<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Horvátországban tombol a választási kampány, Magyarország az egyik fő téma - minden sérelmet elővesznek.
A szegedi Palotás Gergely (b) és Sánta Dániel (j), valamint a horvát Duje Bustovacic a férfi vízilabda Eurokupa selejtezőjében játszott Tiszavirág-Szeged-Diapolo - Jadran Split (horvát) mérkőzésen a népligeti uszodában 2015. október 4-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szijjártó visszaszólt

A külgazdasági és külügyminiszter a tárca közleménye szerint úgy vélte, "a horvát miniszterelnök valószínűleg rendkívül izgatott országának választási kampánya miatt, és ideges azért, mert kormánya elbukott az első igazi schengeni teszten".

"Elfogadhatatlan, hogy Z. Milanovic továbbra is Magyarországon köszörüli a nyelvét, vádjait határozottan visszautasítjuk" - idézi a külgazdasági és külügyminisztert a KKM közleménye.

Milanovic: nem normális dolog szögesdrótot húzni

Zoran Milanovic csütörtökön Zágrábban, a parlament ünnepi ülése után nyilatkozva egyebek mellett azt mondta, szögesdrótot húzni két európai uniós tagállam közé "nem normális dolog", s úgy marad majd fenn a történelemben, mint a 21. század legnagyobb "gyalázata és szégyene". A horvát kormányfő kifejtette: Magyarország és a budapesti politikai elit olyan játékot játszik, amely neki emberileg nem tetszik és amely ellen szavakkal fog harcolni. "Könnyű felhúzni egy drótkerítést, Horvátország két hét alatt elkészülne vele, de én nem akarok ilyen Európában élni" - hangsúlyozta.

A magyarok elloptak egy horvát vonatot...?

Milanovic egyebek mellett beszélt arról a horvát különvonatról is, amely szeptember 18-án - előzetes bejelentés és engedély nélkül - 36 horvát rendőrrel és 1059 migránssal érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra, és amely október 8-án délelőtt visszatérhetett Horvátországba.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: a magyarok "ellopták" a horvát vasutak tulajdonát, amiért a társaság kártérítést fog követelni.

Ha már a "visszaadásról" van szó - mondta -, arról kellett volna inkább beszélgetni, hogy "mikor adják vissza az INA olajipari vállalat irányítási jogát".

Egyébként még azon is meg a vita, hogy kinek a közbenjárására, vagy milyen megállapodás alapján küldtök vissza a vonatot: a horvát külügy szerint Magyarország azzal, hogy bejelentette: a horvát államfő kérésére küldte vissza a vonatot, beleavatkozott a horvát parlamenti választásokba...

A visegrádi együttműködés sem tetszik

Ranko Ostojic belügyminiszter pedig korábban arról beszélt: Horvátország számára elfogadhatatlan, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az Európai Unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök és a jobbközép konzervatív párt, a Horvát Demokratikus Közösség által jelölt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között utóbbi januári beiktatása óta feszült a viszony, ez is jó apropó volt egy kis magyarozásra: Milanovic szerint az államfőnek nem kellene Magyarországon tartózkodnia, otthon kellene lennie, amikor Horvátország a függetlenség 24. évfordulóját ünnepli.

Áder János köztársasági elnök fogadja a visegrádi csoport államfői kétnapos, balatonfüredi tanácskozására meghívott Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőt 2015. október 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

A parlamenti választások november 8-án lesznek, addig még számíthatunk ilyen kommentárokra.

Ne is foglalkozzunk vele?

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Zoran Milanovic horvát kormányfőre a Szocialista Internacionálé megbízottjaként kell tekinteni, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot. "Amit a horvát miniszterelnök mond, nem tekintjük a horvát emberek véleményének" - mondta korábban Orbán Viktor miniszterelnök.

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG