2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jogsértések miatt tett büntetőintézkedéseket az Európai Unió.

A Kongói Demokratikus Köztársaság bejelentette, hogy kiutasítja Bart Ouvryt, az Európai Unió kinshasai nagykövetét az országból válaszul a kongói tisztségviselők ellen foganatosított uniós szankciók meghosszabbítására.

Szankciók a kormány emberei ellen

A büntetőintézkedésekkel sújtott 14 kongói tisztségviselőt tartalmazó listán van a kormányzó párt elnökválasztáson induló jelöltje, Emmanuel Ramazani Shadary volt belügyminiszter is, aki a leköszönő államfő, Joseph Kabila emberének számít. Leonard She Okitundu kongói külügyminiszter szerint a belga állampolgár Bart Ouvrynak 48 órán belül el kell hagynia az országot.

A nap folyamán bekérették a nyugati diplomatákat, köztük Ouvryt a közép-afrikai ország külügyminisztériumába. Okitundu szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság türelmesen próbálta meggyőzni az EU-t, hogy oldja vagy függessze fel a szankciókat a választások megtartásáig. Ez azonban nem sikerült - tette hozzá a kongói diplomácia vezetője.

Az uniós szankciókat két éve rendelték el a választási folyamat akadályozása és az emberi jogok ehhez kapcsolódó megsértése miatt. Az EU december 10-én döntött a kényszerintézkedések meghosszabbítása mellett, amelyek értelmében az érintett tisztségviselőket beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtotta.

Az ellenzéki városok egyelőre nem szavazhatnak?

A már két éve esedékes, eredetileg december 23-ra kiírt elnökválasztást és vele együtt a parlamenti és a tartományi választásokat a múlt csütörtökön halasztották december 30-ra. A kongói választási bizottság (Céni) ugyanakkor szerdán közölte: Beni és Butembo, valamint a nyugati Yumbi városok mintegy 1,2 millió lakosa legkorábban márciusig nem fog tudni szavazni az ebolajárvány és a térségükben tomboló fegyveres erőszak miatt.

A Reuters hírügynökség szerint az érintett területek Joseph Kabila ellenzékének fellegvárai, helyi politikusok pedig úgy értékelték: a Céni döntésének célja, hogy Kabila kegyelt utódja, Emmanuel Ramazani Shadary javára dőljön el a szavazás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG