<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az ING vezető elemzője arra figyelmeztet: gyenge a belső fogyasztás és az import. Az év egészét tekintve máris nem olyan jók a kilátások.

Eltérően ítélik meg a külkereskedelmi többlet idei várható alakulását az MTI által megkérdezett szakemberek, a TakarékBank elemzője a többlet növekedésére, míg az ING szakértője a csökkenésére számít.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken közzétett előzetes adatai szerint az elmúlt évben az export 2,5, és az import 1,8 százalékos növekedésének eredőjeként 7,271 milliárd euró lett a külkereskedelmi mérleg többlete, 617 millió euróval több, mint az előző évben. Az exporttöbblet nemcsak a 2012-es 6,655 milliárd eurót haladta meg, de túlszárnyalta az eddig legmagasabb 7,061 milliárd eurós 2011-es értéket is.

Tavaly decemberben az euróban számított export 9,5, az import 6,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a 290 milliós exporttöbblet 150 millió euróval volt nagyobb, mint egy évvel azelőtt.

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője kiemelte: az export és az import decemberi növekedése igen impozáns, összehasonlítva a német export 4,6, illetve az import 2 százalékos decemberi növekedésével. A hazai import lassabb növekedése feltehetően a szezonálisnál enyhébb téli időjárásnak köszönhető, mivel visszaeshetett a földgáz importja. Az export jelentős növekedése az ipar exportértékesítésének gyorsulását tükrözheti - tette hozzá.

A negyedik negyedévben a külkereskedelmi többlet 550 millió euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így a külkereskedelem hozzájárulása a negyedik negyedéves GDP-hez szignifikáns lehetett - mutatott rá az elemző.

Suppan Gergely szerint az idén 7,6 milliárd euróra emelkedhet a külkereskedelmi többlet, mivel az élénkülő belső kereslet importnövelő hatását ellensúlyozhatják a javuló külső keresleti kilátások, valamint a felfutó autóipari termelés.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, az előző hónapokhoz képest a decemberi külkereskedelmi többlet jelentősen kisebb. Ennek azonban elsősorban szezonális okai vannak, így januárban jelentős korrekcióra lehet számítani - mondta.

Balatoni András

A szakember szerint a nyugat-európai konjunktúra viszonylag erős támaszt ad a hazai kivitelnek. Az adatok szerint az import trendje viszont kissé lefelé mutat, ami a GDP-kilátásokat tekintve kedvezőtlen - mutatott rá.

Balatoni András úgy fogalmazott, önmagában a külkereskedelmi mérleg lehet akkor is kedvező, ha gyenge az import, illetve a belső fogyasztás. Az látszik, hogy hiába volt jelentős reálbér-kiáramlás, a kiskereskedelmi forgalom, és különösen a fogyasztás nem nőtt annyival, mint amire számítani lehetett - tette hozzá.

Balatoni András úgy látja, hogy az idei év egészében mérséklődni fog a külkereskedelmi többlet. Ebben az évben a hazai belső kereslet erősödése maga után vonja az import megugrását, ami az emelkedő exportpiaci részesedés ellenére várhatóan rontja majd a külkereskedelmi mérleget - fejtette ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG