró eurómilliárdok azonban így sem jelentenek tartós megoldást, hiszen abból a kérvényező tartományi kormányok csak az idei kötelezettségeiket tudják állni.

Tartományi szinten is komoly megszorítások várhatnak a spanyolokra, hiszen a helyi kormányok vethetnek ki például adót, de valószínűleg hozzányúlnak a szociális segélyekhez, átszabhatják az oktatási és az egészségügyi rendszert, a közösségi közlekedést. A tartományi közigazgatási rendszerek a következő években rengeteg közszolgától szabadulhatnak meg, ha nem, akkor egy durvább fizetéscsökkentést is a nyakukba kaphatnak a hivatalnokok (Valencia már bejelentett egy leépítései tervet, Andalúziában hatalmas emiatt a felháborodás). Madridban már a metróhálózat privatizációján is elgondolkoztak. Vége a jó világnak?




LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG