6p

Március 10-ig jelentkezhetnek a gimnáziumokban tanuló diákok az immár hetedik alkalommal zajló Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el szerdán a szervezők és a támogatók képviselői által tartott sajtótájékoztatón. A négyfős csapatok három fordulóban mérik össze a tudásukat, ebből az első kettő online zajlik, az április 23-i országos döntőn viszont már személyesen vehetnek részt a vármegyei fordulók győztesei, Budapesten. A verseny fővédnöke Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Mire jó a családi költségvetés, hogyan fizethetek a telefonommal, miből lesz majd lakásom, miért foglalkozzak már most a nyugdíjjal, hogyan kell elindítani egy vállalkozást? Ilyen, és még számtalan ehhez hasonló kérdés merül fel a diákokban, amire keresik a válaszokat. A Privátbankár.hu immár negyedik éve rendezi meg a Legyél Te is Junior Klasszis! versenyét, melyben a résztvevő diákok útmutatást is kapnak ehhez.

Ősszel mindig a szakképző iskolák versenyeznek, tavasszal azonban a gimnáziumok a sorosak, így a szervezők most a gimnazistákat hívják versenyezni a március 10-i jelentkezési határidőig a diakforum.hu weboldalon. Céljuk a lehető legtöbb fiatallal megismertetni a pénzügyi ismereteket, s általuk a családjaikat is bevonni a tájékozódásba.

A képen balról jobbra a sajtótájékoztató résztvevői: Gáspár András, a Klasszis Média Lapcsoport lapigazgatója, Czalbert László és Fodor Béla, az MBH igazgatói, dr. Lambertus József, a NAV főosztályvezetője, Tóth Tibor, a PM államtitkára, Erdélyi Zombor, a Gránit Alapkezelő vezérigazgató-helyettese, Szabó Linda, a Fundamenta, Szinai Ádám, a CIB, és Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője. Fotó: Izsó Márton Képgaléria
A képen balról jobbra a sajtótájékoztató résztvevői: Gáspár András, a Klasszis Média Lapcsoport lapigazgatója, Czalbert László és Fodor Béla, az MBH igazgatói, dr. Lambertus József, a NAV főosztályvezetője, Tóth Tibor, a PM államtitkára, Erdélyi Zombor, a Gránit Alapkezelő vezérigazgató-helyettese, Szabó Linda, a Fundamenta, Szinai Ádám, a CIB, és Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője. Fotó: Izsó Márton

Az eddig lezajlott 7 versenyen több, mint 4500 négyfős csapattal, felkészítő tanáraikkal együtt 22 ezernél is többen vettek részt a megmérettetésen.

A sajtótájékoztatón arra hívták fel a figyelmet, hogy a diakforum.hu-n található, szakértők által összeállított felkészülési anyagokkal is várják a tanulókat. A verseny három fordulós, az első kettő online formátumú.

  • Az első alkalom március 13., amikor online kvízt kell kitölteni;
  • a második már személyes, de online részvétellel zajlik március 26. és április 11. között;
  • az országos döntőt pedig Budapesten rendezik április 23-án.

Nemcsak a ma már elengedhetetlen pénzügyi tudásért, hanem a nyereményekért is érdemes nevezni. A verseny partnereiknek és támogatóinak köszönhetően kétnapos budapesti szakmai program, különböző értékes ajándékutalványok várnak nem csak a diákokra, de a pedagógusokra és az iskolákra is. Sőt, különdíjban részesül a "Feltörtekvő Pénzügyi Junior Klasszis" is, azaz a legalacsonyabb tanulmányi eredménnyel döntőbe jutó csapat is.

A támogatók örömmel jönnek

„Sikerült a pénzügyi tudatosságban előre lépnünk, de ez nem elég, a munkát folytatni kell. Ezért a Pénzügyminisztérium kiemelten fontosnak tartja, hogy a pénzügyi ismereteket már az iskolákban is erősítsük. Így minden olyan programot felkarolunk és támogatunk, ami a fiatalok élményszerű oktatását célozza. Ezért vállaltam 2024-ben is a „Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!” verseny fővédnökségét” – köszöntötte a most elstartoló diákverseny legújabb fordulóját Tóth Tibor államtitkár.

