3p
A belföldi turizmus húzta a vendégéjszakák számát novemberben, a határon túli látogatók azonban tovább fogyatkoztak.
Fotó: 123rf.com

Tavaly novemberben a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 1,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal a Privátbankárral. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 2,4 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,9 százalékkal emelkedett.

Elpártoltak?

Az egy évvel korábbi adatokhoz képest a külföldi vendégek száma 0,7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 1,5 százalékkal (762 ezerre) csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent.

A novemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0, illetve 1,8 százalékkal, Romániából dinamikusan, 48 százalékkal nőtt a kereslet. Az Ausztriából, az Egyesült Királyságból és az Olaszországból érkező vendégek 6,0, 1,9, valamint 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta először következett be csökkenés.

Felfedezzük Magyarországot

A belföldi vendégek száma 9,4, az általuk eltöltött éjszakáké 6,6 százalékkal (761 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, kettőben – Észak- és Dél-Alföldön – csökkent.

A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel, továbbá az egyéb bevételek 2,1 és 1,1 százalékkal egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 egység fogadott el pihenőkártyát, 945 millió forint értékben.) A hazánkban működő egységek száma 2,4 százalékkal több (2435) volt, a kiadható férőhelyek száma 1,7 százalékkal bővült (megközelítette a 211 ezret).

A szállásadók örülhetnek

2015 január-november között a szálláshelyek 5,7 százalékkal több, összesen 24 millió 258 ezer vendégéjszakát regisztráltak az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A külföldi vendégek 5,1 (12 millió 181 ezer), a belföldi vendégek 6,3 százalékkal több (12 millió 77 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 2,5 százalékponttal, 54,9 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 11 százalékkal több, 342 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. A SZÉP-kártya felhasználási értéke 5,4 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 16 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG