BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 18. 11:53

A következő öt-tíz évben a vasúti, illetve HÉV-fejlesztések lesznek előnyben, a négyes metró meghosszabbítására csak ezt követően kerülhet sor - derül ki Fürjes Balázs államtitkár szavaiból.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita a 4-es metró Gellért téri állomásán 2014. április 11-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lemondani nem mondtunk le, de van néhány feladat, nem kis tételek pénzügyileg, amelyek megelőzik (a 4-es metró kivezetését Zuglóig, illetve Újpalotáig) - mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, aki a Pesti Srácok szerkesztőségében tett látogatást.

Kormányzati álláspontként ismertette, hogy Budapest és agglomerációja tekintetében a következő öt-tíz év fő fejlesztési területe a kötött pálya, és azon belül is a vasút lesz. A vasút mellett nagyon nagy lehetőséget lát a HÉV-vonalak felújításában, amely szerinte minőségi változást hozna Budapest közlekedésében.

Megemlítette, hogy a déli az egyetlen HÉV-reláció, amelynek nincs metrókapcsolata. A tervek szerint a déli HÉV-et mélyvezetésben bevezetik a Kálvin térig, majd egy hosszabb távon megvalósítható projekt részeként megteremtik az összeköttetést az északi HÉV-vonallal, amelyik jelenleg a Batthyányi térig fut be. Ezzel valósulna meg a szentendrei és a déli HÉV-hálózat teljes összeköttetése, amit ötös metró néven szoktak emlegetni.

Fürjes arról is beszélt, hogy már 2018-ban döntött arról a kormány, hogy a 2021-2027-es ciklus uniós forrásai állnak majd rendelkezésre  a közlekedési beruházásokra. Az államtitkár szerint komoly összegeket lehet majd erre fordítani.

A beszélgetésben - amelyen részt vett Vitézy Dávid közlekedési szakember, a BKK korábbi vezére, aki Fürjes munkáját segíti jelenleg - szóva került a négyes metró is, amelyről Vitézy azt mondta, hogy az a szocialista korszak - lakóteleptől lakótelepig tartó - mélymetró gondolatiságán alapult. Amikor azt a hetvenes években kitalálták, még érthető volt, de a megvalósítás időszakában már más volt a helyzet: időközben sokan költöztek ki az agglomerációba, így Budapest közlekedési problémái az elmúlt 10-20 évben már a városhatáron kívülről erednek. Vitézy egyébként történelmi bűnnek nevezte a villamospályák - modernizációval magyarázott - felszámolását a hetvenes években.

A Ferihegyi vasútról az a szakmai álláspont alakult ki Fürjes és Vitézy között, hogy a Monor felől beérkező 100a vasútvonalból kellene elágaztatni egy reptéri vonalat, majd a Nyugati és a Keleti (pályaudvarok) felé vezetni tovább a vonalat. Ehhez megvannak a tervek, építési engedélyek, és uniós pénzekből tervezik ezt is megvalósítani. Nyilván jó néhány év lesz a megvalósítás - tette hozzá az államtitkár, aki bízik abban, hogy a reptér külföldi menedzsmentje és tulajdonosai sem gördítenek akadályt a fejlesztés elé.

Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
hírlevél