 Képgaléria

Hozzátette: Az idén 10. alkalommal rendezik meg az OECD által támogatott PÉNZ7 rendezvénysorozatot, és a Pénzügyminisztérium célja, hogy a lehető legtöbb fiatal játékost elérje azokkal az alapvető pénzügyi ismeretekkel, amelyek elengedhetetlenek a későbbiek során a nagybetűs életben. Márpedig A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis ilyen.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője kiemelte: a biztosítások még mindig nincsenek megfelelő helyen kezelve, pedig szerves részét képezik a pénzügyi tudatosságnak. Fiatalon még kevésbé gondolkodnak el a diákok, mire is jó és miért is szükséges a biztosítás, de a MABISZ fiatal generációs stratégiája közelebb hozza ezt a területet is a fiatalokhoz, és ez a verseny nagyon jól illeszkedik a céljaikhoz.

„Nagyon jó ez a modell, amiben több szektor is összeállt. Azonban van egy új rendkívül fontos és húsbavágó probléma, amit idén már szintén edukálnunk kell a felnövekvő generációnak, ez pedig a kiberbiztonság kérdése” – mondta a sajtótájékoztatón Szinai Ádám, a harmadik éve a versenyt támogató CIB Bank marketing és kommunikációs vezetője.

Szabó Linda, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. marketing és kommunikációs vezetője arról beszélt, hogy nem lehet elég korán kezdeni a pénzügyekkel való foglalkozást, és jól látszódik, hogy a diákokat már ebben az életkorban is mennyire érdekli a majdani lakhatásuk kérdése.

Idén először vesz részt támogatóként a versenyben a Gránit Alapkezelő - legalábbis ezen a néven.

„Ennek oka, hogy a közelmúltban csatlakoztunk Gránit Bankcsoporthoz, az ország vezető digitális bankjához. Az elmúlt években, Diófaként is a támogatók között tudhattuk magunkat itt is és más, hasonlóan fontos pénzügyi tudatosságot fejlesztő kezdeményezésnél is” – mondta Erdélyi Zombor, a Gránit Alapkezelő vezérigazgató-helyettese.

 Képgaléria

Az alapkezelő számára különösen fontos a tehetséggondozás, hiszen nem titkolt célja, hogy a diákok minél korábban megismerjék a befektetések világát és a benne rejlő lehetőségeket. Nagyon fontosnak tartják a folyamatos fejlődést, amihez természetesen hozzátartozik a digitalizáció, az AI és más innovatív fejlesztések bevezetése, amiben segítségükre lehet pár év múlva akár egy most, itt versenyző diák is.

Sokat javult az adózási morál

Dr. Lambertus József, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főosztályvezetője szerint a versenyen való magas részvétel bizonyítja, hogy van létjogosultsága a Pénzügyi Junior Klasszisnak, amiből még ők is folyamatosan tanulnak. Rendkívül fontos az adótudatosság kialakítása abban a korban, amikor még formálhatóak a diákok. Az elmúlt időben egyébként sokat javult az adózási morál, ami win-win helyzet mind az állam, mind a NAV szempontjából - és ezt segíti az is, ha nő a fiatalok pénzügyi tudatossága.

Fodor Béla, az MBH Private Banking Egyedi Kiszolgálási Terület igazgatója azt tapasztalja, hogy elég elveszettek a fiatalok az első pénzügyi szituációkban, ezért az ilyen versenyek komoly fejlődést hoznak abban, hogy egyre inkább megállják a helyüket.

„Ha valakinek később majd az önéletrajzában szerepel majd a Junior Klasszis, nálunk biztos számítani fog” – bíztatja a diákokat az igazgató a részvételre.

Czalbert László, az MBH Private Banking Hálózatirányítási és Üzletfejlesztési Terület igazgatója szerint a vagyongazdálkodásban szeretnének új utakat mutatni a sok tehetséges fiatalnak, akik között mindig vannak nagy tudású diákok és kicsit lazább, ám kreatívabb tanulók is. Ő is azzal bíztatta a diákokat, hogy nemcsak kollégaként, de ügyfélként is várják majd őket, ha kilépnek a nagybetűs Életbe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG