<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az Allianz Trade előrejelzése szerint.

Az elemzők a fizetésképtelenné váló cégek között a nagyvállalatok erősen emelkedő számát valószínűsítik. "A vállalatok nem ringathatják magukat hamis biztonságtudatba. Ha egyszer a dolgok rosszra fordulnak, akkor az nagyot fog szólni" - mondta Milo Bogaerts, az Allianz Trade németországi vezetője.

Sokan kerülhetnek utcára. Fotó: EPA/FOCKE STRANGMANNSokan kerülhetnek utcára. Fotó: EPA/FOCKE STRANGMANN

A müncheni székhelyű biztosító leányvállalata szerint súlyos kockázatot rejt több tényező együttes hatása: a lista az ukrajnai háborútól és a kínai zárlatoktól kezdve a megszakadt ellátási láncokon és az anyaghiányon át a megnövekedett munkaerőköltségekig, elszabadult energia- és nyersanyagárakig terjed.

Az Allianz Trade közgazdászai ezért arra számítanak, hogy a fizetésképtelenné váló németországi vállalatok száma a folyó évben mérsékelten, 4 százalékkal mintegy 14,6 ezerre növekszik, de jövőre 10 százalékkal 16,1 ezerre emelkedik. Az esetek száma azonban 2023 végére még mindig jóval a válság előtti szint alatt marad a várakozásuk szerint.

A szakértők a fizetésképtelenségi bejelentések közelmúltbeli csökkenését a koronavírus-járvány okozta válság idején nyújtott hatalmas állami támogatásnak tulajdonítják. A pandémia idején Németországban a csődhullám megelőzése érdekében a különböző pénzügyi támogatások mellett enyhítettek a bejelentési szabályokon.

"Minél tovább folytatódik a vállalatok állami támogatása, annál valószínűbb a csak speciális helyzetben fennmaradni képes zombivállalatok kialakulása" - figyelmeztet Patrik-Ludwig Hantzsch, a Creditreform gazdaságkutató vezetője. Az olyan lényegi változások, mint a fordulat a kamatlábak alakulásában és a támogató intézkedések lejárta, nagyon hamar egzisztenciális válságba taszíthatják az ilyen cégeket.

A Deloitte tanácsadó cég szerkezetátalakítási szakértői szintén "a fizetésképtelenség és egyéb, válsághelyzetre jellemző vállalati tranzakciók számának növekedésére" számítanak. A járvány, majd az ukrajnai háború óta "az ellátási láncok megszakadását, valamint az inflációval járó költségterhek rendkívüli növekedését tapasztaljuk, különösen a nyersanyag- és energiaárak területén" - mutatott rá Thomas Sittel, a Deloitte szakembere.

    A Creditreform kimutatása szerint a világjárvány második évében tovább csökkent a vállalati fizetésképtelenségek száma Nyugat-Európában. 2021-ben a 14 nyugat-európai uniós országban, valamint Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban összesen 110 ezer cég jelentett csődöt, 5,1 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

(MTI/dpa)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lemond a brit miniszterelnök: elsodorják a botrányok Boris Johnsont
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:46
Nem tud tovább ellenállni a botrányhős miniszterelnök: a párt vezetésétől most, a miniszterelnöki címtől ősszel válik meg Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Tíz hónap után először lett többlet a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 10:16
A várt hiánnyal szemben 135 millió euró többlet keletkezett a külkereskedelemben májusban az áprilisi 523 millió euró deficitet követően, ami tíz hónapja az első többlet.
Makro / Külgazdaság Az óriási kamatemelés ellenére is vergődik a forint
Király Béla | 2022. július 7. 09:56
Csütörtökön 200 bázispontos kamatemelést hajtott végre az MNB, az ilyen lépés normális esetben brutális jelzővel illethető. Azonban még ez sem tudta erősödő pályára állítani a forintot.
Makro / Külgazdaság Uniós pénzek: a magyar kormánynak is üzent az uniós biztos
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 09:46
A Bizottság mérlegelni fogja, hogy mely esetekben lehet szükséges megvonni a források kifizetését.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban kellene az uniós pénz Magyarországnak - vannak, akik mindent elvennének tőlünk
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 08:42
A lengyelek megalkudtak Brüsszellel, de a helyreállítási pénzhez még nem jutottak hozzá - Magyarországnak egyre jobban kellene a pénz, de egyelőre a pletykák szerint csak jobb tárgyalási pozíciót akarunk kicsikarni, előrelépésről nincs szó.
Makro / Külgazdaság Az oroszok újra beüzemelték a mariupoli kikötőt, újabb város felé masíroznak a seregeik - összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:53
Az ukrán elnök arról beszélt az éjjel, hogyan lövik nyugati nehézfegyverekkel az orosz erőket - az oroszok pedig amerikai fegyverrendszerek kilövéséről adtak hírt. Elkezdődött a háború 134. napja.
Makro / Külgazdaság Egyre dagad a brit belpolitikai botrány - sorra kérik a miniszterelnök lemondását a kormánytagok
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 06:26
Boris Johnson még mindig tartja magát, nem hajlandó lemondani - pedig sorbaállnak az irodája előtt a magasrangú kormánytagok, hogy távozásra szólítsák fel.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Makro / Külgazdaság Medvegyev atommal fenyegetőzik - Von der Leyen: Európának fel kell készülnie az orosz gáz teljes elzárására - Esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:38
Összefoglalónk az ukrajnai háború 133. napjáról.
Makro / Külgazdaság Meddig kell együtt élnünk a magas inflációval? Lesz még ennél is gyengébb a forint? - Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 19:23
Hogyan lehetséges az, hogy az MNB egyre feljebb viszi az irányadó kamatát, mégis azt látjuk, a forint csak egyre gyengül? S meddig mehet fel az infláció? Ezekről is beszélgettünk a Klasszis podcastban Virovácz Péterrel, az ING makrogazdasági elemzőjével.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG