3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Független értékelemzést vezetnek be a nagy projekteknél. Feltételesen visszatérítendő támogatás is lesz.

Érdekes határozat jelent meg tegnap a Magyar Közlönyben. Bár a téma száraznak tűnik, mégis azt lehet kiolvasni belőle, hogy a kormány az eddigieknél szigorúbb követelményrendszert állít az uniós pénzből megvalósuló állami beruházások elé.

A jelek szerint a kormány aggódik, hogy nem sikerül kellően hatékonyan lehívni az uniós pénzeket a következő költségvetési ciklusban, ezért "új forráselosztási eszközök" kidolgozására utasították az érintett minisztereket. Ezek sorában az innovációs miniszter dolga lesz kidolgozni egy független értékelemzés alkalmazásának feltételrendszerét.

Mint a határozatból kiderül, az európai uniós forrásból támogatott, közvetlen vagy többségi állami  vagy önkormányzati tulajdonon megvalósítandó infrastrukturális beruházások esetén "a projektek elszámolható önköltségéhez, támogatási összegéhez vagy más szemponthoz kötött független értékelemzés alkalmazásának bevezetése szükséges". Ezzel kapcsolatban kell az innovációs miniszternek kidolgoznia a független értékelemzés alkalmazása bevezetésének végrehajtási feltételrendszerét, "figyelemmel az állami magasépítési beruházások megvalósítására vonatkozó jogszabályi környezetre". Mindezt pedig a 2021-2027 közötti programozási időszakra vonatkozóan kell végrehajtani.

Vagyis ha jól fordítjuk le az intézkedést, az állami kezdeményezésre induló nagyberuházásoknál vezetik be a hangsúlyozottan független értékelemzést, amellyel a költéseket lehet - a megrendelőtől független módon - ellenőrizni. Vélhetően a rendre elszaladó, a becsült árhoz képest akár kétszeresére dráguló kivitelezéseknél igyekszik megfogni a pénzt a kormány az új módszer bevezetésével. Erről egyébként a közelmúltban jelentek meg értesülések, melyek szerint Orbán Viktornak elege van az uniós forrásokból megvalósuló projektek túlárazásából.

Az év eleji Kormányinfón ezzel összefüggésben kérdeztük meg a miniszterelnököt, hogy szerinte mekkora a korrupció szintje Magyarországon, az elfogadható vagy sem. Orbán akkor azt válaszolta, hogy nincs elfogadható szintje a korrupciónak, azzal szemben zéró tolerancia van, és egy kormánynak folyamatosan küzdenie kell a korrupció ellen, még akkor is, ha - mint Magyarország esetében - annak mértéke nem tér el az uniós átlagtól.

A határozatnak van még egy érdekes pontja, mely szerint bevezetik a "feltételesen visszatérítendő támogatási formát". E keretrendszer kialakítását a sikeres nemzetközi példák, valamint az uniós és hazai szabályozási környezet figyelembe vételével kell elvégeznie az innovációs miniszternek. Valamint arról is szól a határozat, hogy a kormány igyekszik az utolsó fillérig felhasználni a 2014-2020 közötti programozási időszakban még kihelyezhető forrásokat. Ezekre pilot felhívásokat tesznek közzé. A dokumentum szerint a miniszternek meg kell vizsgálnia az úgynevezett pilot felhívások indításának feltételeit "a többlet-kötelezettségvállalások vagy a visszahulló források terhére". E pilot projektekhez kapcsolódna például a már említett feltételesen visszatérítendő támogatási forma.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG